Poți să stai 3 zile fără să mănânci zahăr? Iată ce se întâmplă! Acceptă provocarea AVANTAJE!

Poți să stai 3 zile fără să mănânci zahăr? Iată ce se întâmplă! Acceptă provocarea AVANTAJE!

Azi, când tentaţiile culinare sunt la tot pasul, acceptă provocarea celor trei zile fără îndulcitori. Vei observa că viaţa fără zahăr e la fel de dulce.

 

Dacă nu acum, atunci când să ne răsfăţăm cu cele mai savuroase prăjituri şi cele mai aşteptate inimioare dulci?, mă veți întreba. Iar răspunsul dat de cercetătorii şi specialiştii în nutriţie îţi vor tăia pofta de mâncare, cel puţin în ceea ce priveşte lunga listă a alimentelor care conţin zahăr procesat. Nu este o noutate că zahărul influenţează calitatea danturii şi că prea mult zahăr se transformă în grăsime ce se aliniază, ca bilele unui colier, în jurul taliei. Le-o repeţi de fiecare dată celor mici, când plâng după desertul preferat, dar îţi aminteşti de asta doar atunci când termini de savurat o delicioasă bomboană de ciocolată. Într-o carte apărută recent în Statele Unite, un doctor explică faptul că o alimentaţie bogată în zahăr nu înseamnă doar kilograme în plus, boli de inimă şi diabet de tip 2, dar este responsabilă şi de apariţia bolii Alzheimer, cataractă şi îngroşarea arterelor, precum şi îmbătrânirea prematură, schimbările bruşte de dispoziţie, lipsa de energie şi apariţia obezităţii.
Zahărul se comportă ca un drog, creând dependenţă, susţin autorii, iar organismul reacţionează ca atare, atunci când nu primeşte doza cu care este obişnuit. Doctorul recomandă o cură de trei zile de detoxifiere, la finalul cărora vei scăpa de dorinţa de a mânca dulce. Ceea ce spun ei, de fapt, este să renunţi, pur şi simplu, la acele alimente care conţin zahăr procesat. Uşor de zis, dar foarte greu de făcut.
Zahărul, duşman?
Pentru a renunţa mai uşor la produsele cu zahăr, trebuie să înţelegi cum îl metabolizează organismul şi de ce devine nociv pentru organism. În clipa în care zahărul (glucoza) este absorbit în sânge, este eliberată un binecunoscut hormon, insulina, care arată cum este folosit zahărul în corp. În mod ideal, el este preluat de celule şi folosit ca o sursă de energie. Însă excesul de glucoză din organism ajunge să se transforme în grăsime, care se va depune mai ales în jurul taliei. Pe de altă parte, şi ficatul transformă surplusul de zahăr în trigliceride (substanţe grase sintetizate de organismul uman), care se varsă în sânge, rezultând astfel înfundarea arterelor şi crescând riscul atacurilor de cord. Faptul că ai o siluetă demnă de invidiat nu înseamnă nimic dacă în interior ai putea avea exces de grăsime. Grăsimea viscerală este una dintre cele mai periculoase, fiind asociată cu un risc crescut de boli de inimă şi cancere precum cel de sân sau colorectal. Zahărul te îmbătrâneşte – pe măsură ce se depozitează în sânge şi în ţesuturi, creează produşi finali de glicare avansată, ce accelerează procesul îmbătrânirii, producând încrucişări de proteine precum colagen şi elastină, care lasă muşchii, tendoanele şi arterele rigide şi pielea mult mai ridată. Aceşti produşi finali sunt vinovaţi şi de bolile legate de vârstă, precum bolile de inimă, afecţiunile renale, Alzheimer sau degenerarea maculară. Să renunţi brusc la ceva cu care eşti obişnuit nu este deloc uşor: şocul suportat de organism va produce dureri de cap, oboseală, o poftă permanentă, dar dacă reuşeşti să treci de cele trei zile, te vei simţi mai bine, mintea şi corpul vor fi mai sănătoase şi limpezi, şi nu-ţi va mai fi poftă de ceva dulce.

Foto: Shutterstock

Citeste și:

Uleiul de cocos: cum îl folosim în bucătărie?

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
ziareonline.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Sanatate