Paştele Blajinilor, legătura oamenilor cu cei răposaţi
La distanţă de o săptămână de sărbătorile pascale, mai exact în lunea care urmează după duminica Tomei, creştinii sărbătoresc Paştele Blajinilor.
Cu această ocazie, ei vin la cimitir, aduc pomelnice pe care preoţii le citesc la morminte şi dau pomeni constând din ouă roşii, cozonac, pască. Se crede că slujbele săvârşite de preoţi în această zi au darul de a ajuta sufletele celor decedaţi să aibă parte de o fericire fără sfârşit.
Cine sunt Blajinii
Conform www.crestinortodox.ro, există o serie întreagă de credinţe referitoare la Blajini. O primă variantă ar fi aceea că Blajinii sunt primii locuitori ai planetei, care sălăşluiesc la locul de vărsare al Apei Sâmbetei, şi care reprezintă stâlpii pe care se sprijină pământul. Fără aceşti stâlpi, pământul s-ar scufunda în haos.
O altă variantă referitoare la Blajini este şi aceea conform căreia Blajinii sunt copiii morţi imediat după naştere, care n-au mai apucat să fie botezaţi.
De asemenea, există şi credinţa că aceştia sunt urmaşii evreilor care nu au mai reuşit să traverseze marea atunci când Moise a despărţit apele, eliberând astfel poporul evreu de sub robia egiptenilor.
Totodată, se crede şi că, la începutul lumii, Dumnezeu a creat nişte fiinţe uriaşe, însă, întrucât acestea erau permanent în război, Dumnezeu le-a lăsat să piară, în locul lor creându-i pe Blajini. Pentru că aceştia erau prea mici, Creatorul i-a trimis pe lumea cealaltă, apoi a creat omul.
Virtuţile Blajinilor
În credinţa populară, Blajinii ar trăi în post şi rugăciuni înălţate în scopul mântuirii sufletelor celor vii. Nu s-ar întâlni cu femeile lor decât timp de 30 de zile consecutive pe an , şi doar în scopul procreării. Întrucât în anumite zone ale ţării se crede că aceştia nu cunosc data la care are loc Paştele, oamenii le dau de veste aruncând în apă coji de ouă roşii.
După cum le spune şi numele, Blajinii sunt înzestraţi cu înalte calităţi morale, cum ar fi bunătatea, blândeţea, înţelepciunea. Se crede, de asemenea, că Paştele Blajinilor, care consolidează legătura dintre aceştia şi oameni, le-ar aduce primilor o bucurie fără margini.
Obiceiuri de Paştele Blajinilor
Deşi nu este o sărbătoare consemnată în calendarul creştin-ortodox, Paştele Blajinilor este respectat în aproape toate zonele ţării. Pe lângă mersul la morminte şi împărţirea de pomeni în numele celor decedaţi, în unele zone ale ţării mai există şi alte obiceiuri.
Conform www.crestinortodox.ro, în Botoşani, spre exemplu, bătrânii rostogolesc ouă roşii în amintirea Blajinilor, iar în Bucovina oamenii merg să mănânce la iarbă verde şi lasă să le cadă firimituri pe pământ din care se crede că se vor înfrupta Blajinii.
Autor: Oana Anghel