Paștele Blajinilor sau Paștele Morților are loc în prima zi de luni după încheierea Săptămânii Luminate. În această zi, rudele celor decedați merg la cimitir pentru a curăța mormintele și pentru a da de pomană, iar preoții citesc pomelnice și sfințesc locurile de veci.
Pentru sufletele celor adormiți și pentru iertarea păcatelor lor, până la sfârșitul zilei rostește următoarea rugăciune.
“Pomenește, Doamne, pe cei ce întru nădejdea învierii și a vieții celei ce va să fie au adormit, părinți și frați ai noștri și pe toți cei care întru dreapta credință s-au săvârșit, și iartă-le lor toate greșelile pe care cu cuvântul sau cu fapta sau cu gândul le-au săvârșit, și-i așază pe ei, Doamne, în locuri luminoase, în locuri de verdeață, în locuri de odihnă, de unde au fugit toată durerea, întristarea și suspinarea, și unde cercetarea Feței Tale veselește pe toți sfinții Tăi cei din veac.
Dăruiește-le lor și nouă Împărăția Ta și împărtășirea bunătăților Tale celor negrăite și veșnice și desfătarea vieții Tale celei nesfârșite și fericite.
Că Tu ești învierea și odihna adormiților robilor Tăi (numele), Hristoase, Dumnezeul nostru, și Ție slavă înălțăm, împreună și Celui fără de început al Tău Părinte și Preasfântului și Bunului și de viață făcătorului Tău Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.
Cu sfinții odihnește, Hristoase, sufletele adormiților robilor Tăi, unde nu este durere, nici întristare, nici suspin, ci viață fără de sfârșit!”
Citește și
Ce este Paștele Blajinilor și ce nu trebuie să faci în această zi
Paştele Blajinilor, legătura oamenilor cu cei răposaţi
Sursa: doxologia.ro