Poveștile de iubire ale lui Clody Bertola, demne de filmele hollywoodiene

CONȚINUT VIDEO AVANTAJE

Considerată una dintre cele mai frumoase femei din România, actrița Clody Bertola  (1913-2007) avea origini italiene, franceze şi germane. S-a născut, însă, în România, într-o familie de catolici.

Copilăria şi-a petrecut-o la Chiţorani, o mică localitate de lângă Ploieşti, unde părinţii săi aveau o vie şi unde Clody Bertola obişnuia să vină şi mai târziu, pentru a regăsi fericirea şi frumuseţea anilor copilăriei, dar şi liniştea maturităţii.

A trăit o viață demnă de filmele hollywoodiene. A fost căsătorită de trei ori, iar doi dintre soţii săi au fost Liviu Ciulei, mai mic cu 10 ani decât ea, şi Lucian Pintilie, mai tânăr cu 20 de ani decât ea.

Clody Bertola a fost căsătorită de 3 ori, diferențele de vârstă dintre ea și soții ei fiind foarte mari

Primul soț al lui Clody Bertola a fost pictorul Ştefan Constantinescu, mai în vârstă cu 15 ani decât actriţa. Despre el, frumoasa actriță spunea că era foarte gelos, acesta fiind principalul motiv pentru care mariajul lor nu a rezistat: „Credea în mine. Era un mare admirator al meu. Cu toate acestea, îi suportam greu gelozia şi independenţa. Ştiam că dacă voi rămâne cu el, n-o să pot să fac teatru, mărturisea actriţa în cartea „La vie en rose cu Clody Bertola al Ludmilei Patlanjoglu, potrivit adevarul.ro.

După acest mariaj, a urmat un al doilea, de data aceasta cu regizorul Liviu Ciulei. Ciulei era cu 10 ani mai tânăr decât actriţa. Împreună, au pus bazele primei trupe a teatrului Odeon, în 1947. Debutul acestei povești de dragoste nu a fost cu fluturi în stomac pentru frumoasa actriță: „N-am simţit nici un fior special. N-am intuit nicio clipă că de omul ăsta mi se va lega viaţa atât de profund. (…) Mă cucerea timiditatea lui plină de farmec. (…) Chipul îi era uşor dizarmonios, dar îţi atrăgeau atenţia ochii negri, calzi şi pătrunzători. A început să vină din ce în ce mai des în cabina mea. Vorbea puţin, dar ceea ce spunea era plin de conţinut, mă interesa. Şi încet, s-a înlănţuit ceva. Ne înţelegeam pe plan spiritual, ne plăceau aceleaşi lucruri, mai ales discutam mult despre teatru.

Clody BertolaSeparatorVEZI FOTOPOZA 1 / 3

A locuit sub același acoperiș cu actualul și cu fostul soț

Lucru rar întâlnit, după căsătoria cu Ciulei, Clody Bertola a locuit sub același acoperiș atât cu actualul soț, cât și cu fostul: „Ştefan (primul soț al actriței – n. red.) mi-a fost soţ, prieten şi tată. Liviu îl admira mult pentru gustul său rafinat. Obişnuia să-l consulte întotdeauna când lucra la un spectacol, povestea actriţa în cartea sus-menționată.

A doua căsnicie s-a sfârșit din cauza slăbiciunii lui Ciulei pentru o altă femeie. Clody Bertola a recunoscut că această femeie care s-a băgat între ei, „de fapt, nu a contat deloc în viaţa lui. Cu toate astea, însă, orgoliul rănit al frumoasei actrițe a împins-o să iasă din acea relație. Din fericire, iubirea dintre cei doi nu s-a stins odată cu încheierea mariajului, ci s-a transformat într-o frumoasă prietenie.

4 decenii alături de Lucian Pintilie

A treia oară a fost cu noroc pentru Clody Bertola. Povestea de iubire dintre ea și regizorul Lucian Pintilie, cu 20 de ani mai tânăr decât ea, a început tot pe scenă. Și au trăit fericiți până la adânci bătrâneți și până ce moartea i-a despărțit…

M-a fascinat lipsa lui totală de formalism, aproape de proastă creştere. Mă atragea la el nebunia, «golănia» lui plină de spiritualitate. Felul de a gândi original despre artă, despre oameni. Felul de a trăi fără compromisuri, mărturisea Clody.

Între Pintilie și fostul soț al lui Clody, Liviu Ciulei, s-a legat o prietenie strânsă. „Pe Lucian, Liviu îl socotea cel mai deştept om pe care l-a cunoscut. L-a chemat să lucreze la Bulandra, l-a sprijinit.

Și astfel, cei trei bărbaţi care i-au fost soţi i-au rămas alături lui Clody până la sfârșit. Și nu e doar o metaforă. Timp de 10 ani, actriţa a petrecut Anul Nou alături de toţi trei soţi.

Citeste si

Drama care i-a marcat copilăria marelui actor Sebastian Papaiani

Legătura neștiută dintre regretata actriță Ilinca Tomoroveanu și clarvăzătoarea Carmen Harra

Cum arată Ileana Popovici la 73 de ani. Îndrăgita actriță are un mare regret

Povestea sfâșietoare a lui Ștefan Mihăilescu-Brăila. A fost obligat să reînvețe să meargă și să citească după un atac cerebral și a sfârșit în sărăcie, uitat de lume

Sursa: pagina de Facebook Amintiri din teatrul românesc

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
ELLE
Publicitate
Unica.ro
VIVA!
substantial.ro
Retete
Baby
CSID
Kudika
Descopera.ro
Life.ro
Doctorul Zilei
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Alte video-uri