Cine nu te lasă să dormi: gândurile, agitația interioară, respirația haotică? Te trezești confuză?

Cine nu te lasă să dormi: gândurile, agitația interioară, respirația haotică? Te trezești confuză?

Afecţiuni cardiace, diabet sau, pur și simplu, o alimentaţie dezordonată… ce încearcă să-ţi transmită organismul în timpul nopții, cine nu te lasă să dormi?

Se întâmplă adesea ca sforăielile partenerului să-ţi strice somnul, dar sunt şi situaţii în care lipsa de somn este un semnal de alarmă asupra unor probleme de sănătate ascunse.
Există, spun cei care studiază comportamentul în timpul somnului, şi persoane care se trezesc noaptea pentru doar câteva secunde, dar nu ajung să conştientizeze acest lucru, pentru că este modul în care organismul verifică dacă mediul de somn este unul sigur. Dacă îţi este greu să adormi din nou, poate că trebuie să-ţi pui câteva întrebări legate de starea ta de sănătate.

Crampe ale picioarelor
Posibile cauze: Prea multe grăsimi saturate în alimentaţie, statine din medicație
Motivul apariţiei crampelor musculare în timpul nopții nu este cunoscut cu certitudine, dar acestea pot apărea ca urmare a medicației, cum ar fi cea bazată pe statine, recomandată cel mai adesea persoanelor cu un nivel crescut al colesterolului. Anumite teorii susțin că statinele afectează nivelul de enzime din celulele musculare, enzime ce sunt vitale pentru buna funcționare a mușchilor. Crampele musculare pot apărea și ca urmare a unei sarcini sau din cauza excesului de exerciții fizice, ambele motive fiind responsabile de reducerea nivelului de minerale cum ar fi calciul sau magneziul, minerale care ajută mușchii să se contracte. Crampele pot fi declanșate și de o problemă de circulație a sângelui. Sindromul picioarelor neobosite sau nevoia urgentă de a-ți mișca picioarele în timpul nopții poate cauza, de asemenea, crampe ale picioarelor. Pentru a le diminua, indicate sunt o baie caldă înainte de somn și hidratare, precum şi exerciții care să conțină întinderi ale picioarelor.

Senzaţia de sufocare
Posibile cauze: astmul nocturn, boli ale inimii
O cauză pentru senzația de sufocare din timpul nopții poate fi astmul nocturn. Simplul fapt că stai întinsă declanșează problema, deoarece mucusul care se acumulează în căile respiratorii pune presiune pe plămâni. Nu există un remediu pentru așa ceva, doar simpla evitare a cauzelor, cum ar fi renunțarea la clasicele plăpumi și perne umplute cu pene. De asemenea, doctorul ar putea să prescrie anumite medicamente care să deschidă căile respiratorii și să prevină astfel de atacuri. Dacă te trezești brusc după numai câteva ore de somn, încercând să-ți recapeți respirația, atunci este foarte posibil să ai probleme cu inima.

„Unde sunt?' – confuză la trezire
Cauze posibile: apneea de somn
Confuzia din momentul trezirii are loc mai ales când ceva te trezește brusc dintr-un somn adânc și nu îţi mai poţi aduce aminte unde anume eşti. Există părți ale creierului care pot rămâne încă în starea de somn în momentul în care te trezeşti, când te dai jos din pat sau când vorbeşti, dar nu eşti pe deplin conștientă. Dacă acest lucru se întâmplă frecvent, ar putea fi un semnal
al apneei de somn, o afecțiune cronică care provoacă pauze în respirație pe timpul nopții. Apneea este cel mai adesea semnalată de sforăitul zgomotos. Scăderea în greutate, renunțarea la fumat și consumul moderat de alcool ar putea să te ajute, în cazul în care tu sau partenerul tău vă confuntați cu o astfel de problemă.

Tuse nocturnă
Cauze posibile: refluxul gastroesofagian
Te-ai putea trezi noaptea din cauza refluxului acidului şi sucurilor gastrice în esofag. Refluxul gastroesofagian este determinat de valva care acoperă esofagul, valvă care, atunci când nu funcționează corespunzător, poate lăsa acidul stomacal să scape, ajungând până în zona gâtului. Poziția întinsă din timpul somnului favorizează acest lucru, ceea ce cauzează tusea. Această afecțiune apare mai ales în cazul persoanelor care se confruntă cu un exces de grăsime în zona stomacului, deoarece există presiune pe abdomen care împinge conținutul intestinului până spre esofag.
O soluție, în cazul în care te confrunți cu această problemă, ar fi să nu mănânci înainte de culcare. Stomacului îi ia aproximativ șase ore să digere un fel
de mâncare gras. O altă soluție pentru această problemă ar fi să-ţi ridici pernele în aşa fel încât să poți dormi sprijinită de ele. O a treia variantă ar fi ca după masă să iei medicamente antiacid, în cazul în care mergi imediat la culcare.

Noapte de… coşmar
Cauze posibile: medicația
Deși stresul reprezintă cauza principală a coșmarurilor, acestea pot fi declanșate și de anumite medicamente precum antidepresivele, care pot afecta ciclul natural de somn. După un coșmar, mulți oameni se trezesc cu palpitaţii.

Transpirația
Cauze posibile: alcoolul, hormonii
La unele persoane, alcoolul funcţionează precum un somnifer care le conduce imediat în lumea viselor, însă tot alcoolul consumat în exces poate face ca vasele de sânge din piele să se lărgească, ceea ce te-ar încălzi peste măsură, și în cele din urmă ai transpira. Transpirația din timpul nopții poate fi cauzată și de antidepresive, responsabile cu creșterea nivelului de hormoni ai stresului, dar poate fi provocată și de un nivel scăzut al hormonilor. La noi, femeile, mai ales, nivelul de estrogen, important pentru menținerea temperaturii corpului, poate scădea chiar înainte sau în timpul perioadei de menopauză. În unele cazuri, transpirația din timpul nopții poate fi un semnal al unor boli despre care este posibil să nu ştii, cum ar fi afecțiunile cardiace. Dacă te-ai confruntat cu acest simptom în ultima vreme, nu amâna vizita la medic.

Foto: 123rf

Citeste și:

Cele mai frumoase citate despre iubire

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
ziareonline.ro
CSID
Descopera.ro
Libertatea
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Huff
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Sanatate