Despre infidelitate, mituri si adevar

infidelitate
Din cauza stereotipiilor socio-culturale, deseori femeile se simt inselate daca partenerul flirteaza cu o alta femeie sau daca investeste afectiv intr-o alta relatie, spre deosebire de barbati , care se simt inselati cand femeia are o alta relatie sexuala.

Sigur ai auzit barbati care spun: „Am facut sex cu X, insa tot pe Y o iubesc. Asa cum unii considera ca orice relatie platonica cu o alta persoana, in care sunt investite anumite sentimente, constituie inselatorie, altii sunt mai flexibili in aprecieri si considera ca doar faptele constituie tradare. La fel cum uneori se pune mare pret pe circumstante, de pilda atunci cand se iarta o aventura daca partenerii sunt departe unii de altii.

Cultura din care facem parte ne determina inconstient alegerile sexuale. De aceea, fidelitatea e perceputa diferit la diverse popoare. Daca, de pilda, in Franta, Belgia, Olanda ideile despre fidelitate sunt mai relaxate, la noi nu se intampla acest lucru. De aceea in societatile patriarhale (monogame), cand intervine infidelitatea, deseori cuplul e in criza, chiar daca partenerul stie sau doar banuieste ca e inselat. Asadar, ma voi referi la fidelitate si infidelitate raportat doar la societatea patriarhala in care traim.

E stiut ca te poti simti atras de alte persoane din afara cuplului, insa asta nu inseamna ca e nevoie sa pui dorinta in act. Poti ramane fidel in pofida dorintei. Femeile insala cand nu se simt iubite si apreciate Nu e deloc usor sa vorbesti despre fidelitate cand intr-un cuplu sunt implicate multe forte, mai mult sau mai putin constiente, variabile si nevoi (spuse sau nespuse, implinite sau neimplinite). De aceea e bine ca la inceputul unei relatii, partenerii sa vorbeasca despre cum vad ei fidelitatea, ca sa stie din ce punct pornesc si daca sunt de acord cu valorile si ideile celuilalt.

Mai exista apoi variabile inconstiente, care nu pot fi discutate, pentru simplul fapt ca partenerii nu sunt constienti de ele. De aceea, o cunoastere buna a propriei persoane poate lamuri multe aspecte in cuplu. Consilierea premaritala ar scuti multe cupluri de asteptari nerealiste si esecuri, dar la noi cuplurile ajung la psihoterapie doar cand sunt in criza si nici macar atunci.

Fidelitatea in cuplu ar trebui sa fie o valoare a ambilor parteneri, altfel, unul dintre ei va considera ca, daca insala intr-un anumit moment, nu a fost infidel. E necesar ca cei doi sa isi explice foarte clar ce inseamna pentru fiecare fidelitate si lipsa de fidelitate. Altfel, se pot naste confuzii, probleme. Femeile pot insela la fel de mult ca si barbatii, insa datorita cutumelor sociale, sunt mult mai discrete. Motivatia e insa diferita: deseori femeile insala pentru ca nu se mai simt iubite si apreciate.

Posibile cauze ale infidelitatii
◆ Unii insala din curiozitate sau din considerente de genul: „Daca altii o fac, eu de ce nu?. Uneori, o astfel de gandire poate ascunde disfunctii psihologice mai profunde.

◆ Altii doresc sa isi reconfirme atractivitatea (pentru ca au o stima de sine scazuta) sau insala cand au probleme personale sau profesionale care nu au de-a face cu relatia de cuplu.

◆ Poate sa apara cand are loc o criza in cuplu (provenita din familia extinsa, venirea pe lume a unui copil, decesul cuiva din familie, pierderea serviciului). Chiar si evenimentele fericite pot fi uneori pe lista de evenimente stresante. In aceste cazuri e vorba despre o forma de a nega/uita problemele, de lipsa de responsabilitate si maturitate.

◆ Exista situatii in care o persoana insala ea prima, pentru a nu fi parasita, inselata. Aici avem de-a face cu o teama de intimitate si posibil o trauma legata de atasamentul primar (adulti care s-au simtit parasiti de parinti sau chiar au fost parasiti).

◆ Unii insala pentru ca au idei gresite/ iluzii despre cum sa fie partenerul/partenera si despre relatii. Aceste prejudeca si nu sunt puse la indoiala si nici discu tate cu partenerul, iar lipsa de comunicare poate duce la o incercare ineficienta de a rezolva o problema prin infidelitate. Cum imaginea ideala nu corespunde cu persoana reala, atunci persoana care insala crede ca o alta persoana ar putea corespunde idealului – o iluzie ca oricare alta. Nici o persoana reala nu corespunde total idealului propriu. Deseori, cealalta persoana are trasaturi opuse partenerului oficial, dar si alte defecte.

