Unde se află cuiele crucificării, cămașa, giulgiul, Sfântul Graal?

Unde se află cuiele crucificării, cămașa, giulgiul, Sfântul Graal?De mai mult de 2000 de ani încoace multe obiecte au fost asociate cu persoana și povestea Mântuitorului din Nazaret. Fascinația relicvelor lui Iisus Hristos a cuprins secole, oameni, popoare, regi și papi, a iscat controverse și războaie și a făcut să curgă sânge. Istoria lor a atras cercetători și a lansat teorii impresionante, iar ele sunt venerate de creștinii din întreaga lume. Fraude, falsuri, comploturi religioase sau un șir inestimabil de martiri, miracole și dovezi religioase ale existenței lui Iisus Hristos?

Relicvele  lui Iisus Hristos: Cuiele Crucificării
Cuiele Sfinte sunt venerate de credincioșii din întreaga lume, și sunt cele care se spune că au fost folosite la răstignirea lui Hristos pe muntele Golgotei. Nu se știe exact unde și cum au fost ele găsite, așa cum nu se știe exact dacă au fost utilizate trei cuie sau patru. Acum ele sunt împrăștiate în Europa, cele mai cunoscute dintre ele fiind cel aflat la Notre Dame din Paris și cel aflat în Coroana Lombardă, păstrată la Catedrala din Monza. Coroana este unul dintre cele mai vechi însemne regale din Europa, este confecțioantă din aur și include 22 de pietre prețioase și cuiul crucificării lui Iisus.

Cămașa lui Hristos
Așa cum se menționează în Evanghelia lui Ioan, soldații romani au tras la sorți cămașa, pentru că era țesută într-o singură bucată, dar nu se știe cum și unde au pierdut-o apoi, însă, conform legendei, Elena, mama împăratului Constantin, a descoperit în Țara Sfântă, în anul 327, haina care se spune că a fost purtată de Iisus pe cruce. Aceasta este păstrată în Catedrala din Trier, în Germania, dar fâșii din ea au ajuns cu certitudine la Sankt Petersburg și Moscova, în Rusia, dar și la multe biserici apusene.

Lancea Destinului
Sfânta Lance este cea cu care soldatul roman Longinus a străpuns coasta Mântuitorului aflat pe cruce, pentru a verifica dacă acesta este mort și, așa cum spune Evanghelia, din rană a țâșnit sânge și apă. Lancea este menționată doar în Evanghelia lui Ioan dar lipsește din Evangheliile sinoptice. Tot împărăteasa Elena este cea care găsit lancea, care apoi a dispărut vreme de circa 700 de ani, până ce ajunge în posesia lui Otto, cel care instaurează Sfântul Imperiu Roman, apoi la Nurnberg, spunându-se că a fost râvnită chiar de Hitler. Vârful relicvei sfinte, placat cu aur, se află astăzi la Hofburg iar lemnul la Vatican, în Domul San Pietro, deși multe copii se găsesc în Armenia, la Cracovia, la Ierusalim, Istanbul și în Franța, la Sainte Chapelle.

Coroana de spini
Coroana de spini se presupune că ar fi fost purtată de Iisus în timpul răstignirii sale, însă în ciuda numeroaselor studii, autenticitatea acesteia nu poate fi certificată. Coroana de spini a fost răscumpărată în secolul XIII de regele Ludovic al IX-lea, Sfântul Ludovic, împodobită cu aur și adăpostită de catedrala din Paris, din anul 1239, dar ulterior mare parte din spini au fost împărțiți de-a lungul secolelor de către împarații bizantini și regii Franței. În acest moment există șaptezeci de spini din corona crucificării, confirmați ca originali de bisetrică, iar unul dintre ei se află la București, la Catedrala Sfântul Iosif, fiindu-i dăruit în semn de prețuire Monseniorului Vladimir Ghika.

Sfânta Cruce
Sfânta Cruce pe care a fost răstignit Iisus este una dintre cele mai puternice și venerate relicve din tradiția creștină. Astăzi, mai multe fragmente din lemnul crucii pretind a fi cele originale, dar experții nu au putut niciodată stabili autenticitatea acestora. Ea a fost descoperită în secolul al IV-lea iar părți din ea, inclusiv jumătate din inscripția INRI, se află la vechea bazilică Santa Croce in Gerusalemme din Roma.

