Rubarba, ingredientul bogat în principii nutritive din deserturi

Rubarba este o plantă cu origini asiatice şi nord-americane, care apare în lunile mai-iunie şi care are o mulţime de proprietăţi curative. La noi în ţară, rubarba este folosită cu precădere în preparatele culinare din zona Ardealului.

rubarba

Rubarba este plină de vitamine şi minerale, putând fi ingredientul principal într-un număr mare de deserturi.

Rubarba, un rezervor preţios de vitamine şi minerale


Rubarba are un conţinut ridicat de apă şi doar 1,4 g zahăr la suta de grame, ceea ce o face slab calorică. Planta este bogata în vitamine precum: provitamina A, complexul de B-uri, vitaminele C, E şi K. Graţie concentraţiei ridicate de vitamina C, rubarba întăreşte dinţii, gingiile, menţine sănătatea oaselor şi ajută procesul de cicatrizare. Având proprietăţi digestive şi fortifiante, planta poate fi utilizată ca vermifug. Cât despre vitamina K, aceasta ajută la coagularea sângelui.

Procentul ridicat de fibre din compoziţia rubarbei reglează funcţia intestinală şi ajută totodată la diminuarea nivelului de colesterol din sânge.

De asemenea, planta este bogată în minerale, în special potasiu, calciu, fosfor.

Antioxidanţii prezenţi în rubarbă limitează riscul apariţiei bolilor cardiovasculare şi diferitelor tipuri de cancer.

Rubarba nu poate fi însă consumată de persoanele care suferă de litiază renală, din cauza prezenţei acidului oxalic care contribuie la mărirea calculilor renali.

Cum se pregăteşte rubarba

De la această plantă se consumă doar tijele. Frunzele, în care este concentrată o cantitate mare de acid oxalic, sunt considerate toxice. Tijele trebuie să fie groase şi cărnoase. Atunci când sunt tăiate, trebuie să se scurgă sevă. Dacă planta este culeasă prea târziu, tijele vor fi seci şi fibroase.

Pentru a introduce rubarba în mâncăruri, desprinde tijele, taie-le capetele, apoi, cu ajutorul unui cuţit, îndepărtează coaja de pe ele. Taie-le în bucăţi, lasă-le la înmuiat în apă rece aproximativ jumătate de oră, apoi pune-le la scurs. Este important să reţii că, indiferent de reţeta pe care o vei prepara, va trebui să nu utilizezi recipiente de aluminiu sau de cupru.

Rubarba este una dintre puţinele plante care înglobează mai multe arome, predominând cea acidulată, cea dulceagă şi cea mentolată. Gustul acidulat al rubarbei dă o savoare deosebită preparatelor dulci sau sărate, putând înlocui cu succes lămâia. Aroma fructată a plantei se împleteşte armonios cu gustul uşor acidulat al portocalelor, fructelor roşii sau seminţelor de mărar. O regăsim şi în compoturile de mere sau caise, în dulceţuri şi în deserturile pe bază de scorţişoară sau vanilie, în siropuri şi sorbeturi răcoritoare.

Rubarba se foloseşte adesea şi la prepararea cărnii de porc sau de vânat, graţie prospeţimii provenite din aroma sa uşor mentolată.

Prin macerarea în alcool a rubarbei, se obţin lichioruri şi vinuri rafinate.

Tu obişnuieşti să consumi rubarbă şi dacă da, cum o prepari?

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Kudika
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Tratamente naturiste