Pe 22 noiembrie este sărbătoare mare! Biserica pomenește patru sfinți importanți! Mulți români poartă numele lor
:contrast(8):quality(75)/https://www.avantaje.ro/wp-content/uploads/2017/11/Sfintii-Apostoli-Filimon-Onisim-și-Arhip.jpg)
Puțini credincioși știu că data de 22 noiembrie este o zi de sărbătoare. Biserica prăznuiește mai mult sfinți importanți. Este vorba despre Sfinții Apostoli Filimon, Onisim și Arhip, dar și Sfânta Muceniță Cecilia, care este sărbătorită și la catolici.
Pe 22 noiembrie este sărbătoare mare
Sfinții Apostoli Filimon, Onisim și Arhip au trăit pe vremea împăratului Nero. Ei au fost ucenici ai Sfântului Apostol Pavel și au pătimit pentru Hristos în Kolasia, potrivit crestinortodox.ro. Din Sinaxar se știe că atunci când își înălțau rugăciunile către Dumnezeu în sfântă biserică, împreună cu alți creștini, au năvălit asupra lor închinătorii de idoli. Atunci toți credincioșii care erau în biserică, au fugit,și au rămas numai Filimon, Arhip și Apfia. Atunci i-au luat păgânii și i-au dus la Artoklis făcătorul de pâine al Efesului.
Cei trei sfinți au trecut prin chinuri groaznice. Sfântul Arhip a fost bătut aspru și străpuns cu cuțite peste tot trupul, de persoanele care treceau pe acolo. Sfântul Filimon a fost bătut fără milă, iar după ce a fost împroșcat cu pietre, a murit. De asemenea, Sfântă Apfia a fost ucisă cu pietre și în astfel de munci au trecut sfinții către Dumnezeu.
Cine a fost Sfânta Muceniță Cecilia
În zilele noastre, o mulțime de femei poartă numele ei, așa că astăzi nu trebuie să uităm să le spunem „La mulți ani!'.
Sfântă Mucenița Cecilia s-a născut la Roma din părinți foarte bogați. Ea a făcut jurământul fecioariei înaintea lui Dumnezeu, și a îmbrăcat pe dedesubtul hainelor strălucite la care o obligă rangul, cămașa aspră, semnul nevoințelor. Părinții ei au obligat-o însă la căsătoria cu păgânul Valerian, împotriva voinței sale. Cu toate acestea, Cecilia s-a sfătuit cu mirele ei în noapte nunții, ea l-a câștigat pentru dreaptă credința. Acesta urmând sfatul ei, a mers la Episcopul Urban și s-a botezat.
Mai târziu, Valerian l-a adus la Hristos și pe fratele lui, Tiburtie. La scurt timp, frații au fost osândiți la moarte pentru credința lor. Cu toate că au fost la locul de ucidere, acești frați minunați l-au dobândit pentru Hristos și pe comandantul gărzii, Maximus. Toți au dobândit cunună mucenicească. Sfânta Cecilia a îngropat cu cinste la un același loc sfintele lor trupuri. Ea a fost apoi adusă la judecată, căci neobosită propovăduia în rândul păgânilor dreaptă credința.
A fost întrebată de către judecător care este sursa curajului ei, sfântă a răspuns: „Conștiință curată și credința neindoielnica'.
Sfânta Cecilia a fost condamnată la moarte prin tăierea capului. Călăul a lovit-o de trei ori cu sabia peste gât, fără că să o poată ucide. Ea doar s-a rănit, iar din rănile ei au sângerat foarte mult. După trei zile sfânta a adormit în Domnul. Sfânta Cecilia a luat cunună muceniciei împreună cu ceilalți aproape de anul 230. Sfintele ei moaște se află la Roma, în biserica închinată ei.
Foto: doxologia.ro
Mihaela Tudor
Citește și:
Intrarea în Biserică a Maicii Domnului. Tradiții de Ovidenie