Rugaciunea din Vinerea Mare îți limpezește mintea și-ți curăță sufletul

Astăzi nu e zi de sărbătoare și fală… este ultima zi de vineri înaintea Paștelui și ultima vineri din Postul Mare. Este Vinerea Neagră pentru că astăzi  a avut loc moartea lui Isus care a fost răstignit și a murit pe cruce pentru răscumpărarea neamului omenesc pentru păcatele din toate veacurile. 

„Tu, Iubirea mea crucificată, blândul meu Isus, tu care, pentru a obţine pentru mine o moarte bună, ai binevoit să alegi pentru tine o moarte atât de crudă, aminteşte-ţi că sunt una din oiţele pe care le-ai răscumpărat cu preţul Sângelui tău prea sfânt; tu care, atunci când toţi oamenii din jur mă vor abandona şi nimeni nu va putea să-mi dea un ajutor, eşti singurul care vei putea să mă mângâi şi să mă salvezi, învredniceşte-mă să te primesc ca viatic; nu permite ca să te pierd pentru veşnicie şi să fiu izgonit în infern, departe de tine.

O prea iubitul meu Mântuitor, binevoieşte a mă primi în rănile tale sfinte; de pe acum te îmbrăţişez şi voiesc să-mi dau sufletul, cu ultimul meu suspin, în Rana plină de iubire a coastei tale, spunând acum pentru atunci: Isuse al meu, iertare şi îndurare pentru meritele Sfintelor tale răni! Amin.'

Te poți spovedi in Vinerea Mare? Ce spune preotul:

„Credincioșii se pot spovedi în orice zi sau oră din an. Totuși, din cauza faptului că în Vinerea Mare sunt foarte multe slujbe (Ceasurile împărătești, Vecernia cu Scoaterea Sfântului Aer, Prohodul Domnului), este bine să ne spovedim în perioadele fixate în timpul Postului Mare, din timp și cu grijă, nu pe fugă în Vinerea Mare.
Sunt preoți care nu mai spovedesc în Săptămâna Mare tocmai pentru că atunci este multă slujbă.
Vinerea Mare este cea mai tristă zi din an, fiind ziua morții Mântuitorului Hristos, pentru care ținem post toate vinerile de peste an. Este zi aliturgică, adică nu se face Sfânta Liturghie și se recomandă postul negru toată ziua. De aceea pentru oamenii sănătoși, nu recomandăm Sfânta Împărtășanie în Vinerea Mare, ci în Joia Mare sau în Sâmbăta Mare, ambele zile în care se săvârșește Sf. Liturghie. Totuși pentru cazuri excepționale adică pentru oameni pe moarte, sau bolnavi grav preotul poate împărtăși oricând pe cel în nevoie.” – preot Ioan Valentin Istrati

Foto: Shutterstock

Citeste și:

Fascinația relicvelor lui IIsus Hristos. Unde se află artefactele?

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
Libertatea
VIVA!
Unica.ro
Retete
Baby
ELLE
CSID
Ego.ro
Descopera.ro
Diva Hair
TV Mania
Trending news
Mai multe din Spiritualitate