Care sunt primele semne ale anorexiei? Uite cum îți dai seama dacă o persoană apropiată suferă de această afecțiune

Anorexia a devenit o problemă întâlnită frecvent în rândul tinerelor, iar specialiștii atenționează că pe lângă impactul negativ pe care această afecțiune îl are din punct de vedere fizic, urmările pot să apară și la nivel emoțional. Primele semne ale anorexiei pot să apară de la vârste fragede, iar dacă nu sunt descoperite la timp, boala poate avansa, iar în cazurile grave se poate ajunge chiar la deces.

Un din 100 de adolescente cu vârsta cuprinsă între 10 și 19 ani suferă de anorexie nervoasă, aceasta fiind a 3-a cea mai comună boala cronică întâlnită la femeile tinere, potrivit unei statistici realizate de Asociația pentru Prevenirea și Tratarea Tulburărilor de Alimentație.

Care sunt primele semne ale anorexiei?

Anorexia este o tulburare alimentară care afectează organismul atât din punct de vedere fizic, cât și psihic. Psihologul Laura Maria Cojocaru spune că această boală poate duce la apariția stărilor de confuzie, gândire lentă și poate da naștere unui comportament obsesiv-compulsiv, bipolar sau schizofrenic.

În ceea ce privește manifestările la nivel fizic, anorexia duce la deshidratare, oboseală cronică, letargie, slăbiciune musculară, edeme la nivelul mâinilor și picioarelor, tulburări ale sistemul digestiv, dureri abdominale și scăderea temperaturii corpului.

„În cazul anorexiei, riscul de deces este de patru ori mai mare decât în cazul depresiei majore, acest risc crescând la persoanele diagnosticate cu anorexie în jurul vârstei de 20 de ani. Cauza poate fi o combinaţie a unor factori psihologici, biologici şi sociali, precum: atitudinea socială faţă de aspectul fizic, influenţa familiei ca percepție, proveniența din familii foarte stricte, foarte critice, perfecționiste sau foarte protectoare, evenimente cu grad de stres ridicat: divorţ, decesul unei persoane dragi , schimbarea domiciliului sau a altor aspecte de viață, boli fizice sau psihice în familie. De asemenea, anorexia poate apărea pe fond medical: boli ale tractului digestiv (calculi biliari sau pietre la bilă, ulcere, boala de reflux gastroesofagian, etc), tulburări hormonale (boala lui Addison), afecţiuni ale encefalului (accident vascular cerebral, traumatisme, demenţă), boli cronice inflamatorii, pierderea simţului gustativ, depresie, anxietate sau diferite tipuri de medicamente. Gândirea unei persoane cu anorexie este distorsionată, în sensul să își percepe corpul ca fiind supraponderal, când obiectiv vorbind, greutatea este mai micât decât cea normală. În același timp, o persoana anorexică își va guverna viața numai după aprobările sau dezaprobările societății și va avea o gândire negativistă, de genul: nu corespund, nu voi fi acceptat, nu pot fi iubit dacă sunt gras, nu merit să mă bucur de viață. Cel mai grav aspect este că dacă nu va atinge perfecțiunea, se vor ivi gânduri suicidale. Este inundat de emoții negative, precum: frica intensă de îngrășare, implicit de respingere socială, sentimente de rușine, vinovăție, neîncredere în sine, în ceilalți și, într-un final, în viață și în oportunitățile oferite de ea”, a explicat psihologul Laura Maria Cojocaru.

Cum îți dai seama dacă o persoană apropiată suferă de anorexie?

Persoanele care suferă de anorexie refuză de multe ori să mănânce în prezența altor persoane, au tendința de a-și măsura tot timpul porțiile de mâncare, ajungând astfel să consume porții foarte mici, își ascund alimentele, folosesc laxative sau medicamente care reduc pofta de mâncare, se cântăresc obsesiv și au un program de exerciții fizice care le suprasolicită organismul.

Foto: shutterstock.com

Citește și:

Substanțele chimice din produsele cosmetice îți pot afecta sănătatea

Hemoroizii au simptome comune inclusiv cu cancerul

Femeile care iau anticoncepționale sunt mai fericite în relația de cuplu

 

 

 

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
Libertatea
VIVA!
Unica.ro
Retete
Baby
ELLE
CSID
Ego.ro
Descopera.ro
Diva Hair
TV Mania
Trending news
Mai multe din Sfatul Medicului