Psoriazisul nu este contagios! Peste 2% din populaţia României suferă de psoriazis
:contrast(8):quality(75)/https://www.avantaje.ro/wp-content/uploads/2018/11/psoriazisul-nu-este-contagios.jpg)
Psoriazisul a fost declarat de către Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a 5-a cea mai importantă boală cronică netransmisibilă, împreună cu boli precum diabetul, cancerul, bolile cardiovasculare sau respiratorii. Psoriazisul afectează peste 400.000 de persoane în România (aproximativ 2% din populație) şi aproximativ 125 de milioane de persoane în întreaga lume.
Deși psoriazisul nu este contagios, pacienții cu psoriazis continuă să fie stigmatizați de societate
Un lucru important de reținut este faptul că psoriazisul nu este contagios. Reticența pe care mulți dintre noi o manifestă atunci când iau contact cu o persoană care suferă de această afecțiune este, așadar, complet nejustificată. Din păcate, ca urmare a stigmei asociate, boala are implicații severe la nivel psihosocial şi profesional, persoanele cu psoriazis fiind uneori discriminate şi izolate.
Nu este, așadar, de mirare că pacientul cu psoriazis a ajuns să aibă un confort psihic egal sau chiar mai mare decât al celui diagnosticat cu cancer.
Ce este psoriazisul
Psoriazisul este o afecţiune cutanată cronică, care apare pe un fond genetic, sub influenţa anumitor factori declanşatori. Boala afectează în proporţii egale la femei şi bărbaţi, vârsta medie de debut fiind în general situată în intervalul 15-30 de ani, însă poate să apară la orice vârstă, inclusiv la copii.
Cauzele exacte ale psoriazisului nu sunt cunoscute. Este însă confirmat faptul că boala este legată de sistemul imunitar şi că există o predispoziţie genetică de a dezvolta această afecţiune, iar stresul mental şi emoţional este un factor important care determină exacerbarea bolii.
Conform dr. Călin Giurcăneanu, medic primar dermatovenerologie, doctor în științe medicale, boala nu afectează doar tegumentul, articulațiile și unghiile, ci are și o mulțime de alte comorbidități: diabet, sindrom metabolic, obezitate, infarct, accident vascular cerebral, ateroscleroză, depresie. Ca urmare a acestor comorbidități, speranța de viață poate scădea cu până la 5 ani.
„Psoriazisul este mai mult decât o boală de piele, este o afecţiune care trece de bariera tegumentului şi are multe comorbidităţi. Astfel, un pacient cu psoriazis vulgar riscă să aibă o gravitate a bolii asociate de câteva ori mai mare decât un pacient fără această afecţiune. De aceea, în tratarea sa, nu trebuie neglijat consultul interdisciplinar, având medicul dermatolog drept pilon central„, spune dr. Călin Giurcăneanu.
Citeste si Cele mai bune remedii naturiste pentru a controla simptomele acestei boli
Principalele simptome ale psoriazisului
Printre cele mai comune simptome ale acestei afecțiuni se numără:
- leziuni roşii, inflamate, la nivelul pielii, cu forme şi dimensiuni variate, bine delimitate;
- scuame (cruste) alb-sidefii la nivelul leziunilor, care se detaşează cu uşurinţă;
- piele uscată, care, uneori, poate crăpa şi sângera;
- senzaţie de mâncărime, iritaţie sau arsură.
Zonele pe care apar de obicei leziunile sunt coatele, genunchii, scalpul, regiunea lombară a spatelui. În anumite cazuri, psoriazisul se poate extinde şi la nivelul unghiilor sau palmelor sau pe oricare regiune corporală.
Cum se tratează psoriazisul
Psoriazisul poate fi ținut sub control cu tratamente locale, soluţii de tratament biologic, dar administrate doar la recomandarea medicului. Stilul de viaţă joacă, de asemenea, un rol foarte important în procesul de gestionare a psoriazisului şi constă într-o dietă echilibrată, mişcare, gestionarea stresului şi o stare mentală pozitivă.
„Psoriazisul poate fi controlat şi tratat dacă este bine gestionat şi, din fericire, există din ce în ce mai multe soluţii de tratament biologic. La acest capitol, România stă la fel de bine precum alte ţări, cum ar fi Germania şi Franţa şi putem să le oferim pacienţilor cele mai noi terapii pentru psoriazis. Tratamentele sunt accesibile, sunt compensate, multe dintre acestea fiind gratuite', explică dr. Alin Nicolescu, medic primar dermatovenerologie, Secretar General al Societăţii Române de Dermatologie.
Pe platforma www.psoriazis.info, persoanele cu psoriazis, dar şi toți cei interesaţi pot afla mai multe despre boală, pot adresa întrebări medicilor, primesc sfaturi din partea specialiştilor sau îşi pot împărtăşi povestea.
Sursa foto: 123rf