Prea tanara ca sa fiu bolnava
:contrast(8):quality(75)/https://www.avantaje.ro/wp-content/mu-plugins/rro-admin/assets/img/no-picture.jpg)
Menopauza, osteoporoza sau atacul cerebral sunt afectiuni asociate, in general, cu varsta inaintata. Asa au crezut si trei dintre cititoarele noastre, pana cand socul realitatii le-a schimbat parerea…
Nu ma gandisem niciodata ca femei tinere ca mine ar putea sa fie la menopauza. Privind inapoi, cred ca au existat cateva semnale: cateodata ma incalzeam brusc, fara nici un motiv aparent – de-abia acum imi dau seama ca erau bufeuri.
Dupa intreruperea tratamentului contraceptiv, am inceput sa sufar de schimbari bruste de dispozitie si de transpiratii nocturne. Cel mai greu mi-a fost sa-i spun lui Mircea – a fost la fel de greu pentru el cum a fost si pentru mine. Amandoi iubim copiii si am fost foarte dezamagiti si suparati, suferind din cauza bebelusilor pe care nu puteam sa-i avem niciodata.
A fost greu sa stam alaturi de prietenii nostri care aveau copii, insa am fost obligati sa ne obisnuim cu ideea ca noi nu puteam avea aceasta bucurie.
Trebuia sa ne continuam viata fara sa ne mai amaram. Am respins alternativa fertilizarii cu un ovul donat si am ales-o pe cea a adoptiei unui copil, poate chiar doi. Am depus dosarul de adoptie si ne-a fost deja aprobat. Vestea ne-a bucurat foarte tare si abia asteptam sa fim o familie completa.”
- Ce este. „Menopauza precoce” este numele menopauzei instalate inainte de varsta de 40 de ani. Este momentul in care ovarele isi opresc productia de ovule si de hormoni (estrogen si progesteron), care induc si intretin sarcina in perioada fertila.
- La cine apare. 1% dintre femeile cu varste intre 12 si 40 de ani, din Europa. In Romania nu exista inca o evidenta, fiindca multe dintre ele traiesc in mediul rural si nu ajung niciodata la medic.
- Factori de risc Factorul genetic este determinant. Menopauza precoce a mamei reprezinta riscul repetarii ei la fiica.
- Simptome Menstruatii neregulate pana la disparitia lor, bufeuri, nervozitate, transpiratii nocturne si uscaciune vaginala.
- Tratament Substitutie hormonala (mai ales in primii ani de menopauza precoce), daca starea de sanatate a pacientei permite acest lucru.
Sarcina este posibila in continuare, dar numai folosind metodele de fertilizare cu ovule recoltate de la o femeie fertila.
Dupa instalarea menopauzei creste riscul de a avea osteoporoza si boli asociate varstei inaintate (hipertensiune, afectiuni cardiovasculare, diabet, artrite etc.).
De aceea, in aceasta perioada sunt necesare suplimente de calciu, cat mai multa miscare, exercitii cu greutati (progresive) pentru intarirea oaselor.
M-am gandit imediat la o matusa care avusese aceeasi boala si mi-am amintit de femeile garbovite pe care le vedeam trecand strada sprijinindu-se cu greutate in baston.
Eram foarte deprimata. S-a dovedit ca eram o persoana cu grad mare de risc de a avea osteoporoza, pentru ca am avut prima menstruatie la 16 ani, aveam oasele mici, un caz de osteoporoza in familie si nu-mi placeau deloc lactatele!
De asemenea, facusem sport de performanta in copilarie si adolescenta (inot si arte martiale). Toate acestea pot ingreuna cresterea densitatii osoase, ceea ce contribuie la riscul aparitiei osteoporozei.
Acum nu mai pot face o multime de exercitii fizice, inclusiv alergat si aerobic, dar sunt hotarata sa-mi reconstruiesc masa osoasa. Merg la sala de trei ori pe saptamana, fac fitness si gimnastica medicala.
Totusi, am avut norocul sa-mi descopar la timp aceasta problema. As sfatui pe orice tanara care considera ca prezinta conditiile de risc sa mearga de urgenta la medic! Cu cat descoperi mai repede boala, cu atat ai mai multe sanse s-o invingi.”
- Ce este. Osteoporoza determina porozitatea si fragilitatea oaselor, astfel incat acestea se pot rupe (fractura) foarte usor.
- Cine o are. Exista milioane de oameni in intreaga lume care sufera de aceasta boala. In Europa, una din trei femei si unul din 10-12 barbati cu varste peste 50 de ani sufera de osteoporoza.
- Care sunt simptomele. Fractura incheieturii mainii (antebratului) este un semn precoce al acestei boli. Fracturile de vertebre, curbarea coloanei si fracturile de sold sunt semnele tipice, care survin mai tarziu.
- Ce poti face. Daca ti se pare ca prezinti un risc mare de a face osteoporoza, mergi la medic. Cere trimitere pentru o radiografie sau osteodensitometrie. Mananca cat mai multe produse lactate, ia suplimente de calciu si fa exercitii de fitness (cu greutati).
