Transformarea sexuală și erotică

transformare sexuală și erotică

Ce ar însemna pentru tine să împlinești transformarea sexuală și erotică? Dacă ai vrea lucrul acesta pentru relația ta (chiar și pentru relația ta cu tine, dacă nu ai în prezent o relație intimă cu o altă persoană), prin ce etape sau pași ai trece? 

Săptămâna trecută invitam cititoarele AVANTAJE să scrie ce anume ar vrea să citească în rubrica despre dezvoltare sexuală și erotică pe care am început-o. Dacă nu ai apucat încă să parcurgi primele mele două articole, iată aici o prezentare a cine sunt, iar aici o invitație să îmi scrii subiecte pe care ai vrea să le regăsești în articolele acestea.

Aș vrea în primul rând să le mulțumesc celor care au scris până acum. Avem 6 întrebări și 3 propuneri de subiecte. Și așteptăm în continuare și alte persoane să scrie, cu siguranță ușile sunt deschise.

Până ajungem să le abordăm și să le explorăm pe fiecare în parte, aș vrea să încep cu numitorul lor comun: întrebarea „cum?'. Cum îmbunătățim, cum ieșim din impas, cum reluăm viața sexuală după o pauză, cum explorăm lucruri controversate, cum salvăm o relație toxică și tot așa. „Cum?'

Ei bine, răspunsul comun pentru toate este acesta: începem cu munca noastră cu noi înșine. Despre asta aș vrea să vorbim astăzi.

Munca individuală pentru transformarea vieții intime

Inițial este important să ne obișnuim să devenim propriul creator în viața noastră intimă. Noi ne-o construim, asta este sigur. Știi vorba veche: 'Cum îți așterni, așa dormi'? Ei bine, fix așa e și în intimitate: cum îți așterni, dormi și în intimitate. Hai să vedem totuși cum arată lucrul acesta.

Cu nivelul de maturitate și înțelegere al fiecăreia dintre noi, din prezent, în primul rând pornim cu mentalul că noi ajungem la cunoștințele și informațiile și soluțiile de care avem nevoie. Fiindcă noi le căutăm. Deci, începem să căutăm activ și să luăm inițiativa pe acest drum. Acesta este de fapt cel mai mare pas; când nu dăm vina pe partener, parteneră sau parteneri și când nu avem așteptarea ca celălalt să facă ceva pentru noi.

Indiferent ce vârstă avem, e absolut crucial să realizăm că felul în care arată viața noastră intimă (cu bune și cu mai puțin bune) depinde în primul rând de noi înșine.

Cei din jur ne pot oferi informații, ne pot crea spațiul să ne dezvoltăm erotic, ocazii să explorăm, provocări să le depășim, dar noi suntem cei care facem lucrurile să se întâmple concret. Noi suntem creatorii în viața noastră – inclusiv cea intimă.

Două întrebări importante

Indiferent de subiectul pe care îl vrem abordat, primele două întrebări (atât la cursurile mele, cât probabil la orice terapeut) sunt aceastea: care este lucrul care mă preocupă? Sunt dispus să abordez situația diferit față de cum am făcut până acum?

Orice proces de învățare, de depășire a unui obstacol, de explorare a unor lucruri ieșite din comun (orice înseamnă comun pentru fiecare dintre noi) presupune în primul rând deschiderea noastră interioară completă și autentică și asumarea rolului principal și activ. Orice transformare începe cu noi înșine și este înfăptuită de noi înșine, de fapt.

Înainte să cerem oricui altcuiva transformarea pe care o vrem în intimitate, înainte să avem așteptarea de la partener să producă acea schimbare, este elementar să punem noi în aplicare principiul ăsta: fac tot ce ține de mine să transform intimitatea mea fizică. Punct. Această abordare este pur și simplu igiena emoțională și psihică a oricărei relații. Hai să vedem cum putem face lucrurile acestea.

Legat de psihic și concepte

Când ne dorim o transformare sau o evoluție, este important să realizăm cât mai bine locul din care pornim. Când am început căutarea pe cont propriu mi-am luat puțin timp și am scris tot ce credeam despre sexualitate, intimitate, erotic, relația cu partenerul, eu însămi. Tot ce știam eu atunci, tot ce căutam, tot ce îmi doream, tot ce știam că puteam oferi. Pur și simplu ca să scot totul din minte și să mă uit la mine însămi într-un alt mod decât din interior.

Introspecția o recomand oricui vrea să înceapă o transformare în propria intimitate. Capacitatea să ne punem întrebările „Cine sunt?' și „Ce vreau?' este una din cele mai importante ale noastre. Apoi este important să avem răbdarea să conștientizăm și să exteriorizăm răspunsurile acestor întrebări.

