Probleme pisicesti

Si pisicutele racesc, au probleme cu dintii sau urechile. Grija fata de ele nu include doar mancarea, ci si urmarirea sanatatii lor.

Gripa pisicii
Gripa pisicii e un termen general folosit pentru a descrie infectiile canalului respirator superior al acesteia. Cauza gripei o constituie infectiile cu virusi (virusul rinotraheitei feline si calivirusul felin), care sunt contagiosi. Gripa se transmite direct de la pisica la pisica, prin stranut si tuse. Simptome: stranut, lacrimat, secretii nazale, cresterea temperaturii, lipsa poftei de mancare, respiratie ingreunata, pisica pare obosita si apatica. De aceea, vaccineaz-o impotriva principalelor infectii, care prezinta simptomele specifice gripei pisicilor.

Igiena dentara
Dintii sunt importanti pentru starea generala de sanatate a pisicii, iar aceasta trebuie dusa anual la un control stomatologic. Pisicile nu sunt predispuse la carii, insa igiena dentara e importanta pentru a preveni depunerea de tartru, care poate cauza distrugerea gingiilor si slabirea dintilor. Respiratia urat mirositoare sau halitoza reprezinta un indiciu clar al bolii dintilor sau gingiilor. Medicul veterinar trebuie sa stabileasca cauza – chiar daca exista probleme dentare, poate fi vorba si de o insuficienta renala.

Astm
Astmul este o boala a sistemului respirator, in care sistemul imunitar reactioneaza la alergii si la stres. Astmul este din ce in ce mai frecvent la pisici pentru ca tot mai multe dintre acestea isi petrec viata in casa, iar substantele care cauzeaza alergii sunt tot mai numeroase. Simptome: tuse, adesea insotita de dificultati de respiratie; sunet aspru, ca un fluierat; dereglare respiratorie brusca.

Medicul veterinar ii va face un control fizic, teste de sange si eventual o radiografie a pieptului, pentru a stabili cauza problemei de respiratie.
Acasa poti sa-i adaugi vitamine antioxidante la dieta (vitaminele C si E), care ajuta la ate-nuarea astmului. Mareste-i si cantitatea de lichide, cum ar fi supa de ton, adaugand la dieta si carne cruda, verdeata taiata, usturoi si legume fierte.

Lacrimare
Ochii pisicii trebuie sa fie limpezi, stralucitori si sa nu lacrimeze. Lacrimarea e cauzata de conjunctivita (inflamarea mucoasei conjunctivale a ochiului). Forma faciala compacta a pisicilor persane (cu par lung) afecteaza deseori scurgerea lichidului lacrimal; in loc sa curga pe canalele lacrimale, acesta curge peste pleoapa inferioara si pateaza blana din coltul fiecarui ochi. La primul semn de conjunctivita, sterge lichidul din ochi cu un material tare si umed ori cu tampoane de vata. In cazul unei conjunctivite se pot prescrie picaturi sau unguente.

Stranut
Cel ocazional e modul pisicii de a-si curata caile nazale. Daca stranutul devine frecvent, poate fi un semn de infectie. Secretiile nazale apoase sunt produse de un virus ori de un factor alergen, iar o secretie nazala consistenta si colorata are, in general, o cauza bacteriana. Medicul veterinar va identifica daca motivul este infectios sau nu.

Sinuzita
Este o boala rara in cazul pisicilor obisnuite, dar mai frecventa la siameze si pisicile orientale. Apare ca rezultat al unor inflamatii ori infectii cronice ale sinusurilor nazale.
Pot sa apara si semne generale de boala: pierderea poftei de mancare si aparitia celei de-a treia pleoape in coltul interior al ochiului.

Probleme ale urechilor
Urechile sunt vitale si pentru echilibrul pisicii! Acestea trebuie sa fie sanatoase si fara infestare parazitara care, netratata, poate duce la infectii grave. Infectia urechii (otita) poate deveni cronica; pentru a reduce riscul recidivei, e nevoie de un diagnostic corect. Surzenia poate fi ereditara, mai ales la pisicile albe. Cele cu ochi albastri sufera de obicei de surzenie congenitala, din cauza malformatiei organului Corti si a structurilor asociate, din ureche.

Surzenia la pisicile albe cu ochi nepereche apare doar pe partea capului corespunzatoare ochiului albastru.

Simptome: scarpinarea urechilor, scuturarea capului, aplecarea capului intr-o parte, ureche marita. Se poate cultiva secretie auriculara pentru a stabili cine este de vina: bacteriile sau ciupercile.

Medic veterinar: Florin Pisica

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Publicitate
Libertatea
VIVA!
Unica.ro
Retete
Baby
ELLE
CSID
Ego.ro
Descopera.ro
Diva Hair
TV Mania
Trending news
Mai multe din Animale de casa