Cum îți poți proteja copiii de abuzurile sexuale. 10 reguli pe care orice părinte ar trebui să le cunoască

Dispariția copiilor este, din păcate, un fenomen des întâlnit, iar asta nu doar în România, ci peste tot în lume. La noi în țară, însă, găsirea și salvarea copiilor dispăruți nu sunt atât de lesne de realizat ca în alte părți. Fiecare dispariție, fiecare răpire, fiecare abuz sexual, fiecare moarte vin să confirme cele spuse mai sus. 

Iar atunci când autoritățile bâjbâie, părinții sunt în stare să facă lucrurile pe cont propriu. Și nu-i putem blama pentru faptul că ar aplica oricând, fără nicio remușcare, legea talionului.

Unii părinți de copii dispăruți se învinuiesc că nu au știut să-i apere. Alții aruncă vina asupra autorităților. Adevărul este, însă, ca de fiecare dată, undeva la mijloc. Sunt câteva lucruri pe care le putem face noi, ca părinți, pentru a ne proteja copiii. În multe cazuri de răpiri, micuții sunt supuși abuzurilor sexuale. În cele ce urmează, îți facem câteva recomandări care să te ajute să-ți ții copiii la distanță de răpitori, pedofili, violatori și orice alt tip de infractor.

Cum îți poți proteja copiii de abuzurile sexuale

Iată câteva elemente de care trebuie să ții cont pentru a-și proteja copiii de abuzurile sexuale:

  1. O bună comunicare cu copiii, indiferent de vârsta lor. Fii deschisă față de ei, ascultă-i ori de câte ori au o problemă și fii receptivă la trăirile și sentimentele lor. Întreabă-i întotdeauna ce simt atunci când au o problemă și încurajează-i să ți se destăinuie. În acest fel, le vei câștiga încrederea și nu vor mai avea secrete față de tine.
  2. Lasă-le dreptul de a refuza un sărut sau  o îmbrățișare, chiar dacă acestea vin din partea unei persoane pe care ei o iubesc. Ca să nu mai spunem că există o sumedenie de părinți care își obligă copiii să accepte să fie pupați sau îmbrățișați de persoane pe care abia le cunosc, doar pentru a fi politicoși.
  3. Învață-i de timpuriu regula “Nu mă atinge aici!”. Este o regulă simplă care-l face pe micuț să conștientizeze unde este permis și unde este interzis să fie atins. Un copil nu trebuie să-i permită unei persoane față de care nu a dezvoltat un atașament emoțional să-l atingă în zonele acoperite de lenjeria intimă. La rândul său, copilul nu trebuie să atingă nici el zonele intime ale altei persoane. Regula “Nu mă atinge aici!” îl ajută să vadă clar faptul că lenjeria intimă reprezintă o graniță pe care nimeni nu trebuie s-o depășească.
  4. Învață-ți copiii să spună NU în cazul unui contact fizic indecent.
  5. Învață-ți copiii că este greșit ca cineva să le atingă sau să le privească zonele intime. De asemenea, învață-i că nu trebuie să atingă sau să privească părțile intime ale unei alte persoane în cazul în care acea persoană le solicită acest lucru.
  6. Învață-ți copiii diferența dintre secretele bune și secretele rele. Învață-i că orice secret care îi face să simtă o stare crescută de disconfort (anxietate, frică, tristețe) nu trebuie păstrat pentru sine, ci trebuie să ți-l împărtășească: “Secretele bune te bucură, secretele rele îți produc o stare de disconfort”, “Dacă nu-ți place să fii atins de o anumită persoană, asta înseamnă că NU este bine să fii atins“.
  7. Stabilește o regulă: copilul trebuie să-ți vorbească despre cadourile pe care le primește de la anumite persoane, să te anunțe dacă anumite persoane îi cer să nu-ți dezvăluie anumite secrete și, de asemenea, să te anunțe dacă anumite persoane îi solicită să petreacă timp singur cu ele.
  8. Învață-ți copiii reguli simple privitoare la relaționarea cu necunoscuți, precum: să nu urce niciodată în mașina unor necunoscuți, să nu accepte niciodată cadouri sau invitații de la persoane pe care nu le cunoalte foarte bine sau pe care nu le cunoaște deloc.
  9. Dacă ai bănuiala că micuțul tău a fost victima vreunui abuz, indiferent de forma abuzului, păstrează-ți calmul în fața lui. Nu este recomandat să-i dai de înțeles că a făcut ceva rău sau că el este vinovat pentru ce i s-a întâmplat. Altfel spus, îl poți întreba ce s-a întâmplat, când și cu cine, dar nu-l întreba de ce.
  10. Încearcă să nu-i arați că ești bulversată. Copiii au tendința de a se simți vinovați, iar asta l-ar putea face să se retragă în sine și să nu-ți mai povestească nimic.

Citeste si

Accesele de furie, indicator al abuzului asupra copiilor

De anul trecut până astăzi, 5.078 de copii români au dispărut de acasă

Reacție revoltătoare a unui judecător vizavi de cazul unei femei abuzate sexual: Te-ai gândit că ai fi putut evita violul ținându-ți…?'

Sursa: les-supers-parents.com

Sursa foto: shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Mama si copilul