România, pe locul 3 între statele UE privind impactul infecțiilor produse de bacterii rezistente la antibiotice. Care sunt cauzele?
:contrast(8):quality(75)/https://www.avantaje.ro/wp-content/uploads/2018/11/impactul-infecțiilor-produse-de-bacterii-rezistente-la-antibiotice.jpg)
Aproximativ 700.000 de oameni mor în fiecare an din cauza infecțiilor cu bacterii multirezistente, iar dintre aceștia, 33.000 de își pierd viața în Uniunea Europeană. România se află pe locul 3 între statele UE privind impactul infecțiilor produse de bacterii rezistente la antibiotice, iar cauzele care au dus la apariția acestui fenomen sunt multiple.
Un raport efectuat în anul 2017 indică existența unei prescrieri exagerate de antibiotice, ceea ce în timp a dus la apariția rezistenței la antimicrobiene, o problemă care amenință sănătatea publică, la nivel mondial. Chiar dacă în 2017 s-a observat o tendință ușoară de reducere a consumului total de antibiotice în medicina umană, consumul de antibiotice de rezervă și a celor cu risc sporit de selectare de bacterii rezistente este în continuare crescut, potrivit raportului elaborat de către Centrul European de Control al Bolilor (ECDC).
Care sunt cauzele care au dus la dezvoltarea infecțiilor produse de bacterii rezistente la antibiotice?
Principalele cauze care au dus la dezvoltarea infecțiilor produse de bacterii rezistente la antibiotice sunt utilizarea în exces sau necorespunzătoare a antibioticelor în tratamentul sau profilaxia infecțiilor umane, utilizarea antibioticelor în creșterea animalelor și în piscicultură, consumul de produse alimentare care conțin mici cantități de antibiotic introduse în hrana animalelor, poluarea mediului cu antibioticele folosite în sectorul uman și veterinar, dar și faptul că bacteriile multirezistente se pot transmite între oameni și animale.
Toate aceste detalii au fost făcute publice în cadrul unui Seminar organizat de către Societatea Română de Microbiologie, în parteneriat cu Biroul pentru România al Organizației Mondiale a Sănătății. În cadrul conferinței, Organizația Mondială a Sănătății și Biroul său Regional pentru Europa se alătură Organizației pentru Alimente și Agricultură a Națiunilor Unite (FAO) și Organizației Mondiale pentru Sănătate Animală (OIE) și își doresc ca guvernele statelor membre ale UE să folosească abordarea ONE HEALTH pentru a gestiona problema rezistenței la antimicrobiene, mai ales că acest fenomen poate avea efecte negative asupra progreselor realizate în medicină în ultimele decenii, dar și asupra sănătății publice și dezvoltării economice.
Foto: pr, shutterstock.com
Citește și:
Când mori ești conștient de ce ți se întâmplă, spun cercetătorii