![carnati pe gratar]()
Afecțiunea denumită gută este o formă de artrită care poate cauza episoade de durere, redoare și inflamația unei articulații. Aceste episoade sunt recurente în cazul în care guta nu este tratată. În timp, pot afecta articulațiile, tendoanele și țesuturile. Această boală se produce în general la bărbați.
Guta este cauzată de o concentrație prea ridicată de acid uric în sânge. De obicei, o cantitate mai mare de acid uric decât cea normală nu este nocivă. Multe persoane cu un nivel ridicat de acid uric nu se îmbolnăvesc de gută. Dacă însă concentrația este mult prea mare, acesta poate cristaliza la nivelul articulațiilor. Factori precum obezitatea, consumul de alcool în exces, consumul excesiv de carne cresc riscul de gută, crescând cantitatea unor substanțe chimice numite purine în corp. Unele medicamente, cum ar fi diureticele, pot de asemenea contribui la declanșarea gutei.
Gută. Simptome
- tulburare metabolică caracterizată prin creşterea producţiei de acid uric în organism şi depunerea sa la diferite niveluri (în special la nivelul articulaţiilor)
Gută. Cauze
- obezitate
- ingestie moderată sau cronică de alcool, în special bere
- dietă bogată în carne şi fructe de mare (bogate în purine – o fracţiune din proteine implicată în depunerea de acid uric)
- dietă cu un conţinut caloric mic (dietă vegetariană)
- tratament cronic cu aspirină sau cu medicamente care conţin acid nicotinic
- diuretice (medicamente care elimină excesul de apă şi sare din organism)
- unele medicamente (citostatice) folosite în tratamentul cancerului (şi care provoacă moartea rapidă a celulelor maligne)
- imunosupresoare (medicamente care scad imunitatea organismului)
- boli cronice
- hipertensiune arterială
- mielom multiplu (formă de tumoră malignă a măduvei sanguine)
- anemie hemolitică (moartea rapidă a celulelor roşii din sânge, prin distrugerea acestora)
- saturnism (intoxicaţie cu plumb)
Citește continuarea în Dicționarul medical
Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro