Drama care i-a marcat copilăria marelui actor Sebastian Papaiani

Pe Sebastian Papaiani, îl asociem, cel mai frecvent, cu Păcală (“Păcală”) sau cu plutonierul Căpșună (“Brigada diverse”), dar palmaresul său este mult mai bogat. A jucat în peste 60 de filme, în telenovele, dar și pe scena teatrului unde a interpretat zeci de roluri.

Frații gemeni au murit sub ochii lui

A avut un succes răsunător și bine-meritat, dar viața nu i-a fost deloc ușoară, mai cu seamă copilăria, care i-a fost marcată de o dramă teribilă. Sebastian Papaiani s-a născut pe 25 august 1936 la Pitești. Tatăl sau era de etnie greacă, iar copilăria și-a petrecut-o într-un cartier modest.

Într-un interviu mai vechi pentru Antena Stars, marele actor a povestit cum și-a pierdut frații la cutremurul din 1940: “A căzut tavanul pe ei. Mama a băgat copăița cu Radu și cu Luminița sub pat, iar noi am ieșit. Noi nu am știut că a căzut tavanul peste ei… au murit asfixiați acolo. Casa noastră era făcută dintr-un material care nu te omoară, din chirpici. Cădea peretele, rămânea restul. Dar aici a căzut tocmai pe pat, care s-a rupt și el, la rândul lui“, povestea actorul la acea vreme.

Tatăl lui Sebastian Papaiani a fost “pește”

În același interviu, îndrăgitul actor povestea că tatăl său a fost „pește' într-un bordel. Acesta a recunoscut că şi-a iubit părintele mai mult decât orice şi că avea o relaţie destul de bună cu el: „Relea era angajat ca animator. Tata a fost peşte într-un fel, dar era când avea 18-19 ani. Nu pot să-ţi povestesc de tata, că aş scrie două romane. E imposibil. Tata nu a fost dintr-o familie în care a fost un tren, o bască şi-un fular, ca miile de pe trotuar. Era o familie mare în Piteşti. Familia Papaiani era formată din vreo optzeci de ‘papaieni. În Piteşti, numai familia tatălui meu avea cinci fraţi şi trei surori. Familie de greci. Tata era oaia gri, a fost mai rău. Mi-a plăcut că eu am fost fiul lui. Eu îl iubesc şi acum. El pe mine, după ce am ieşit actor. Îi plăcea să se laude', a povestit Sebastian Papaiani în emisiunea „Refresh by Oana' .

Și-a părăsit soția și copilul

Sebastian Papaiani a fost căsătorit cu actrița din Sibiu Eugenia Giurgiu și împreună l-au avut pe Sebastian (Basti). Când micuțul a împlinit cinci ani, actorul și-a părăsit familia și scena teatrului din Sibiu pentru a se reloca în București.

Când fiul său a împlinit 10 ani, Papaiani a câștigat custodia, motivând că soţia lui nu avea nici pe departe condiţiile pe care i le putea oferi el la Bucureşti şi, în plus, avea câteva probleme de sănătate. Și, deși și-a câştigat copilul în instanţă, i-a fost imposibil să-i câştige inima: „La 10 ani m-a luat tata. M-a câştigat la proces. Mamei i s-a interzis să mă mai vadă. A fost şi prostia mea, pentru că, la proces, eu am ales să plec la tata, la Bucureşti. Acolo am stat vreo jumătate de an şi apoi am fugit. Nu suportam să stau acolo, mai ales că el avea deja o altă familie. Am fugit în Timişoara, apoi am ajuns la mama din nou, care, între timp, ajunsese actriţă la teatrul din Oradea', îşi amintea, în urmă cu ceva timp, fiul actorului, potrivit libertatea.ro.

După fuga din Bucureşti, din 1973/1974, tatăl şi fiul s-au mai revăzut abia în 1987, când Basti era în armată, la Giurgiu. Basti a rupt orice legătură cu tatăl şi l-a mai căutat abia în 2000, atunci când mama lui s-a stins din viaţă.

Băiatul marelui actor trăieşte, azi, la Sibiu, este pensionat de la 40 de ani şi abia își duce zilele. E bolnav, iar puţinii bani îi cheltuie cu prietenii, pe alcool și țigări, casa în care stă fiind una sărăcăcioasă. Fiul lui Papaiani regretă, însă, faptul că nu l-a avut aproape pe tatăl său: “Mă simt vinovat pentru faptul că, deși fusesem încredințat tatălui, la solicitarea mea, atunci când aveam 10 ani, eu am fugit de la el și m-am reîntors la mama. Bică (n.r. porecla marelui actort) nu mi-a putut ierta niciodată trădarea, de aceea nu a vrut să mai știe absolut nimic de mine. A venit pentru câteva minute în 1987, atunci când îmi satisfăceam stagiul militar la Giurgiu. Am stat foarte puțin de vorbă, așa ca doi străini. Când a murit mama, în anul 2000, l-am chemat la înmormântare însă a refuzat să vină, preferând să meargă la funeraliile lui Dem Rădulescu', a declarat Sebastian Papaiani Jr pentru blogul iongirnod.blogspot.ro.

Sebastian Papaiani nu și-a cunoscut nepotul

În 2016, la vârsta de 80 de ani, marele actor s-a stins din viață în urma unui atac cerebral. Unul dintre marile lui regrete a fost că nu și-a cunoscut niciodată nepotul. Potrivit libertatea.ro, fiul marelui actor a declarat că a fost părăsit atât de tatăl său, cât și de fiul său, care a ales să se stabilească în Germania.

Citeste si

Tristețea din spatele zâmbetului lui Puiu Călinescu. Ce viață grea a avut unul dintre cei mai mari actori români de comedie

A fost unul dintre cei mai chipeși actori români, dar nu s-a căsătorit niciodată. Care a fost cel mai mare regret al actorului Ovidiu Iuliu Moldovan

Foto: libertatea.ro, capturi YouTube

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Vedete