Pastele – o sursa sanatoasa de carbohidrati

La prima vedere, a cumpara si a gati paste este floare la ureche. Totusi, prea indragitele alimente din bucataria italiana au secretele lor: daca vrei sa fii o gospodina desavarsita nu neglija cateva detalii care iti vor fi de mare ajutor in bucatarie.

Tortelini sunt un sortiment de paste umplute. Se gasesc umplute cu carne, branza, spanac sau ciuperci. Se servesc cu sosuri, in salate sau pe post de garnitura. Tagliatelle sunt taieteii cu ou si se adauga la supe (in special la cele de pasare). Se mai pot pregati cu nuca, stafide sau cu o multime de creme dulci.
Penne, acest tip de paste apreciat in intreaga lume, se gasesc in culoare natur sau colorata – atunci cand in compozitia lor au fost adaugate rosii sau spanac. Numele de botez al acestor paste este Farfalle, dar la noi se numesc si “fundite”. Farfalle sunt cele mai recomandate paste pentru salate cu dressing.
Ditalini sunt un fel de macaroane mai scurte care pot fi gatite in orice fel. Pot fi folosite cu sos de carne sau legume, in supe sau chiar gratinate, cu mozzarela. Aceste paste interesante poarta denumirea de Radiatore (radiator). Dau o nota eleganta unei mese atunci cand sunt servite cu sos, dar se folosesc si in salate.
Pastele spirale poarta denumirea de Rotini. In engleza sunt denumite Spirals sau Twists. Se folosesc la salate, dar sunt foarte gustoase si atunci cand sunt gratinate.

Trucuri utile in bucataria italiana
Cel mai indicat este ca atunci cand ai terminat de gatit sosul, pastele sa fie calde pentru a se amesteca bine.

La pastele cu sos de usturoi, acesta se adauga abia la sfarsit pentru ca altfel isi va pierde aroma. La pastele care sunt servite cu un sos consistent bazat pe suc de rosii, atunci cand sosul este legat se mai adauga o ceasca din apa in care au fiert pastele. Atunci cand pregatesti paste gratinate, nu spala pastele foarte bine; trebuie sa ramana un pic lipicioase. Pentru un gust cu adevarat “italienesc” foloseste branzeturi fine, chiar daca sunt mai scumpe.

Nu ezita sa citesti aceste retete simple cu paste! Iti vor face viata mai usoara!

Un sos delicios, gata in 15 minute
Indiferent ce tip de paste folosesti, le poti servi cu acest sos consistent si usor de facut. Un fel ideal atunci cand te grabesti si ti-e tare foame.

Un pumn de paste aruncate intr-un pic de apa care fierbe, apoi un sos rapid: este reteta ideala pentru cei mai flamanzi gurmanzi, care nu mai au rabdare sa gateasca ceva sofisticat si totusi carora doua sanvisuri rapide li s-ar parea o blasfemie la adresa stomacului lor.

Iar cei pusi pe diete vor aprecia si ei o atare reteta. Pentru ca pastele sunt sanatoase si nici nu ingrasa, daca tii cont ca la carbohidrati adaugi tot carbohidrati.

Iar daca inca nu te-am convins de valoarea inestimabila a pastelor, afla ca imaginatia ta valoreaza totul in ce le priveste: poti sa iei un iaurt si sa pui in el sare, marar si doi catei de usturoi, zdrobiti, poti folosi un sos de rosii in care ai adaugat busuioc verde, poti doar sa presari parmezan peste pastele calde sau poti face un piure de legume delicios.

Ori, ce ai zice de fasii de carne, de ciuperci si de ardei gras fripte pe gratar? Sau un sos de branza, cu cateva nuci zdrobite si amestecate in el?…

Afla care este reteta acestui sos rapid >>

Vinuri alese… la paste
Este destul de cunoscut faptul ca la paste se potrivesc in special vinurile albe, dar putini stiu ca anumite sosuri si gusturi permit chiar vinuri rose si rosii. Pe de alta parte, tot sosul determina alegerea vinului. Iata cateva indicatii:

Sosuri albe, cu carne de pui:
Riesling, Pinot Noir, Sauvignon Blanc, Muscat Ottonel, Chardonnay

Sosuri rosii, cu carne de vita, porc sau ciuperci: Merlot, Feteasca Neagra, Cabernet Sauvignon, Pinot Noir

Sosuri cu branza, smantana: Busuioaca, Pinot Gris, Tamaioasa
Sosuri cu peste, fructe de mare: Feteasca regala, Feteasca alba, Pinot Gris, Sauvignon Blanc
Sosuri cu legume, ciuperci: Merlot Rose

De retinut: Vinurile se servesc la 10 – 14o cele albe si 14 – 18o cele rosii.

De nelipsit… la bucatarie
Pentru ca gatitul pastelor sa mearga repede, ca sa poti gati pastele perfect de fiecare data, iar modul de preparare sa fie cat mai igienic, nu uita de cateva accesorii necesare in orice bucatarie: cratita cu capac (eventual sita cu gauri mari) si furculita de plastic, cu dinti mari.

La gatit, pastele nu se lipesc daca pui ulei in apa care fierbe. Dupa scurgere, acestea trebuie clatite un pic cu apa rece (dar sa nu se raceasca de tot), apoi amestecate bine, cu inca un pic de ulei.

Estetica gastronomica
Poti da o nota aparte bucatariei tale daca pastrezi pastele cu forme inedite “la vedere”: dar pentru asta alege borcane care se inchid ermetic.

De retinut: Cand alegi forma pastelor, gandeste-te la sos. La cele subtiri se potrivesc sosurile light, usoare, pentru cele tubulare merg sosuri crocante, iar pastele groase merg cu sosuri consistente.

De retinut: “Al dente” inseamna “de culoarea dintelui” (asadar exprima starea pastelor atunci cand devin albe de la fierbere) si nu, asa cum cred multi, ca pastele sa fie “tari ca dintele” (cine ar putea manca ceva la fel de dur ca smaltul?).

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Recomandari
Libertatea
Publicitate
Huff
VIVA!
Retete
Baby
Sfatul parintilor
Mai multe din Alimente