Pesti decorativi

Pesti decorativi

Ti-ai dori un colt de natura in casa ta, care sa iradieze liniste si armonie? Un acvariu cu pestisori exotici ar fi solutia.

Pe cat posibil, trebuie sa le asiguri pestilor si plantelor aceleasi conditii ca in natura. Exista soiuri de pesti care au nevoie de o temperatura mai ridicata, altii trebuie tinuti la o temperatura mai joasa. Unii tolereaza alte specii in jurul lor, altii dimpotriva.

Acvariul
Acvariul trebuie sa aiba gura larga, pentru ca apa sa ramana in contact cu atmosfera pe o suprafata cat mai mare.

Pregatirea substratului
Acesta este locul de sadire a vegetatiei acvatice, ascunzisul pestilor si un bun izolator termic. Substratul este format din pietris si nisip, care trebuie spalate bine inainte de a fi puse in acvariu.

Substratul trebuie pus intr-un plan inclinat lin, cu panta spre latura mare (din fata) a acvariului; murdaria se va depune in partea decliva si astfel va putea fi curatata mult mai usor. Sadirea plantelor se face prin introducerea radacinilor in substrat. Plantele au un rol important: consuma din substantele organice descompuse in bazin, fac posibila oxigenarea apei, intregesc frumusetea acvariului. Recomand Elodeea, Valisneria, Bacopa – specii mai rezistente si mai ieftine.

Echipamente
Vei avea nevoie de un incalzitor cu termostat, o pompa de aer (plus, piatra de aer, furtun), un filtru (daca asigura si aerarea, pompa de aer poate lipsi) si de un termometru, care va indica temperatura din acvariu (apa sa aiba intre 23 si 28oC).

Lumina
Asigura fotosinteza plantelor si previne aparitia avitaminozelor la pesti. Asaza acvariul intr-o zona luminoasa a incaperii, dar sa nu vina in contact cu lumina solara (duce la supraincalzirea apei si la dezvoltarea algelor). Asigura si un iluminat artificial (neon de 15-20 W), nu insa si in timpul noptii.

Intretinerea bazinului
Schimba apa saptamanal sau la doua saptamani, in proportie de 10-30% – in functie de marimea bazinului si de intervalul la care intervii (la un bazin mai mare, procentul este mai mic). Foloseste un furtun, ca sa aspiri deseurile de pe fundul bazinului.

Boli de acvariu
Acestea sunt de trei tipuri: infectioase, parazitare si nespecifice.

Ce hrana le trebuie
Hranirea pestilor trebuie sa fie principala ta preocupare. Daca este facuta in mod corect, vei avea pesti sanatosi, robusti si cu un colorit viu, atragator.

Ai grija cata hrana le dai: nici prea multa, dar nici prea putina, ci exact cat mananca ei. In aproximativ cinci minute, masa pestilor ia sfarsit. Hrana trebuie distribuita de doua-trei ori pe zi. De regula, pentru nutritia pestilor de acvariu se foloseste hrana vie, bogata in vitamine si apreciata de toate speciile, precum si hrana moarta, provenita din uscarea hranei vii.

Pestii din acvariu…
Trebuie sa aiba dimensiuni mici, un colorit viu si variat, forme deosebite si sa nu necesite conditii speciale de vietuire si hranire. Alege intai pesti mai putin pretentiosi: Guppy, Xipho, Moli, Platy, iar ulterior, alte soiuri. Dupa ce ai amenajat acvariul, asteapta doua-trei zile pana sa introduci pestii, pentru ca apa sa se limpezeasca si plantele se fixeze in substrat.
Xiphophorus helleri (Xipho) Unul dintre cei mai populari pesti, caramiziu, cu partea de sus a corpului neagra. O femela naste 100-145 pui.
Platypoecilus maculatus (Platy) Are o culoare galben-verzuie si doua pete negre la baza inotatoarei din zona cozii.
Lobistes reticulatus (Guppy) Este un peste vioi si foarte prolific. Femela naste 10-15 pui pe luna, care cresc foarte repede. Nu sunt pretentiosi la hranire. Au un colorit variat: portocaliu, auriu-brun etc.
Pterophyllum scalare (Scalar) este un peste ovipar. Femela depune icre pe frunzele plantelor. Este o specie pasnica si foarte decorativa.

Ce mai trebuie sa stii
– Nu suprapopula acvariul.
– Nu uita sa schimbi apa saptamanal.
– Nu folosi niciodata substante chimice pentru curatarea acvariului – de exemplu, detergenti.
– Nu cumpara pesti din surse nesigure.

Dr. Florin Pisica, medic veterinar; foto: Š Mediafax

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Recomandari
Publicitate
ziareonline.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Animale de casa