E sărbătoare mare pe 10 ianuarie! O mulțime de români își serbează ziua onomastică. Ce NU ai voie să faci astăzi

Chiar dacă au trecut sărbătorile de iarnă, și luna ianuarie vine cu un număr mare de sărbători, pentru credincioși. Puțini știu că pe data de 10 ianuarie este cruce neagră în Calendarul Creștin Ortodox, pentru că Biserica pomenește un mare sfânt.

Este vorba despre Sfântul Grigorie de Nyssa, care mai este cunoscut și sub numele de Grigore. A trăit în perioada 335 – 395 și este unul dintre marii părinți capadocieni, alături de fratele sau Sfântul Vasile cel Mare și Sfântul Grigorie de Nazianz, potrivit crestinortodox.ro. Acest Sfânt părinte a fost frate cu Sfântul Vasile cel Mare și a strălucit prin cunoștința filozofiei și prin râvna pentru credința ortodoxă, astfel acesta a fost și apărător al Bisericii lui Hristos.

Pe 10 ianuarie îl sărbătorim pe Sfântul Grigorie de Nyssa

A mers la Constantinopol, împreună cu cei care se adunai la Sinodul al doilea Ecumenic, ca să lupte împotiva eresurilor păgâne. Grigore s-a dovedit apărător neîntrecut al dreptei credințe, biruind pe potrivnici prin puterea cuvintelor și prin dovezi din Scriptură.

Se spune că în această zi sfânt nu ai voie să speli rufe sub nicio formă. De asemenea, nu trebuie să faci treburi casnice, nu ai voie să mături casa sau să împrumuți bani sau lucruri cuiva.

De asemenea, într-o astfel de zi de sărbătoare nu este bine să te cerți cu nimeni, nu ai voie să te superi, dar nici să lovești pe cineva. Tradiția populară spune că cel care va lovi, va primi înapoi toți atâtea palme sau pumni câți a dat.

Foto: crestin-ortodox.ro

Mihaela Tudor

Citește și:

Acesta este numele din buletin al Patriarhului Daniel. Foarte puține persoane cunosc aceste detalii

Rugăciune de dezlegare a cununiilor. Se rostește de cei care nu se pot căsători

Astăzi e sărbătoare mare! Ce trebuie să faci în Ajunul Bobotezei ca să îți meargă bine în anul nou

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Psychologies
Mai multe din Spiritualitate