Pe 12 ianuarie este sărbătoare mare! Biserica Ortodoxă o prăznuiește pe Sfânta Tatiana

Pe data de 12 este sărbătoare în Calendarul Creștin Ortodox. Puțini credincioși știu că în această zi este prăznuită o mare sfântă, al cărei nume este purtat de o mulțime de femei. 

Este vorba despre Sfânta Tatiana. Așadar, dacă ai rude sau prieteni care poartă acest nume, nu uita să le urezi „La mulți ani!', de ziua onomastică.

Cine a fost Sfânta Tatiana?

Sfânta Mucenița Tatiana a trăit în vremea domniei lui Alexandru Sever, în perioada anilor 223-235. Toată viața ei, a refuzat să se căsătorească și a ales să trăiască pentru Hristos. Datorită vieții sale, a fost așezată în rândul diaconițelor de Biserică din Roma, cu toate că nu avea mai mult de 15 ani.

Sfânta Tatiana a fost dusă în templu zeului Apolo, pentru a-i aduce jertfe, potrivit crestinortodox.ro. În loc de cinstirea zeului Apolo, ea se va ruga lui Hristos. În urmă rugăciunii sale, s-a produs un cutremur, iar o parte a templului și statuile zeului au fost distruse. În altă zi, mucenița Tatiana a fost dusă la templul zeiței Artemis, pentru a aduce jertfă acesteia.

Tradiția spune că templul a luat foc în momentul în care mucenița s-a apropiat de el, pentru că au coborât fulgere din cer, la rugăciunea ei. După mai multe chinuri: aruncarea în foc, la fiare, scoaterea ochilor, tăierea sânilor, biciuiri, judecătorul a hotărât tăierea capului Sfintei Tatiana.

În prezent, capul sfintei mucenițe Tatiana se găsește în Catedrala mitropolitană din Craiova, în aceeași raclă cu sfintele moaște ale Sfântului Ierarh Nifon, patriarhul Constantinopolului, și ale Sfinților Mucenici Serghie și Vah.

Foto: doxologia.ro

Mihaela Tudor

Citește și:

Sărbătoare cu cruce neagră pe 11 ianuarie. Ce sfânt important este pomenit în această zi?

Acesta este numele din buletin al Patriarhului Daniel. Foarte puține persoane cunosc aceste detalii

Astăzi e sărbătoare mare! Ce trebuie să faci în Ajunul Bobotezei ca să îți meargă bine în anul nou

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
ELLE
Ego.ro
Libertatea
Unica.ro
VIVA!
Retete
Baby
CSID
Kudika
Descopera.ro
Doctorul Zilei
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Trending news
Mai multe din Spiritualitate