Amenajarea bucătăriilor mici. Ce greşeli trebuie să eviţi
Multe apartamente au băi şi bucătării mici, iar amenajarea eficientă a acestor spaţii se poate dovedi o adevărată luptă. Designerii de interior şi arhitecţii spun că există câteva greşeli pe care este bine să le evităm dacă vrem să profităm la maximum de spaţiul de care dispunem.
Să nu faci un proiect în prealabil
Prima greșeală este să nu ai un proiect gândit înainte și să te grăbeşti să cumperi mobilierul şi aparatele electrocasnice. Cu cât bucătăria este mai mică, cu atât trebuie stabilit un plan de acţiune mai concret şi mai detaliat, pentru că fiecare centimetru pătrat trebuie exploatat. Cu un plan bine pus la punct ai putea chiar să reuşeşti să foloseşti piese de mobilier standard, care sunt mai ieftine decât cele realizate pe comandă.
De asemenea, trebuie să iei în calcul activităţile pe care le desfăşori în bucătărie. De exemplu, dacă locuieşti singur – sau chiar şi în cuplu, dar nu petreci mult timp acasă -, în mod sigur nu vei avea nevoie de un aragaz clasic, care ocupă foarte mult spaţiu, ci te vei descurca de minune cu o plita pe gaz. De asemenea, este foarte probabil să nu ai nevoie nici de maşină de spălat vase, pentru că va trebui să aştepţi mai multe zile pentru a o umple şi a rula un program complet.
Pui accent prea mare pe aparatele electrocasnice
Nu este eficient să stochezi în bucătărie un aparat pe care îl foloseşti rar. Optează mai degrabă pentru dispozitive pe care le foloseşti aproape zilnic, precum prăjitorul de pâine, cafetiera sau blender-ul pentru smoothie-uri. În schimb, pune accent mai mult pe spaţiile pentru depozitarea alimentelor.
Nu rezervi suficient spaţiu pentru circulaţie
În faţa blatului de lucru ar trebui să ai măcar un spaţiu de 60 – 80 de centimetri, pentru a putea găti în mod confortabil. Ține minte și că dulapurile suspendate ar trebui să fie mai puţin adânci decât cele inferioare, iar partea de jos a acestora să fie plasată la cel puţin 55 de centimetri înălţime de bancul de lucru.
Alegi aparate electrocasnice care nu sunt încorporabile
Aceste aparate sunt mai scumpe, dar mai compacte şi permit economisirea de spaţiu. De asemenea, dacă maşina de spălat vase sau cuptorul sunt acoperite cu uşi din acelaşi material ca şi mobila de bucătărie, se creează impresia de unitate, dar şi cea de spaţiu mai generos.
Folosirea unor dulapuri tip soldat
Deși au un spațiu de depozitare generos, astfel de dulapuri fac notă discordantă într-o bucătărie mică, reducând din spațiul de lucru. Mai potrivită este o mobilă de bucătărie formată din dulapuri suspendate și inferioare, pentru că acestea permit și depozitarea, dar și transformarea părții de deasupra în blat de lucru.
Utilizarea de suprafețe mate
Într-o bucătărie mică, suprafețele lăcuite sau satinate captează lumina și creează astfel impresia de spațiu mai mare. Practic se obține același efect pe care l-ar avea instalarea unei oglinzi, un truc clasic pentru a oferi impresia de spațiu mai mare, potrivit cotemaison.fr.
O podea nepotrivită
Plăcile ornamentale sunt foarte la modă, dar destul de dificil de întreținut, pentru că atunci când spaţiul este redus traficul este mai intens. Alege o gresie de culoare închisă, care se spală ușor, sau chiar un linoleum care imită parchetul.
Unghiuri neexploatate
Într-o bucătărie mică, niciun spațiu nu trebuie să rămână nefolosit. De exemplu, poți instala niște etajere în spațiul respectiv sau poți comanda o piesă de mobilier care să poată fi instalată pe colț.
Neglijarea spațiilor de sus
Partea de sus a pereților poate fi folosită pentru instalarea până în tavan a unor rafturi pe care poți depozita vesela sau alte ustensile care le folosești mai rar pe parcursul anului.
Lipsa de segmentare a spațiului
Fiecare zonă trebuie să aibă o funcție. Cu cât se face o distincție mai clară între aceste zone, cu atât spațiul pare mai mare. De exemplu, locul unde se spală alimentele sau vasele trebuie delimitat de cel unde se gătește sau de cel dedicat preparării cafelei.
O bucătărie mică, dar eficient și frumos amenajată este un proiect posibil, cu condiția să nu faci greșelile prezentate mai sus și să planifici foarte bine utilizarea spațiului de care dispui.
Material realizat cu sprijinul evomag.ro
Sursa foto: Pexels.com, Pixabay.com