Eram in spital, dupa operatia de cezariana, cand tensiunea a inceput din nou sa-mi creasca. Aveam o durere de cap rebela, deasupra ochiului drept. Intr-o dimineata, m-am trezit cu o senzatie puternica de frig si simteam intepaturi in bratul si piciorul stang.
Nu intelegeam ce spun doctorii, care incercau sa-mi explice ca tocmai suferisem un infarct cerebral. Mi-am pierdut cunostinta si am fost dusa la sectia de reanimare, unde timp de zece zile m-am zbatut intre viata si moarte.
Cand m-am trezit, am fost nevoita sa fac fata unei realitati inspaimantatoare: aveam partea stanga complet paralizata si vederea dubla. Ma gandeam ingrozita ca nu voi putea sa ma misc singura, cu atat mai putin sa am grija de copil.
Doctorii incercau sa ma linisteasca, sa ma asigure ca imi voi reveni in timp, dar mie imi era foarte greu sa-i cred… Dupa sase luni de recuperare in spital, mi-am recapatat treptat vederea si am inceput sa-mi simt partea stanga.
Dar e foarte greu sa fii atat de dependent de ceilalti. Nu puteam inca sa-l tin pe Damian ori sa-l hranesc fara ajutor si nu m-am deplasat decat in carucior cateva luni de zile.
Eu sunt supraponderala, si la inceput am dat vina pe mine si grasimea mea pentru atacul suferit. Dar medicii mi-au explicat ca ceea ce mi s-a intamplat a fost din vina preeclampsiei de care sufeream (tensiune arteriala ridicata in timpul sarcinii), o boala care nu are nici o legatura cu greutatea.
Mi-am revenit destul de bine, dar atacul mi-a schimbat viata: bratul stang imi este inca amortit, nu-mi simt trei degete de la mana stanga si nici nu mi-am gasit un loc de munca. M-am despartit de sotul meu, desi nu pot da vina pe boala pentru asta – cred ca s-ar fi intamplat oricum.
Ma intalnesc din cand in cand cu persoane pe care le-am intalnit in spital – fosti pacienti care au suferit un accident vascular cerebral, dar care si-au revenit partial si continua sa lupte cu sechelele bolii. Incercam sa depasim conditia de victime ale unui accident vascular – suntem mai degraba supravietuitori.”
- Ce este accidentul vascular cerebral. Apare atunci cand oxigenarea unei portiuni de creier este partial sau total intrerupta. Exista doua tipuri de atac: ischemic (75%), cand un cheag de sange blocheaza artera, sau hemoragic (cum a avut Andreea), atunci cand un vas de sange se sparge si provoaca invadarea tesutului cerebral.
- In Romania, se inregistreaza anual peste 55.000 de morti din cauza atacului cerebral (un deces la fiecare 10 minute), cu reducerea continua a varstei la care apare acesta.
- Factori de risc Valori mari ale tensiunii arteriale, fumat, diabet de tip II, afectiuni cardiace, pilula contraceptiva combinata, sarcini multiple, alcool, droguri si mostenirea genetica (la asiatici si africani exista un risc mai mare de a suferi un infarct cerebral).
- Urmarile accidentului vascular cerebral Paralizie, distrofie musculara a unei jumatati a corpului (hemiplegie), probleme de vorbire, de concentrare si memorie
- Masuri de prevenire Incearca sa mentii in limite normale valorile tensiunii arteriale. Acest lucru se poate realiza prin exercitiu fizic (cel putin 30 de minute zilnic), mai putina sare in mancare (sub 2 g/zi), alimentatie bogata in legume si fructe, cereale integrale si uleiuri vegetale nehidrogenate.
Bolile batranetii sunt intalnite acum si in tinerete
- Artrita In Statele Unite, 12% din populatia cu varsta cuprinsa intre 25 si 75 de ani sufera de artrita. In Romania, situatia este asemanatoare si da un risc foarte mare de invaliditate, mai ales in cazul artritei genunchiului si a soldului.
- Arterioscleroza Este o boala asociata cu batranetea. In Romania, doua treimi din populatie are arterioscleroza, comparativ cu locuitorii Europei de Vest, unde numai o treime sufera de aceasta afectiune.
- Colesterol ridicat Tinerii pot suferi de valori mari ale colesterolului, in special daca provin din familii cu aceasta predispozitie. Fumatul si grasimile saturate ingroasa arterele.
- Diabet de tip II Din ce in ce mai multe persoane tinere fac diabet de tip II insulino-independent, o boala asociata in mod traditional cu varsta a treia. Diabetul de tip II (zaharat) insoteste obezitatea si sedentarismul.
- Cancer de san Este cea mai intalnita boala maligna la femei. Incidenta ei a crescut de la 1:20 in 1960 la 1:8 in zilele noastre.
- In lume, la fiecare trei minute o femeie primeste acest diagnostic, iar la fiecare 14 minute se moare din aceasta cauza. In Romania, sunt diagnosticate anual in jur de 6.000 cazuri de cancer de san.
Text: Mihaela Doina Radulescu