Giulgiul din Torino
Cea mai cunoscută relicvă a lui Iisus și poate cel mai studiat artefact din istoria creștinătății este, fără îndoială, Sfântul Giulgiu (aflat la Catedrala din Torino) în care a fost învelit Mântuitorul după moarte și pe care s-a imprimat fața Sa. Imaginea în negativ a fost descoperită de fotograful amator Secondo Pia, căruia i s-a permis să fotografieze în catedrală. Testele cu carbon 14 efectuate în 1988 au plasat pânza în secolul al XIII-lea, dar mulți experți contestă acuratețea tehnicii folosite și susțin că datarea este incorectă. Oficial, Biserica Catolică nu a avut o poziție asupra autenticității Giulgiului din Torino.

Năframa Veronicăi
Năframa Veronicăi a fost folosită, spun Evangheliile, pentru a șterge sudoarea de pe fruntea lui Iisus în timp ce mergea spre Golgota, pe ea rămânând, la fel, amprenta chipului Său. Neautentificat niciodată, Vălul Veronicăi cu imaginea lui Hristos a fost expus în Bazilica Sf. Petru din Roma și venerat în Evul Mediu. În prezent el se află la mânăstirea din Manopello, lângă Pescara, în Italia.

Graalul
Sfântul Graal este un obiect sacru, niciodată identificat cu certitudine, rămas în tradițiile creștine ca fiind cupa folosită de Iisus Hristos la Cina cea de Taină și în care, mai apoi, Iosif din Arimateea a adunat sângele lui Iisus răstignit. În jurul lui s-au creat legende despre puteri miraculoase, vindecări și viață veșnică, a fost căutat, găsit și pierdut din nou, deși nimeni nu a confirmat existența sa fizică. Povestea spune că Iosif primește Graalul chiar de la Iisus, atunci când i s-a arătat, după care un ordin cavaleresc, înființat să păzească relicva, îl aduce în Britania, dar Graalul se pare că a dispărut pentru totdeauna. Astăzi există mai multe pocale sfinte despre care se susține că ar fi Sfântul Graal, dar cel care poate fi cu adevărat este Potirul de la Valencia, care a fost folosit de primul Papă, Sfântul Petru, apoi de următorii 21 de Papi. Ultimul care se spune că l-ar fi folosit, Papa Sixtus al II-lea, l-a încredințat Sfântului Laurențiu, care l-a adus la Valencia pentru a-l ascunde. Nimeni însă nu știe dacă acesta e adevărul…

Sângele Sfânt
Una dintre cele mai sacre relicve păstrată până astăzi este pânza îmbibată de sângele lui Iisus, cea cu care, spune legenda, Iosif din Arimateea a șters trupul Mântuitorului după răstignire, înainte de a-l coborî în mormânt. Pânza conținând Sângele Sfânt a fost ascunsă în Ierusalim până la a Doua Cruciadă, a fost recuperată de regele Balduin al III-lea, apoi cumnatul acestuia, contele de Flandra, a adus-o la Bruges, în capela bazilicii Sfântului Sânge, unde este păstrată și azi.

O mențiune specială se cuvine făcută Catedralei Notre Dame care păstrează cel mai mare număr de relicve inestimabile pentru creștinătate: coroana de spini a lui Iisus, o bucată din Sfânta Cruce, un fragment din biciul cu care a fost lovit Iisus în Vinerea Patimilor, un cui de la crucificare și tunica Sfântului Ludovic.
Alte relicve ale lui Iisus Hristos, reale sau nu, mai sunt încă răspândite în bisericile creștine:
Un fragment din stâlpul de care Iisus ar fi fost legat și biciuit în curtea fortăreței Antonina din Ierusalim, se află în capela San Zeno a basilicii romane Santa Prasseda.
Tot la Roma, lângă San Giovanni in Laterano, se păstrează Sfânta Scară, 28 trepte de marmură aduse de împărăteasa Elena, mama lui Constantin cel Mare, de la Ierusalim, care se spune că sunt cele pe care a pășit Iisus mergând la judecata lui Ponțiu Pilat.
Fragmente ale buretelui pe care romanii l-au înmuiat în oțet pentru a-i uda buzele lui Iisus în timpul răstignirii se află în Frața, la Roma, la San Giovanni in Laterano și Santa Maria Maggiore dar și la Domul din Aachen, în Germania, unde într-un relicvar de aur mai există și scutecele lui Iisus.
Tot la San Giovanni in Laterano din Roma există resturile din lemn ale mesei la care a avut loc Cina cea de Taină, iar la Santa Maria Maggiore se păstrează câteva scânduri din leagănul lui Iisus, adus din Bethleem.

Foto: 123rf

Citeste și:

Enigme creștine: Clopotul din Joia Patimilor

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
Publicitate
ELLE
Libertatea
Unica.ro
VIVA!
substantial.ro
Retete
Baby
CSID
Kudika
Descopera.ro
Doctorul Zilei
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Spiritualitate