Pe 25 noiembrie e cruce neagră în calendar! Biserica Ortodoxă o pomește pe Sfânta Ecaterina

Puțini credincioși știu că pe data de 25 noiembrie este o sărbătoare importantă în Calendarul Creștin Ortodox. Biserica o pomenește pe Sfânta Muceniță Ecaterina, așadar toate femeile care îi poartă numele își sărbătoresc ziua onomatică.


Această zi sfântă este marcată cu cruce neagră în calendar. Pe 25 noiembrie, credincioşii merg la biserică pentru a se ruga pentru sănătate şi pentru binele familiei.

Cine a fost Sfânta Muceniță Ecaterina?

Sfânta Mucenița Ecaterina a fost fiica principelui Consta și a trăit în timpul împăratului Maximian, la începutul secolului al IV-lea. Ea cunoștea foarte bine limbă greacă și limbă latină și avea cunoștințe temeinice de astronomie și de oratorie, potrivit crestinortodox.ro. Ecaterina a avut două viziuni: în prima o vede pe Maica Domnului cu Pruncul în brațe. Ecaterina nu era creștină, așa că nu a reușit să vadă fața Mântuitorului. Acest lucru i-a descoperit deșertăciunea cunoștințelor ei a ales să primească Sfântul Botez.

În a două vedenie, i s-a arătat Hristos, care i-a dăruiește un inel de logodnă, spunându-i: „Iată, astăzi te primesc pe ține mireasă Mie nestricata și veșnică, deci să păzești tocmeală această cu dinadinsul și să nu mai primești nicidecum alt mire pământesc'. A doua zi, Ecaterina a rămas uimită când a vezut că inelul de logodnă a apărut pe degetul său. Acesta a fost momentul în care viața i s-a schimbat radical.

De la acest moment, Sfânta Ecaterina a început să condamne cultul și miturile păgâne, a înfruntat în discuții publice pe înțelepții vremii și chiar a reușit să-i aducă la adevărată credința. Apoi, a fost silită de Maximian să se înfrunte cu o adunare de filosofi păgâni. Ea a reușit să-i convingă pe toți filozofii prezenți să creadă în Dumnezeu. Pentru acest lucru, toți acei înțelepți au fost arși în foc.

Sfânta Ecaterina a murit crunt, după ce i s-a tăiat capul pentru că a luptat împotriva cinstirii zeilor. Potrivit Sfintei Tradiții, la tăierea capului sau nu a curs sânge, ci lapte, iar îngerii au dus trupul Sfintei Ecaterina în Muntele Sinai, în locul în care Moise văzuse Rugul Aprins. Aici s-a ridicat o mânăstire cu numele Sfintei Mucenițe, Mănăstirea Sfântă Ecaterina.

În zilele noastre, o parte din Moaștele Sfintei Ecaterina se află la Biserica Colțea din Capitală.

Foto: doxologia.ro

Mihaela Tudor

Citește și:

Pe 22 noiembrie este sărbătoare mare! Biserica pomenește patru sfinți importanți! Mulți români poartă numele lor

Acatistul Intrării în Biserică a Maicii Domnului. Citește-l pe 21 noiembrie pentru a scăpa de probleme

Rugăciune de cerere către Sfântul Grigorie Decapolitul. Spune-o astăzi și cele mai arzătoare dorințe îți vor fi ascultate

Intrarea în Biserică a Maicii Domnului. Tradiții de Ovidenie

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Kudika
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Spiritualitate