Citește continuarea pe pagina următoare

Pe baza descoperirilor și conștientizărilor din introspecție, urmează apoi să abordăm fiecare lipsă, prejudecată, convingere negativă sau complex sau emoție negativă pe care am găsit-o. Și, strategia este că să folosim emoțiile pozitive, calitățile sau punctele forte pe care le-am enumerat (dacă am făcut instrospecția corect și cât mai cuprinzător, atunci am găsit și lucruri bune sau care să mă ajute). Toți avem toate instrumentele în interior, dar puțini ni le folosim conștient și cu toată încrederea.

Mulți facem instinctual lucrul acesta, ne scriem lucrurile undeva, dar apoi puțini ne ținem cu adevărat de pașii ulteriori. Am fi surprinse cum ne putem construi propriul drum pe baza unor astfel de introspecții. Spre exemplu, dacă simt că nu am suficiente cunoștințe în sexualitate și erotic (cum a fost și cazul meu în urmă cu câțiva ani), atunci ce cărți aș putea să citesc? O scurtă listă de recomandări de cărți o găsești aici.

Ai putea găsi o mulțime de altă cărți cu siguranță. Important este să începi de undeva documentarea asta. Dacă simt că vreau să învăț aplicat (cum îmi doream cel mai tare și arzător și eu acum câțiva ani) atunci ce modalități am pe lângă o relație intimă cu cineva care caută același lucru? În cazul meu soluția a venit prin cursuri și evenimente (nu din România) la care am avut spațiul să învăț și să explorez lucruri noi.

Dacă simți că abordarea în afara unei relații (poate nu ai o relație acum sau poate partenerul sau partenera nu caută aceleași lucruri), poate cândva îți va surâde să încerci un Templu Erotic pe care îl organizez periodic. El este complet decent, scopul este să ne explorăm universul interior și totodată să dobândim cunoștințe noi.

Alternativ, în funcție de bugetul tău, am pus la descrierea de pe blog istoricul de cursuri făcute până acum (majoritatea online). Am fost transparentă aici, nu cred în secrete pe parte de istoric profesional. Dacă timpul și energia îți permit, dacă simți că rezonezi cu vreunul din ele, ai putea încerca să urmezi oricare din acele cursuri.

Legat de corp

Ce sunt dispusă să lucrez în primul rând cu mine pentru a explora oricât de mult pot pe cont propriu? Da, acest al doilea punct se referă la momente fizice, petrecute pe cont propriu, în care ne explorăm corpul și felul în care percepe plăcere. Și care este limita peste care dacă se trece devine durere. Fără prejudecăți.

Dacă vrem să învățăm și să descoperim lucruri, atunci propriul corp este  instrumentul de bază cu care vom face orice lucru în intimitate. Deci să ne cunoaștem. Să ne doborâm prejudecățile, rușinea, fricile, temerile, timiditățile.

Atingerea propriului corp este punctul de pornire în dezvoltarea paletei de experiențe pe care le putem avea. Intimitatea sexuală este despre atingere, de fapt. Să știm care este atingerea care ni se potrivește, să ne obișnuim să fim în starea emoțională din care să cerem ce avem nevoie și din care să și primim ce am cerut.

De aici vin majoritatea problemelor de fapt: multe nu știm ce ni se potrivește sau nu știm cum să cerem în așa fel încât să primim ce avem nevoie fără să rănim sau să creăm tensiuni în relație. De aceea este important să petrecem timp cu noi înșine.

De asemenea, mai ales în cazul femeilor, este foarte rar întâlnit să ne obișnuim să ne privim propriul corp în oglindă. Să ne depășim rușinea sau ridicolul. Să ne familiarizăm cu propriul corp. Dar dacă am face-o? Sigur nu ar fi plictisitor. Ca femei trecem prin diferite faze în fiecare lună (4 la număr). Apoi, odată cu sarcina, corpul nostru se schimbă cu atât mai mult. De aceea, poate fi un exercițiu pe cât de copilăros sau jucăuș (la o vedere superficială) pe atât de important de fapt.

Totul începe cu noi înșine

Cine altcineva să ne cunoască mai bine propriul corp decât noi înșine? Și cine altcineva să ni-l accepte înaintea noastră? Totul începe cu noi înșine. Cu încredere, cu compasiune, cu răbdare, cu curaj.

Am ales pentru astăzi un video făcut recent în care prezentam câteva blocaje în sexualitate. Atât pentru femei cât și pentru bărbați. Indiferent că avem sau nu blocaje în intimitatea sexuală și erotică, consider că merită să fim conștiente de unde ni se pot trage potențialele probleme sau dificultăți.

Și să ne cultivăm curajul și încrederea și curiozitatea reală să ne începem explorarea.

Îți urez o săptămână frumoasă, încrezătoare și luminoasă!

Autor: Liana Buzea, sexological bodyworker

Sursa foto: shutterstock.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Recomandari
Publicitate
Libertatea
VIVA!
Unica.ro
Retete
Baby
ELLE
CSID
Ego.ro
Descopera.ro
Diva Hair
TV Mania
Trending news
Mai multe din Relatii