Învățături ale Sfântului Ioan Gură de Aur despre căsătorie

sfantul ioan gura de aur despre casatorie

Anual, pe 30 ianuarie, credincioșii prăznuiesc trei dintre cei mai mari sfinți ai creștinătății. Este vorba despre cei trei ierarhi: Vasile cel Mare, Grigore Teologul și Ioan Gură de Aur. În rândurile de mai jos, ne vom opri asupra învățăturilor Sfântului Ioan Gură de Aur despre căsătorie.

De o profunzime aparte, învățăturile sfântului au stârnit, nu de puține ori, controverse. Iată, așadar, ce ne spune Sfântul Ioan Gură de Aur despre căsătorie.

„Căci El și-a luat-o drept soție, o iubește ca pe o fiică, o întreține ca pe o slujnică, o înconjoară ca pe o grădină și o îngrădește ca pe un mădular al propriului Său Trup.

Îi poartă de grijă ca și cap al ei, o hrănește ca și pastor al ei, îi este mire, îi arată milostivire. Se jertfește pentru ea ca și un miel, îi păstrează frumusețea, o întreține financiar ca un soț'.

Conform www.crestinortodox.ro, căsătoria nu reprezintă altceva decât uniunea simbolică dintre Mirele Hristos și Mireasa Sa, Sfânta Biserică. Asemenea lui Hristos, care își învăluie într-o dragoste ocrotitoare și atotiertătoare Mireasa, și bărbatul este dator să procedeze cu soția lui.

„De bună seamă, este absolut necesar ca femeia să se supună bărbatului. Când te supui bărbatului, fii convinsă că slujești Domnului.'

Prin urmare, fiind supusă bărbatului, femeia Îi este supusă lui Hristos.

Citește și Cea mai puternică rugăciune pentru căsătorie grabnică și fericită

Învățăturile Sfântului Ioan Gură de Aur pentru bărbați

Învățăturile Sfântului Ioan Gură de Aur despre căsătorie continuă cu sfaturi pentru bărbați. Pe aceștia îi sfătuiește să se poarte față de soția lor exact așa cum Hristos se poartă față de Biserică„Vrei să ți se supună femeia precum Biserica lui Hristos? Ai și tu grijă de ea la fel cum Hristos are față de Biserică!

Și chiar dacă trebuie să-ți dai sufletul pentru ea, chiar dacă ai suferi pentru ea, să nu te dai în lături. […] Și chiar dacă pătimești pentru ea ceva, să nu o ocărăști. Că nici Hristos nu a făcut aceasta. Chiar dacă te privește de sus, chiar dacă este supărată, chiar de o vezi disprețuindu-te, poți s-o aduci la picioarele tale dacă ai multă purtare de grijă pentru ea și dragoste și bunăvoință. Căci nimic nu este mai tare decât lanțurile dragostei.'

Citește și Mituri despre căsnicie care nu garantează fericirea

Conform sfântului, cea mai de preț comoară pe care o are orice cuplu ar trebui să fie dragostea. Aceasta ar trebui să fie dovedită și prin cuvinte, și prin fapte. Pentru a menține flacăra dragostei aprinsă, Sfântul Ioan Gură de Aur îi povățuiește pe bărbați astfel: Arată-i soției tale că are un mare preț pentru tine și că, de dragul ei, vrei să stai mai mult acasă decât în oraș. Respect-o mai presus decât pe prietenii tăi și mai presus decât pe copiii pe care ți i-a născut, și iubește-i pe acești copii de dragul ei.' 

Învățăturile Sfântului Ioan Gură de Aur pentru femei

Desigur, la bunul mers al unei căsnicii trebuie să-și aducă o contribuție însemnată și femeia. Iată care ar fi datoria acesteia în căsnicie, conform Sfântului Ioan Gură de Aur: „Nimic nu are mai multă influență și tărie pentru a-l echilibra și a-l conduce pe bărbat ca femeia lui. Bărbatul va afla mai puțină încredere la prietenii săi sau la învățați decât la sfaturile femeii sale.

Căci extrema tandrețe pe care o are un bărbat pentru femeia sa îl face să primească sfaturile ei cu multă plăcere. Femeia este însoțitoarea bărbatului la masă, la pat, la procrearea copiilor. Ea este păstratoarea secretelor lui, a hotărârilor lui. Atașată cu totul de bărbatul ei, ea îi este așa de unită precum este capul cu trupul'. 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Kudika
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Spiritualitate