(P) Clătite fără gluten
Celiachia nu este o afecțiune ușoară. De cele mai multe ori nu afectează doar sănătatea bolnavului, ci și calitatea vieții lui și a celor din jur. Trebuie să fie tot timpul atent la ingredientele alimentelor pentru a vedea dacă nu cumva conțin gluten.
Sunt cazuri în care efectele sunt grave, pentru bolnavii cronici. Industria alimentară a evoluat și a luat în considerare și această afecțiune, așa încât acum au apărut nu doar ingrediente speciale pentru preparatele destinate celichicilor, dar și restaurante și cofetării unde absolut niciun ingrediente nu are în compoziție gluten. Cei care vor să își prepare acasă deserturi, există varianta de a-și cumpăra de la supermarket ingredientele și de a găti acasă. Dacă nu vrei acest lucru poți căuta pe internet firme cu cod caen 1071 pentru a-i găsi pe cei care produc alimente dulci fără gluten.
Acasă poți face un desert extrem de simplu și de popular: clătite fără gluten. Copiii vor adora acest desert, iar cei care îl vor prepara vor fi încântați de faptul că în 15 minute au reușit să aducă bucuria pe fața micuților, fără să folosească inhrediente cu gluten sau zahăr. Este un desert sănătos și delicios, iar textura clătitelor va fi la fel cu cea a celor clasice. Din ingredientele rețetei de mai jos vă vor oeși 6 clătite cu diametrul de aproximativ 10 cm, suficiente pentru o gustare rapidă și sănătoasă. Pot fi o variantă perfectă pentru mic dejun sau pentru pachețelul pentru școală al copilului, chiar și simple.
Ingrediente
200 g sos de mere
200 g ovăz
1 ou
2 linguri ulei de cocos topit
1 lingură praf de copt fără gluten
1 lingură sirop de arțar sau miere
Esență de vanilie
Un praf de scoțișoară
1 praf de sare
200 g mere date pe răzătoare
Pași pentru a pregăti clătite fără gluten
Se pun toate ingredientele, mai puțin mărul dat prin răzătoare, în blender. Se lasă până când compoziția devine o cremă moale. Se oprește blenderul din când în când pentru a mai curăța marginile și a împinge în vas ingredientele astfel încât să nu rămână bucăți mari în amestec. Când este gata, se adaugă mărul dat pe răzătoare, dar nu se mai pornește aparatul.
Se încălzește o tigaie pentru clătite. Dacă este necesar se picură puțin ulei de cocos. Când s-a încins tigaia, se pune compoziție cu ajutorul unui polonic. Se întinde aluatul uniform pe toată suprafața tigăii cu ajutorul unei spatule. Se lasă să se coacă 3 minute pe fiecare parte, până când marginile se desprind ușor. Se reglează puterea flăcării astfel încât să nu se ardă clătita.
Se servesc cât sunt calde cu sirop de arțar, miere sau dulceață fără zahăr.
Sfat: Dacă nu aveți sos de mere puteți folosi în schimb iaurt cu 3,5% grăsime. În acest caz, adăugați o linguriță de sirop de arțar sau de miere în plus.
Se pot păstra la frigider pentru mai multe zile.