Plantele de apartament toxice care te pot omorî
Plantele au nenumărate roluri benefice în viața noastră, ne încântă cu mirosul și aspectul lor estetic, purifică aerul din locuințe și pot fi un ajutor de nădejde în menținerea sănătății organismului nostru. Cu toate acestea, unele dintre ele ne pot da mari bătăi de cap. În ciuda frumuseţii lor grandioase, anumite plante conţin substanțe toxice care ar putea ucide cu uşurinţă un patruped. Iată care sunt cele mai des întâlnite plante de apartament toxice care te pot omorî.
Nerium oleander sau leandrul e una dintre cele mai de temut plante decorative.
Pe cât de delicată și inocentă pare această floare, pe atât de periculoasă și toxică este. Chiar și ingerarea mierii făcute din nectarul său poate produce simptome agresive. Leandrul este un arbust ornamental cu frunze mici, lucioase şi flori de culoare roz-trandafirie ce emană un parfum delicat și plăcut. Doar o singură frunză ingerată poate provoca severe complicații, însă majoritatea deceselor apar atunci când sunt consumate cantități foarte mari. Copiii sunt mai susceptibili la otrăvire și trebuie ținuți departe de plantele de leandru. Simptomele se manifestă prin stări de amețeală, aritmie și tremur.
Epipremnum aureum, numită și iedera diavolului, este o plantă de apartament recomandată atât pentru frunzele sale frumos variegate, cât și pentru abilitățile de purificare a aerului.
De fapt, este menționată de către specialiști ca una dintre cele mai bune plante pentru îndepărtarea impurităților din aer. Cu toate acestea, planta e considerată dăunătoare și poate avea efecte secundare incomode și uneori chiar grave. Seva sa produce arsuri ale gurii, iritații ale pielii, umflarea buzelor, limbii și gâtului, vărsături și diaree.
Iedera oferă o priveliște fermecătoare atunci când se strecoară pe ziduri, pietre sau prin copaci. Deseori planta creează cascade și covoare de frunze luxuriante veșnic verzi. În locuințe, iedera este utilizată pentru decor și pentru a îndepărta im-
puritățile din aer. Însă, atenție, planta poate provoca iritații severe ale pielii. Ingestia poate produce arsuri la nivelul gurii și gâ-
tului, imobilitate, convulsii, febră și erupții cutanate. De obicei, simptomele sunt severe numai dacă sunt consumate cantități mari de plantă.
Nivelul de toxicitate este mic, producând simptome de scurtă durată, cum ar fi dureri ale cavității bucale, salivație și greață. În cazuri rare, iedera poate produce o reacție dermatologică, dar este în principiu toxică doar dacă este ingerată.
Coșmarul alergicilor: Plantele de apartament toxice care te pot omorî
Amaranthus caudatus, cunoscut și sub denumirea populară de Moţul curcanului datorită inflores-cențelor care imită un moț de curcan, constituie o adevărată amenințare pentru cei alergici.
Amaranthus caudatus este deseori întâlnit în grădinile rurale și reprezintă pentru majoritatea persoanelor o plantă populară datorită aspectului florilor, de culoare roșu-ruginiu, în formă de măr-gele care înfrumuseţează grădinile până toamna târziu. Polenul din aceste flori poa-te fi, totuşi, un iritant major pentru persoa-nele care suferă de rinită alergică, febra fânului.
Și pentru că tot am amintit de febra fânului, nu e deloc de mirare faptul că ambrozia e una dintre cele mai periculoase plante parazite care poate provoca alergii severe.
În ultimii ani numărul celor care suferă de simptomele provocate de ea a crescut semnificativ. Florile ei apar spontan pe marginea drumurilor, pe terenurile virane, dar și în grădini și parcuri neîngrijite.Polenizarea ambroziei e realizată cu ajutorul vântului prin răspândirea grăunciorilor de polen. O singură plantă matură poate elibera în atmosferă câteva miliarde de grăunciori de polen și până la 30.000 de semințe, care își păstrează calitățile germinative până la 40 de ani. Planta atinge perioada de maximă polenizare în lunile au-
gust – septembrie şi se întinde până sfârșitul lui octombrie, spre disperarea alergicilor. Așadar, fiți precauți și eliminați această plantă nocivă din grădină sau împrejurimi.
Și pelinul se află pe lista neagră a plantelor alergice. Pe toată perioada înfloririi, începând din iulie până la jumătatea lui septembrie, planta provoacă reacții severe. Simptomele alergiilor la pelin sunt asemă-nătoare cu cele cauzate de ambrozie: rinită alergică, strănut frecvent, sufocare și difi-cultăți de respirație. Tot în această categorie intră pipirigul și talpa gâștei.
Dușmanii de temut ai patrupedelor
În general, plantele care au latex, cum ar fi ficusul, sunt periculoase pentru animale. Latexul poate provoca iritaţii. De ase-menea, plantele din familia araceae, pre-cum anthurium calla şi spathiphyllum, sunt flori care în compoziţia lor au substanţe extrem de toxice pentru patrupezi.
Iedera, filodendronul şi aloe vera sunt cele mai des întâlnite plante care fac rău animalelor de companie. De asemenea, ar trebui tras un semnal de alarmă să nu se mai cultive garduri vii din tisa prin parcuri. Tisa seamănă foarte mult cu bradul, tuia sau cu molidul, însă este extraordinar de toxică. Înainte, indienii foloseau extract de tisa pentru săgeţiile lor, tocmai pentru a otrăvi duşmanul', spune Petre Biolan, ing. horticultor.
Poate una dintre cele mai populare plante de casă, filodendronul reprezintă un real pericol pentru cei din jur. Din cauza conținutului mare de cristale de oxalat de calciu pe care îl are, floarea devine toxică. Din acest motiv, este foarte important să păstrați plantele de acest gen doar pe rafturile înalte sau pervazuri unde cei mici nu pot ajunge la ele. La adulți, chiar și la copii, ingerarea de filodendron are, de obicei, doar reacții adverse ușoare, inclusiv o reacție dermatologică, umflarea gurii și a tractului digestiv. Cu toate acestea, filodendronul are un efect mult mai grav asupra animalelor de companie, cu raportări de spasme, convulsii, dureri musculare și inflamații. De asemenea, s-a observat că planta pare a fi mai mult toxică pentru pisici.
În concluzie, există multe specii de plante toxice, de aceea acordă o atenţie sporită florilor pe care le aduci în casă sau în apropierea ei. În cazul în care micul tău patruped a savurat dintr-o frunză cu potențial toxic, sună-ţi veterinarul cât mai repede şi urmează toate instrucţiunile acestuia.
Dacă îți plac plantele de apartament, învață cum se îngrijeste o Primula. E plină de culoare și te binedispune!
Vezi și sfaturi despre cum să îngrijești plantele iarna
Ruxandra Hăbeanu
foto: 123rf
Citește și:
Care este culoarea anului 2020? O vom vedea peste tot!
Serial. Mă numesc Züleyha' – când dragostea devine o luptă, din 8 ianuarie, la Kanal D
–