Regula celor 5 secunde. Mit sau realitate?

regula celor 5 secunde

Probabil că încă din copilărie ai auzit despre regula celor 5 secunde, adică principiul potrivit căruia poți consuma orice aliment căzut pe jos, cu condiția să nu depășești acest interval de timp. Pentru că acest subiect a stârnit controverse de-a lungul timpului, cercetătorii au făcut mai multe teste pentru a vedea dacă această regulă este doar un mit sau se aplică și în realitate.

Ideea de bază este că alimentele scăpate pe jos nu au timp să intre în contact cu bacteriile atunci când ating solul preț de 5 secunde. Cercetătorii americani au vrut să verifice această ipoteză, iar rezultatele lor au demonstrat exact contrariul.

De ce nu funcționează regula celor 5 secunde?

Oamenii de știință au testat această regulă pe mai multe tipuri de pardoseală și folosind alimente diferite. Astfel, aceștia au ajuns la concluzia că indiferent dacă vorbim despre gresie, parchet sau marmură, pe aceste suprafețe există o serie de bacterii care pot duce la apariția problemelor grave de sănătate. În plus, alimentele de natură umedă, mai exact produsele fierte sau tartinabile, intră mult mai repede în contact cu bacteriile, în comparație cu cele uscate.

Specialiștii au demonstrat că regula celor 5 secunde este doar un mit și că produsele scăpate pe jos intră imediat în contact cu bacteriile, iar odată ingerate, ele pot duce la apariția indigestiilor și la alterarea stării de sănătate. Astfel, aceștia ne sfătuiesc să nu consumăm niciodată un aliment scăpat pe jos.

Foto: shutterstock.com

Citește și:

Injecții sau pastile? Ce tratament este mai eficient împotriva bolilor?

Dieta cu pepene verde. Cum să slăbești sănătos 5 kilograme în doar o săptămână

Îndulcitorii artificiali, un adevărat pericol pentru sănătate

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Publicitate
Huff
VIVA!
Retete
Baby
TV Mania
Sfatul parintilor
Mai multe din Sanatate