Poate o aventură să-ți salveze căsnicia?

aventura în căsnicie

Un paradox este ceva cu un grad mic de probabilitate. Dar „mic' nu este egal cu zero. Din orice nenorocire, în final, poate să iasă ceva bun.

Adu în discuție subiectul „aventură' într-un grup de femei și o să vezi cum arată furia personificată. Poți ierta? Sărutul se pune sau numai sexul? Dacă George Clooney ți s-ar oferi pe tavă, l-ai refuza? Multe întrebări pot fi puse, dar un răspuns valabil nu poți da decât dacă ai trăit experiența înșelării.

Să ne înțelegem asupra unui lucru: aventurile sunt ceva rău. Distrug încrederea, scad stima de sine și ruinează relații, dar, ca să fim constructivi, avem nevoie să acceptăm că nu este obligatoriu să lăsăm această cohortă tristă de consecințe să se întâmple. Pentru că totul pe lumea asta e supus cercetării, avem și aici cifre: 42% dintre femeile înșelate sunt deschise pentru iertare, iar una din trei femei crede că un flirt ajută la înviorarea relației.

Citește și Infidelitatea bărbaților sub lupa psihologului

Motivele infidelității

O aventură apare când se petrece o schimbare sau când e nevoie de una. Marile schimbări în viață pun presiune pe relație. O sarcină poate să-l panicheze pe bărbat; dacă bărbatul își pierde jobul, se poate simți emasculat și va deveni dornic să-și valideze bărbăția în afara casei.

O femeie care înaintează în vârstă poate începe să se înstrăineze, pentru că se simte neatrăgătoare. Acest proces poate fi potențat de anxietate sau de o formă specifică de depresie. Toate acestea se întâmplă în condițiile în care, de-a lungul anilor, relația a stagnat, a devenit chiar plictisitoare.

O relație calmă, strânsă, o viață monotonă pot face ca partenerii să-și piardă treptat identitatea lor de sine stătătoare, să se depersonalizeze. În acest caz, o aventură le poate reda pe moment individualitatea. Și dacă aceste condiții sunt întrunite, tentațiile vin din toate părțile, mai ales în vremurile noastre, în care petrecem atâta timp și consumăm atâta energie în rețelele de socializare.

Nici mediul profesional nu mai pune bariere între oameni. Colaborarea strânsă, intensificarea muncii și prelungirea timpului petrecut și imprevizibilitatea situațiilor pot crea teren fertil pentru alt fel de apropieri.

Merită să salvezi ceva

E greu să aștepți ceva bun din faptul că soțul tău s-a culcat cu altă femeie, dar măcar te poate face să te gândești că ceva nu merge cum trebuie între voi. Dacă, pentru o vreme, ai tot respins avansurile soțului tău și, în ultimul timp, nici nu te-a mai deranjat, la ce te aștepți?

Te gândești că a renunțat la viața și la identitatea lui sexuală? Greu de presupus. Și dacă afli că te înșală, ce-i spui? Că trebuia să îmbrățișeze castitatea forțată și să trăiască restul vieții ca un eunuc? Să accepți, să te faci că nu știi? Sau, și mai și, să-i oferi toate justificările și toată înțelegerea? Nici una nu merge.

Emoțional, te-a dărâmat. Mai departe? Parcă ai o revelație la gândul că identitatea lui nu se reduce la plata facturilor, la căratul sacoșelor și la dădăcitul copiilor. Nu-i așa că începi să-l reevaluezi, să cauți din nou masculinitatea din el, ceea ce te-a atras de la început? Asta e zona în care ai vrea să salvezi ceva.

Ajutor profesional

I-ai citit mesajele, l-ai prins asupra faptului sau ți-a ciripit o păsărică. Dacă s-a întâmplat asta și vrei să mergi mai departe, trebuie să vorbești cu cineva neutru, nu cu prietenii, nu cu rudele.

Un consilier marital, un psiholog poate acționa ca un arbitru în timp ce tu procesezi și te lupți cu emoțiile. Nu întreba un prieten, pentru că e nevoie să poți fi deschisă și sinceră.

Citește și Noua infidelitate

Este important ca și cel care a înșelat să-și poată exprima sentimentele. Altfel, persoana înșelată devine furioasă și supărată, în timp ce celălalt își va petrece restul vieții cerându-și iertare. Așa n-o să mai treceți niciodată peste asta. Trebuie să înțelegeți ce a mers prost între voi și fiecare trebuie să-și asume partea sa de responsabilitate.

Momentul despărțirii?

Ca să muncești pentru salvarea relației trebuie să fii convinsă că vrei s-o salvezi, că merită salvată. Dacă efectul aventurii a fost atât de devastator încât nu mai simți nici o chemare înapoi, la ceea ce a fost înainte de asta, n-are rost să mimezi atenția, pentru că nu faci decât să irosești timpul tuturor celor implicați.

Sigur că un asemenea cutremur în căsnicie vine cu întrebări menite să pună în discuție însuși fundamentul relației. Fundamentul, nu consecințele, deci nu agoniseala materială comună, nu statutul dobândit prin căsnicie și în niciun caz copiii. Nu trebuie pasat asupra lor tot greul și urâtul unei vieți încărcate de reproșuri și de suspiciuni.

Identifică semnele

În loc să aștepți ca o aventură să te oblige să-ți reconsideri relația, fii pe fază la semnele care pot să indice în acea direcție.

Dacă tu și partenerul tău nu mai discutați despre toate cele pe care le împărtășeați cândva, dacă nu mai empatizați unul cu celălalt, dacă nu mai sunteți de aceeași parte a baricadei când se întâmplă ceva neplăcut, lucrurile merg într-o direcție periculoasă. Ascultă ce spune partenerul tău despre aventuri, atunci când vedeți așa ceva la televizor sau când vorbiți despre asta în legătură cu un cuplu de cunoscuți.

Dacă găsește justificări și minimalizează gravitatea infidelității, e posibil ca deja să pregătească terenul în conștiința lui. Atunci când treceți printr-o perioadă problematică, așa cum e mutarea în altă casă, doliul sau o sarcină, este important să vorbiți constant despre ceea ce simte fiecare dintre voi.
Fiți alături unul de celălalt și sperați că niciunul nu se va duce să caute în altă parte ceea ce-i lipsește acasă.

Nu luați căsnicia voastră și nu vă luați unul pe altul ca de la sine înțeles și cuvenit de drept. Băgați de seamă semnele de proastă funcționare a relației și lămuriți lucrurile, înainte ca unul dintre voi să dea altcuiva un SMS cu subînțeles.

Citește și Despre infidelitate, mituri și adevăr

Autor: Mihaela Serea

Foto: shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
ELLE
Publicitate
Unica.ro
VIVA!
substantial.ro
Retete
Baby
CSID
Kudika
Descopera.ro
Life.ro
Doctorul Zilei
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Psihologie