Pasari de colivie: perusul, ruda mai mica a papagalului

Perusi gri

Determinarea sexului la perusi

Forma corpului este cel la indemana criteriu, dat fiind ca perusii nu canta. Corpul femelelor este mai subtire, mai alungit. Masculul are toracele mai lung si abdomenul mai scurt; capul este mai mare decat la femela si picioarele mai lungi. In perioada imperecherii, atitudinea masculului este evidenta, el fiind cel care ia initiativa.

Conditiile necesare cresterii perusilor

Perusii sunt amatori de libertate, de zbor, asa ca ideala pentru ei ar fi o voliera cu un copac.

Voliera trebuie sa aiba o lungime de cca 2m, 1,2 – 1,8 m latime si o inaltime de 2 m. Accesul trebuie sa se faca printr-un spatiu-tampon, astfel incat pasarea sa nu poata evada cand se deschide usa. In interiorul volierei, trebuie sa existe un spatiu de adapostire in caz de vreme nefavorabila.

Intr-o tara cu clima temperata, ca a noastra, voliera este o solutie doar poentru sezonul cald. Doua treimi din an, perusul va trebui sa locuiasca in casa, in colivie.

Chiar daca este o pasare mica (18-20 cm, 30-40 g), are nevoie de o colivie mare, in care sa se poata misca in voie. Spatiul prea strimt ii poate provoca angoase profunde; in timp, va inceta sa se mai hraneasca si va muri. In colivie, trebuie sa aiba suporturi la inaltimi diferite, bare orizontale si verticale, ca sa poata sari de pe unul pe altul, ca pe crengile unui copac din padura sa originara.

Amplasarea coliviei

 • langa fereastra, pentru ca pasarea sa beneficieze de lumina naturala;
 • la adapost de curenti de aer si aer conditionat;
 • astfel incat cainele sau pisica sa nu aiba acces la ea;
 • accesibila stapanilor si la inaltimea privirii, pentru a facilita comunicarea;
 • NU in bucatarie si NU in vecinatatea combinei audio sau a televizorului.

Le place, de asemenea, sa se balaceasca, deci este indicat sa aiba la dispozitite un vas cu apa curata, de 4-5 cm adancime.

Alimentatia perusului

Hrana de baza pentru perus o constituie semintele de mei si de ovaz. Se gsesc la magazinele specializate mixturi de seminte imbogatite cu vitamine si minerale. Cand au pui, hrana trebuie imbogatita cu seminte de canepa, rapita, ramuri fragede de plop, salcie, mesteacan, seminte incoltite.

Suplimente permise:

 • Hrana verde: iarba proaspata, foi de salata verde, gructe proaspete si legume (mere, grapefruit, portocale, piersici, pere, capsuni, prune, morcov, sfecla alba furajera). Legumele trebuie rase si amestecate cu tarate de grau.
 • Pietricelele foarte mici faciliteaza digestia pasarilor; in libertate, si le iau singure, din natura, deci celor captive trebuie sa i le adaugam, din cand in cand, in alimente.

Alimente strict interzise: varza, sfecla rosie sau sfecla de zahar, avocado, alcool, ciocolata, dulciuri de orice fel, cofeina si teina, lapte, cartof crud.

Curatenia zilnica

Pentru facilitarea curatarii, exista colivii al caror fund este conceput ca un sertar mobil. Fundul poate fi acoperit cu hartie absorbanta, cu rumegus sau cu nisip special pentru pasari, iar aceste materiale se schimba zilnic.

Vasul pentru mancare si cel pentru apa se golesc zilnic si se spala cu apa calda si detergent.

Dezinfectarea se face o data pe saptamana cu substante dezinfectante. Colivia, vasele si jucariile se spala apoi bine, pentru a indeparta orice urma de dezinfectant si se sterg. In timpul dezinfectarii, pasarea trebuie tinuta intr-o colivie de rezerva, in alta camera, pentru ca vaporii pot sa-i dauneze.

Inmultirea perusilor

 • Maturitatea sexuala: 3-4 luni.
 • Tipul cuibului: scorbura cu rumegus pe fund; imitatie de scorbura. Dimensiuni potrivite: 25 cm x 15 cm x 15 cm.
 • Numar de oua depuse: 7-9.
 • Durata clocitului: 18 zile.
 • Varsta la care puii se hranesc singuri: 4-5 saptamani.
 • Perioada de reproducere: aprilie-iulie.

Articol scris de Mihaela Serea, pe baza lucrarii: 
Pasari de colivie
de Medic veterinar Dorina Stefanache
Editura Cartea de Buzunar

Foto: dremastime

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Animale de casa