Totul e gata la timp!

Totul e gata la timp!

Daca respecti intocmai orarul de mai jos, adio stres atunci cand vei gati bucatele pentru marea sarbatoare!

Friptura de curcan
Afla ce greutate trebuie sa aiba curcanul, cat timp dureaza decongelarea, cate portii obtii, pentru cate persoane si cat timp il tii la cuptor.

Portii 4 6 8 12
Greutate 1,75 kg 3 kg 3,5 kg 4,5 kg
Decongelare 8 ore 14 ore 16 ore 20 ore
La cuptor 1h 20 min. 2h 15 min. 2h 35 min. 3h 20 min.

*Greutatea include umplutura.

Sugestii
– Timpul necesar decongelarii este de 20 minute per 450 g, daca curcanul este tinut intr-o incapere rece. Dupa decongelare, carnea se poate pastra la frigider maximum doua zile.
– Timpul necesar rumenirii presupune sa preincalzesti cuptorul la semnul 5/190oC.
– In general, timpul de rumenire se calculeaza astfel: 20 minute per 450 g.
– Pentru a verifica daca friptura este patrunsa, cresteaza copanul cu cutitul in partea cea mai groasa: zeama care se scurge trebuie sa fie limpede.
– Dupa ce s-a rumenit, acopera curcanul cu o folie de aluminiu si lasa-l deoparte, la cald, timp de 1 ora, iar intre timp poti sa gatesti altceva.

Legumele
Da legumele la cuptorul preincalzit (la semnul 6/200oC). Toate cantitatile sunt pentru legume crude si necuratate de coaja.

Portii 4 6 8 12 Fierbere Rumenire
Cartofi 1 kg 1,5 kg 2 kg 3 kg Inabusit 8 min. 1h 10 min.
Pastarnac 700 g 1 kg 1,4 kg 2 kg Inabusit 5 min. 1h
Morcovi 550 g 800 g 1,1 kg 1,6 kg Inabusit 8 min.  
Varza de Bruxelles 400 g 500 g 800 g 1 kg Inabusit 8 min.  
Mazare 300 g 500 g 600 g 1 kg Inabusit 5 min.  

*Important Timpul de rumenire corespunde cantitatii pentru 4-6 persoane; pentru 8 persoane, se adauga 10 minute, iar pentru 12 persoane se adauga 12 minute.

Pentru ca friptura sa fie suculenta in interior si crocanta la exterior, stropeste-o din cand in cand cu sucul din tava si scoate folia de aluminiu cu 40 de minute inainte ca friptura sa fie gata.

Numaratoarea inversa
In ziua precedenta

  • Prepara curcanul pentru rumenit: unge-l cu untul aromatizat si tine-l in frigider.
  • Prepara tarta de branza cu ceapa si ardei.
  • Prepara umplutura si pastreaz-o in frigider, gata de rumenit.
  • Prepara amestecul de nuci de pin si parmezan si pune-l intr-o punga de plastic, in frigider.
  • Curata morcovii de coaja si pastreaza-i in frigider, intr-o punga din plastic.
  • Curata verzisoarele de Bruxelles de foile ofilite si tine-le in frigider, intr-o punga din plastic, pana cand le vei prepara.

In ziua de Craciun…
Calculele noastre au pornit de la ideea ca la masa sunt sase persoane, care se asaza la masa pe la ora 13,30. Planifica-ti treburile in asa fel, incat friptura de curcan sa fie gata cu 1 ora inainte.

  • 9,45 am Preincalzeste cuptorul cu 1 ora inainte de a incepe sa gatesti.
  • 10,15 am Da curcanul la cuptor.
  • 12,20 pm Pune legumele sa fiarba inabusit, ca sa fie gata de rumenit.
  • 12,30 pm Scoate friptura din cuptor si tine-o acoperita, la cald. Da la cuptor cartofii si pastarnacul, plus rulada de porc cu dovleac, la semnul 6/200oC.
  • 1 pm Prepara sosul de friptura; in timp ce fierbe, asambleaza antreurile.
  • 1,15 pm Pune legumele ramase la fiert, inabusit sau la aburi. Da tarta cu branza, ceapa si ardei gras la cuptor timp de 10 minute, pentru a se incalzi (asta, in cazul in care este gatita din ajun). Serveste antreurile.
  • 1,25 pm Scoate tarta din cuptor.
  • 1,30 pm Portioneaza friptura de curcan. Rulada de porc cu dovleac, pastarnacul si cartofii trebuie sa fie gata de-acum. Legumele, fiind fierte, asezoneaza-le, pune sosul de friptura intr-o sosiera – si pofta buna!

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Recomandari
Libertatea
Publicitate
Huff
VIVA!
Retete
Baby
Sfatul parintilor
Mai multe din Alimente