Ridurile îți dau bătăi de cap? Iată ce metode naturiste ai la îndemână
Riduri (piele îmbătrânită) -„brazde' mai mult sau mai puţin fine, cute sau șanțuri în piele care se formează ca urmare a scăderii producţiei de colagen (un tip de ţesut conjunctiv), fiind un rezultat al procesului natural de îmbătrânire.
Pielea normală sănătoasă are o epidermă frumoasă, cu o suprafață netedă cheratinizată, iar la exterior are un strat care acționează ca o bună barieră pentru apă și a factorilor de mediu. Componente, cum ar fi colagen (care oferă fermitate pielii), elastină (care furnizează elasticitatea pielii) și glicozaminoglicani sau glicozaminoglicani (care mențin pielea hidratată) sunt abundente.
Însă, începem să îmbătrânim din momentul în care ne naștem, iar de-a lungul vieții noastre efectele îmbătrânirii sunt evidente în corpurile noastre. Până la aproximativ 20 de ani, efectele îmbătrânirii sunt în curs de dezvoltare. Începând de la 20 de ani noastre, efectele îmbătrânirii încep să fie vizibile pe piele. După vârsta de 20 de ani, pielea unei persoane produce aproximativ cu 1% mai puțin colagen, în fiecare an. Ca rezultat, pielea devine mai subțire și mai fragilă cu vârsta. De asemenea, este diminuată funcționarea glandelor sudoripare și sebacee și astfel scade și producția de elastină.
Îmbătrânirea programată genetic și cronologic produce modificări biochimice în colagen și elastina, țesutul conjunctiv care dau pielii fermitatea și elasticitatea. Programul genetic pentru fiecare persoană este diferit, astfel încât pierderea de fermitate si elasticitate a pielii are loc la viteze diferite și momente diferite la o persoană în comparație cu o alta.
Citește continuarea în Dicționarul medical