Râsul, terapia care vindecă sufletul

parintele-hrisostom-filipescu

Râsul este darul lui Dumnezeu pentru a ne vindeca sufletul de toate necazurile. Râsul are şi un corespondent în sfera plantelor, astfel că, se crede că şofranul l-ar genera, iar culoarea galben este asociată tot cu acesta. Tot despre efectul pozitiv asupra psihicului uman a vorbit şi Teodor Baconschi în cartea sa, intitulată “Râsul patriarhilor”.

Potrivit crestinortodox.ro, în accepţiunea Părintelui Ieromonah Hrisostom Filipescu, râsul este vindecătorul sufletului.

Egumenul Schitului Ţibucani din judeţul Neamţ, părintele Hrisostom, spune că Ortodoxia reprezintă o manifestare a bucuriei, şi nu doar a suferinţei, a purtării crucii. După spusele acestuia, în surâs s-ar afla chiar taina dragostei.

Citeşte şi Depinde de fiecare dacă vrea să fie albină sau muscă…' Interviu cu părintele Hrisostom Filipescu (partea I)

Despre râsul ca vindecare a sufletului, cu Părintele Ieromonah Hristom Filipescu

Ieromonahul Hristom Filipescu vorbeşte despre terapia prin râs; acesta are un efect curativ asupra psihicului omenesc. Dacă alegi să râzi zilnic, vei observa efectul miraculos asupra stării de spirit. Dacă eşti bolnav şi cu psihicul la pământ, terapia prin râs te poate ajuta să te pui din nou pe picioare.

Iată mai jos de ce crede atât de tare părintele Hristom Filipescu în fenomenul terapiei prin râs:

  • “Nervii consumă mai multă energie decât un zâmbet. Studiile psihoterapeuţilor spun că un copil până în 6 ani râde şi de 200-300 de ori pe zi, pe când un adult râde de 10-15 ori pe zi.” “Orice adult vibrează la clinchetul râsului de copil. Copiii au o energie pozitivă în râs.” “Copiii nu râd cu motiv, copiii râd fără motiv. Adevăratul râs e fără motiv!”
  • “Oamenilor nu le mai place să râdă: suntem prea săraci ca să mai zâmbim, aud adeseori. Ce motive avem să râdem, nu vedeţi cât este de greu, ar spune alții?! Suntem deranjaţi când cineva râde lângă noi.”
  • “Să nu uităm să zâmbim! Şi pentru noi, şi cu cei din jurul nostru. Greutăţi, necazuri, probleme au fost şi vor mai fi. Aşa e viaţa, aşa e lumea.”

La ce ne ajută râsul

Aşadar, conform spuselor Părintelui Ieromonah, râsul are următoarele beneficii asupra mentalului şi asupra sufletului omenesc:

  • “Când râdem, suntem în prezent. Beneficiile râsului sunt foarte multe. Râsul este bun şi pentru psihic, ne oferă o strălucire interioară. Ne relaxează şi ne eliberează de stresul cotidian. Nu avem nevoie să sunăm la 112 ca să râdem sau să luăm anumite „pastile ajutătoare'.”
  • “Un zâmbet este o poartă deschisă către suflet. Producem singuri endorfine pe care le eliberăm în sânge. Ne îmbunătăţim musculatura facială, respiraţia, circulaţia sanguină.”
  • “Râsul este cel mai bun remediu pentru orice problemă sau boală. Sistemul imunitar crește de la un simplu râs. Virtuţile curative ale râsului sunt mari și multe din ele neștiute. Nu încetăm să râdem pentru că îmbătrânim, ci dimpotrivă îmbătrânim pentru că am uitat să râdem.”
  • “Terapia prin râs este cea mai puternică! Râsul ne face mai frumoşi, mai sănătoşi, mai sociabili. Râdeţi de fiecare dată când aveţi ocazia. Haz de necaz din înţelepciune.”
  • “Decât să înjuraţi, mai bine scoateţi limba. Apoi priviţi în oglindă cum vă strâmbaţi. Aţi trezit copilul din voi. Momente vesele care detensionează. Nu am nevoie de stimuli externi ca să fiu fericit, ca să râd. Atitudinea este cheia către bine. “
  • “Râsul este contagios, se transmite, se prelungeşte. Omul râde mult mai bine în grup, în mediul social, decât singur. Oamenii care râd bine împreună, lucrează bine împreună.”
  • “Autentic, liber, împăcat cu sine, cu încredere în interiorul lui, omul poate exersa zilnic, măcar câteva secunde, zâmbetul. Tristeţea nu este antinomică faţă de fericire, ci este o altă cale de a ajunge la bucurie, la lumină, la adevăr. Relaxarea totală şi completă a creierului se face prin râs. Aşadar, zâmbetele lungi şi dese cheia marilor succese!

Continuarea interviului o puteţi citi pe crestinortodox.ro.

Citeşte şi Depinde de fiecare dacă vrea să fie albină sau muscă… ' Interviu cu părintele Hrisostom Filipescu (partea a II-a)

Sursa foto: facebook.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Psihologie