◆ Altii insala pur si simplu, nefiind niciodata multumiti de ceea ce au. Vor langa sine partenerul/partenera perfect/a.

Si in cuplu, mania perfectiunii duce doar la nefericire

Mania perfectiunii nu duce decat la nefericire, persoana ramanand singura pana la urma. A cauta mereu o persoana „Perfecta denota imaturitate emotionala si lipsa de realism. E o dorinta infantila care ascunde o nedesprindere de unul dintre parinti. Uneori si acestia alimenteaza aceasta dorinta patologica.

Ati auzit parinti care devalorizeaza pe oricine are o relatie cu fiul/fiica, spunand: „Nu e bun/a pentru tine. Iti trebuie mai mult. Acest „mai mult si niciodata de ajuns arata o teama patologica a parintelui de a-si pierde odrasla. Aceasta legatura impiedica o relatie de lunga durata si favorizeaza adulterul. Sunt mame care isi incurajeaza fiii sa insele, tributare conceptiei ca „barbatul calca stramb macar o data si dintr-o dorinta inconstienta de a nu isi pierde „copilul („merge cu mai multe, dar tot la mine se intoarce ).

Cine e de vina? El, ea, familia, societatea?

Cristiana Alexandra LEVITCHI, psiholog

Cristiana Alexandra LEVITCHI

  • psihoterapie, psihologie clinica, coaching, NLP
  • in formare – constelatii familiale web – www.sensart.ro
  • blog – http://cristianaalexandralevitchi.
  • wordpress.com
  • abonare newsletter

In alte cazuri, cauza infidelitatii se afla in relatiile transgenerationale din familia persoanei. Daca aceasta a avut un parinte, sau ambii, sau bunici, unchi, matusi infidele/infideli, exista o mare sansa de a repeta istoria familiei. Daca persoana care are in istoricul transgenerational infidelitati se casatoreste cu o persoana cu un trecut familial asemanator, se prea poate ca fiecare sa aiba idei disfunctionale despre relatii, astfel incat una sa ajunga sa insele si alta sa fie inselata. Daca o femeie are in familie un tata care a inselat-o pe mama ei, iar partenerul a avut un tata care a avut mai multe sotii inaintea mamei, se prea poate sa repete istoria.

Exista persoane care insala fiindca au avut din copilarie un stil de atasament evitant sau dezorganizat, care nu le-a insuflat ideea de siguranta in relatii. Aceasta incapacitate le face pe aceste persoane sa treaca foarte usor de la o relatie la alta sau sa aiba parteneri multipli simultan. O persoana cu stil de atasament evitant poate sa insele deoarece se simte la un moment dat prea apropiat de partener si acest lucru ii confera anxietate. Cum a decis in copilarie ca nu trebuie sa fie dependent, prin infidelitate fuge de o relatie care aparent il face dependent.

De fapt, fuge de intimitatea autentica. Alte persoane insala pentru simplul fapt ca doresc sa termine cu relatia actuala si fac in asa fel incat partenerul sa afle infidelitatea, in speranta ca va pune punct relatiei.

O persoana care a inselat o singura data are toate sansele sa nu mai insele, insa o persoana care are un trecut plin de inselatorie e foarte posibil sa insele in continuare.

Cert e ca, daca partenerul afla infidelitatea celuilalt, se mai poate salva ceva. Infidelitatea poate fi chiar un punct de pornire pentru o relatie matura si autentica (cu efort, perseverenta si sentimente contradictorii). Pentru ca dragostea nu e ceva ce se intampla, ci ceva care se construieste in fiecare

Adevarat sau fals?

Mit: Daca iti iubesti partenerul, nu te simti atrasa de alte persoane.
Adevar: Chiar daca iti iubesti partenerul, poti sa te simti atrasa de alte persoane. Asta nu implica si infidelitatea.

Mit: Daca partenerul/ partenera calca stramb, atunci este vina celuilalt ca nu a reusit sa _ina persoana in cuplu.
Adevar: Responsabilitatea in cuplu nu apartine doar unuia dintre parteneri. Fiecare are deseori ceva de rezolvat in trecutul lui personal sau in cuplu.

Mit: O persoana insala pentru ca partenerul nu a avut parte de sex acasa.
✔ Adevar: O persoana infidela, fie ea barbat sau femeie, nu insala pentru ca nu i s-a oferit sex acasa, ci din cu totul alte motive, care tin deseori de lipsa de comunicare a asteptarilor, nevoilor si dorintelor proprii in cadrul cuplului.

Foto: shutterstock.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
ELLE
Publicitate
Unica.ro
VIVA!
substantial.ro
Retete
Baby
CSID
Kudika
Descopera.ro
Life.ro
Doctorul Zilei
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Dragoste & Sex