Pe 13 septembrie îl prăznuim pe Sfântul Ioan de la Prislop! Este sărbătoare cu cruce neagră

Puțini creștini știu că pe data de 13 septembrie Biserica Ortodoxă prăznuiește un mare sfânt. Este vorba despre Sfântul Ioan de la Prislop. Este o sărbătoare importantă care este marcată cu cruce neagră în Calendarul Creștin Ortodox.

Sfântul Ioan de la Prislop este originar din Silvasul de Sus și a trăit la începutul secolului al XVI-lea. Viața și-a trăit-o într-o peştera din apropierea Mănăstirii Prislop. Această mică peştera a fost săpată de către sfânt, în malul stâncos şi adânc al pârâului Silvut, fiind cunoscută cu numele de „chilia' sau „casă sfântului', potrivit crestinortodox.ro. În acest loc a trăit mulți ani Cuviosul Ioan și s-a luptat cu bărbăție cu ispitele diavolilor.

Sfântul Ioan de la Prislop a avut o moarte fulgerătoare

Cuviosul Ioan a fost ucis în timp ce îşi sapă cu dalta o fereastră în peretele chiliei. A fost împușcat de un vânător, care a crezut că este un animal sălbatic. Sfintele sale moaşte sale s-au păstrat multă vreme în peştera de la Prislop, unde veneau credincioşii din împrejurimi şi se închinau.

În prezent nu se ştie unde se află moaştele lui. Părintele Ioanichie Bălan în „Patericul românesc' a spus că este probabil ca moaştele sfântului să fi fost duse la Tismana, la Bistriţa Olteană, la Curtea de Argeş sau Cozia.

Sfântul Ioan de la Prislop a fost canonizat de Biserica Ortodoxă Română în anul 1992.

Troparul Sfântului Ioan de la Prislop

Iubitorule de nevoinţă şi ravnitorule întru cele sfinte, Cuvioase Părinte Ioan, părăsit-ai cele trecătoare şi ai ales pe cele veşnice; luat-ai jugul lui Hristos în Mănăstirea Prislop şi în peştera pustnicească, împreună cu îngerii, L-ai slăvit pe Dumnezeu. Pentru această, nu înceta a te ruga pentru sufletele noastre.

Condacul Sfântului Ioan de la Prislop 

Jugul nevointelor pe umeri luându-l, lui Hristos ai urmat, Cuvioase Ioan. În peştera nevoindu-te, cu răceală pietrei te-ai împrietenit şi podoabă pustniciei ai dobândit. Pentru această cu cântări te lăudăm zicând: Bucură-te, Preacuvioase Părinte Ioan, laudă Prislopului.

Foto: doxologia.ro

Mihaela Tudor

Citește și:

Astăzi este pomenită o mare sfântă. Uite cui trebuie să îi urezi astăzi „La mulți ani'

Rugăciune către Sfânta Ana, ocrotitoarea familiei

Cea mai puternică rugăciune pe care să o spui astăzi. Sfânta Maria te va ajuta să treci mai ușor peste probleme

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Kudika
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Spiritualitate