Remedii naturiste impotriva racelii si gripei
Cine nu si-ar dori sa traverseze perioada de iarna fara amenintarea permanenta a unei raceli, faringite, traheobronsite sau, mai grav, a unei gripe?
Pentru foarte multe persoane sensibile, printre care se numara in special copiii si batranii, sezonul rece inseamna cateva luni grele, pigmentate cu guturai, tuse si stari de rau…
Din fericire, aceste afectiuni nu sunt grave in general si pot fi evitate daca sunt respectate cateva reguli de prevenire cu ajutorul remediilor naturiste.
Spala-te pe maini si mananca „antibiotice'
Spalarea mainilor, evitarea aglomeratiilor, izolarea la domiciliu si repausul la pat, daca boala s-a instalat, sunt masuri elementare de prevenire. Bea cat mai multe sucuri de citrice, ceaiuri indulcite cu miere si renunta la fumat. Consumul de ceapa si usturoi, cel putin trei zile pe saptamana, este binevenit in aceasta perioada.
Hreanul cu efect bactericid este, de asemenea, un inamic al microorganismelor responsabile de aparitia infectiilor respiratorii. Considerat un antibiotic natural, se poate administra chiar si copiilor daca este amestecat cu smantana si iaurt, dupa ce se rade si se pastreaza in otet de mere.
Vitaminele, in prima linie de aparare
Vitaminizarea organismului in aceasta perioada este esentiala.
Vitamina C creste rezistenta organismului la infectii. Vitamina C reprezinta 80% din necesarul de vitamine al organismului uman. Spre deosebire de alte vitamine, ea nu poate fi sintetizata de organism, un supliment de vitamina C fiind benefic in anotimpul racelilor. Consuma cat mai multe legume si fructe crude, macese, kiwi, patrunjel verde, ardei verde, citrice.
Vitamine din complexul B cele mai bune surse sunt: drojdia de bere, taratele de grau, nucile, painea integrala.
Vitamina D se gaseste in galbenus de ou, unt, lapte proaspat, cereale. Dar nici lipsa unor substante minerale din organism nu este de neglijat, asa ca este foarte important sa consumam cat mai multe alimente care contin minerale.
Seleniul stopeaza procesele infectioase si favorizeaza inmultirea celulelor de aparare ale organismului (surse: cereale, peste, avocado).
Zincul este un oligoelement care creste imunitatea organismului si se foloseste frecvent in profilaxia infectiilor respiratorii. Se gaseste in cantitati mici in seminte de dovleac, migdale, nuci, fasole fiarta.
Pentru cresterea imunitatii
Consuma produse apicole: miere – doua-trei lingurite pe zi, in cazul in care nu exista contraindicatii (daca apar dureri de gat se face gargara cu o lingurita de miere si putin otet de mere diluate intr-un pahar cu apa); laptisor de matca combinat cu miere; propolis – tinctura de concentratie 30%, o picatura la fiecare kg corp, zilnic. Si echinaceea are rezultate spectaculoase in perioada sezonului rece.
Pe langa vitamine, exista si alte substante capabile sa lege radicalii liberi din organism si astfel sa ne ajute la prevenirea bolilor si pastrararea tineretii. Unul dintre ele este beta-glucanul, un compus din noua generatie de imunostimulatoare, a carui principala functie este activarea celulelelor macrofage, aflate in prima linie de aparare.
Leacuri de la bunica:
- ceaiuri de soc, roinita, busuioc, coada soricelului, schinduf (are efecte antiseptice, expectorante) – infuzie 10-15 minute, 2-3 cani pe zi, coaja de salcie – decoct, 1-2 cani pe zi.
- uleiuri esentiale de eucalipt sau isop (efect bactericid) 1-2 picaturi, cu miere sau in ulei vegetal, de trei ori pe zi, timp de 15 zile.
Text: Dr. Irina Dumitrescu, medic de medicina generala, competenta apifitoterapie, I.N.G.G. Ana Aslan.
foto: guliver/getty images, shutterstock