Colega de apartament

Pisica e deseori acuzata ca este mai atasata de casa decat de cei care locuiesc in ea.

Viata in comun
Pisica, la fel ca si cele mai multe feline, are tendinta sa se instaleze definitiv pe un anumit teritoriu, aparandu-si proprietatea de intrusi. Legatura cu acest teritoriu este exclusiva, veche si profunda, in asemenea masura incat pisica este deseori acuzata ca este mai atasata de casa in sine decat de cei care traiesc in ea. Pisica este, prin urmare, o individualista, care decide singura unde si cu cine sa traiasca si suporta greu impunerile si interdictiile, desi, cu siguranta, nu este un animal asocial.

Comunicarea
Cand vrea sa se strecoare neobservata, are un comportament sters: isi tine coada ridicata si nu priveste la cei de fata. Pe langa agresivitate, teama si neliniste, pisica poate exprima si incredere, prietenie, afectiune: pentru a atipi isi alege un loc cat mai aproape de tine, inchide ochii cand o privesti, iti iese in cale cu coada in sus; alte semnale si mai directe: te urmeaza peste tot, iti atrage atentia, incearca sa te atinga, sa se frece de tine, sa te linga si sa te muste cu gingasie, ‘sa te framante” cu labele.

Mancatul plantelor
Pisicile folosesc fibrele vegetale pentru a-si provoca vomitarea sau pentru a-si satisface nevoia de asemenea fibre in alimentatie. Pisicilor le place sa manance plantele, dar acest tip de comportare intr-un apartament poate fi daunator atat pentru dotarea „verde” a casei, cat si pentru animalul insusi, dat fiind ca multe dintre cele mai raspandite specii de asemenea plante sunt partial sau complet toxice. Cand este surprinsa asupra faptului, pisica poate fi pedepsita cu usurinta cu un jet de apa, dar este, de asemenea, important sa ii oferi in schimb o planta comestibila, asa-numita iarba a pisicii; aceasta se vinde ca seminte sau in ghiveci, in magazinele pentru animale si in cele pentru gradinarit.

Comportamentul
Pisicile sunt usor de intretinut, curate, pot fi lasate singure cateva ore, nu trebuie scoase la plimbare. Sunt afectuoase, isi exprima permanent atasamentul fata de om si ii tin companie, datorita personalitatii lor bine conturate si aspectului placut. Nefiind un animal social precum cainele, nu poate sa isi recunoasca supunerea printr-un comportament adecvat (de obicei, pedeapsa provoaca doar frica de stapan, neliniste, stres, iar animalul reactioneaza stand nemiscat, fugind ori atacand). Deci, este inutil sa pretinzi ca pisica sa invete sa nu fure hrana, sa nu incerce sa iasa pe usa, sa nu doarma in pat.

Agresivitatea
In timpul jocului, aceasta poate fi limitata: ofera-i pisicii tinere alte tinte asupra carora sa isi descarce energia si nevoia de miscare si descurajeaza-i atacurile cu un jet de apa produs de un pistol jucarie.

Anorexia
Refuzul hranei este intalnit si la pisica sanatoasa. Posibile cauze sunt: o alimentatie monotona, greata, voma, o reactie alergica – daca hrana este asezata in apropierea laditei igienice.

Obezitatea
Activitatea fizica redusa, un regim alimentar prea bogat si bunatatile oferite in semn de dragoste pot da peste cap echilibrul nutritiv al pisicutei tale. Terapia consta in limitarea ofertei de calorii (mai putina mancare, alimente cu continut caloric scazut, sub control veterinar. Unele rase (pisicile orientale) sunt foarte lacome si alimentatia lor trebuie sa fie bine echilibrata. La pisicile cu par lung, blana infoiata poate ascunde o crestere neasteptata in greutate.

Tendintele distructive
Pisoii, foarte activi si lasati mai multe ore singuri, isi consuma uneori energia intr-un mod neconvenabil pentru casa ta, facand multe pagube. Comportamentul disructiv si alte manifestari patologice pot aparea si la pisicile adulte, din cauza unei stari de stres.

Medic veterinar Florin Pisica; foto: arhiva Edipresse

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Publicitate
Libertatea
VIVA!
Unica.ro
Retete
Baby
ELLE
CSID
Ego.ro
Descopera.ro
Diva Hair
TV Mania
Trending news
Mai multe din Animale de casa