Pe 18 octombrie îl sărbătorim pe Sfântul Luca. O mulțime de români îi poartă numele

sfântul luca

sfantul luca

Sfântul Luca este sărbătorit în fiecare an, pe data de 18 octombrie și chiar dacă în calendar această sărbătoare nu este marcată cu cruce roșie, ea are o mare însemnătate pentru români.

Cine a fost Sfântul Luca?

Sfântul Apostol și Evanghelist Luca s-a născut în Antiohia Siriei și era la bază un medic iscusit, dar și un artist plastic talentat. Cu toate acestea, în momentul în care l-a cunoscut pe Mântuitor, întreaga sa viață s-a schimbat într-un mod radical. Aceasta a decis că trebuie să urmeze calea bisericii și să cunoască totul despre Dumnezeu, el devenind unul dintre cei mai loiali Apostoli.

Împreună cu Apostolul Pavel, Apostolul Luca a reușit să pună bazele Evangheliei Domnului, iar însemnările sale se regăsesc în cărțile Noului Testament „Evanghelia' şi „Cartea Faptele Apostolilor'.  La vârsta de aproximativ 80 de ani, Sfântul Apostol Luca s-a stins din viață și se spune că în locul în care acesta a fost înmormântat a început să curgă o apă limpede, ce avea puterea de a vindeca problemele ochilor. În anul 357, moaștele Sfântului Luca au fost aduse la Constantinopol, urmând ca în anul 1177 sa fie duse în Italia. În prezent, moaștele Sfântului Apostol și Evanghelist Luca se află în Thebes.

Pe lângă minunile pe care le-a săvârșit, se crede că Sfântul Apostol Luca ar fi primul care a pictat o icoană a Maicii Domnului, în care îl ținea în brațe pe pruncul Iisus, potrivit doxologia.ro.

18 octombrie, zi de sărbătoare pentru foarte mulți români

Numele de Luca este foarte răspândit în Europa, dar și la noi în țară. Foarte mulți români poartă numele Sfântului Apostol Luca, azi fiind un prilej de sărbătoare în foarte multe familii. Pe lângă semnificația biblică, numele Luca este legat și de ideea de lumină, acesta fiind tradus prin “cel născut în lumină”.

Foto: libertatea.ro

Citește și:

Obiceiuri de Sfântul Dimitrie. Ce trebuie să faci pe 26 octombrie dacă vrei să ai noroc tot anul

Ce rugăciune să spui la moaștele Sfântului Dimitrie

Când nu este bine să ne închinăm? Toți credincioșii trebuie să știe ce spun tradițiile bisericești

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
ziareonline.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Spiritualitate