Renuntarea la fumat

Pentru ca renuntarea la fumat sa fie o sarcina usoara si o actiune definitiva, e bine sa o pregatesti din timp.

Inainte de a renunta la fumat
Cel mai important lucru pentru cei care s-au lasat de fumat este faptul ca au putut simti cu adevarat cum sanatatea lor se fortifica in fiecare minut, zi, luna si an de viata lipsita de fumul toxic. Bifeaza fiecare beneficiu de pe lista, in ordinea aparitiei lui.

1. Noteaza-ti motivele

Fumatorii renunta mai usor la obiceiul lor atunci cand si-au stabilit clar motivele pentru care vor sa faca asta. Pentru a mari impactul lor, incearca sa dai cate o nota fiecarui motiv, in ordinea importantei pe care o are in luarea acestei decizii, astfel: 0 neimportant, 1 destul de important, 2 foarte important.

Apoi bifeaza-le pe primele doua cele mai importante. Renuntand la fumat in deplina cunostinta a cauzelor care au determinat acest gest inseamna un pas mai aproape de succes.

Motivul Importanta
Imi este teama sa mor inainte de vreme. 0 1 2
Ma ingrijoreaza sanatatea mea. 0 1 2
Nu vreau sa mai depind de tigari. 0 1 2
Vreau sa fac economii. 0 1 2
Mi-e sila de mirosul impregnat in gura, parul si hainele mele. 0 1 2
Nu vreau sa le fac rau celor dragi. 0 1 2
Altele 0 1 2
2. Evita spatiul unde se fumeaza

Chiar inainte de a renunta la tigari, este foarte important ca viitorul spatiu ambiental sa fie unul fara fum de tigara. Pregateste-l din timp. Stai departe de locurile unde se fumeaza la serviciu, aeriseste-ti casa si convinge-ti partenerul sa ia aceeasi decizie, in cazul in care nu a facut-o pana acum. Scoate tutunul din viata ta, fara sa uiti nici un loc unde ai putea sa-l regasesti din intamplare. Pentru asta, poti folosi lista urmatoare:

  • Scrie o scrisoare de adio fumatului.
  • Arunca toate tigarile si pachetele (inclusiv pe cele goale).
  • Verifica toate locurile unde ar mai putea exista tigari uitate (buzunare, posete, sertare etc.).
  • Curata scrumierele si pune-le in dulap (nu le lasa la vedere).
  • Spala-ti toate hainele, prosoapele, lenjeria de pat, perdelele, draperiile, fetele de masa si orice alt lucru care ar putea pastra in el mirosul de tigara.
  • Spala bine interiorul masinii.
  • Deschide ferestrele.

Plan de actiune
Nu uita! Esecul pregatirii inseamna de fapt pregatirea pentru esec. Gandeste-te din timp la un plan de rezerva in cazul in care tentativa ta de renuntare la fumat ar putea sa nu fie una de succes. Inconjoara-te de nefumatori si fa-ti o lista cu medicii si psihologii care ar putea sa te ajute in cazul in care nu reusesti prin forte proprii.

 

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3 4

Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Sport si sanatate