Osul: un tesut viu dinamic

In organismul viu, oasele sunt structuri vii. Ele contin nervi si vase de sange si de asemenea celule vii care le ajuta sa creasca si sa se refaca. La fel, osul contine proteine, minerale si vitamine.

Copiii se nasc cu circa 300 de oase moi (majoritatea formate din cartilaj). In timpul copilariei si adolescentei, cartilajul creste si este inlocuit de os dur. O parte din aceste oase fuzioneaza, incat scheletul adultului cuprinde 206 oase dure.

Functiile majore ale oaselor sunt:

Nutritia si sanatatea osului

Osteoporoza este o boala cronica, debilitata in care densitatea si calitatea osului sunt reduse. Oasele devin poroase si fragile, scheletul slabeste si riscul de fractura creste mult. Pierderea de os apare "silentios" si progresiv, adesea fara simptome pana la aparitia primei fracturi, cel mai frecvent de pumn, coloana vertebrala sau sold.

Desi factorii genetici (mosteniti de la parinti) determina in mare parte dimensiunea si densitatea oaselor, factorii legati de stilul de viata precum o buna nutritie, exercitiul fizic regulat si evitarea fumatului si a consumului excesiv de alcool joaca de asemenea un rol important.

In fiecare perioada a vietii, un regim alimentar echilibrat, bogat in principii nutritive joaca un rol important in dezvoltarea si mentinerea unui sistem osos sanatos si puternic. O dieta potrivita include aport caloric si proteic suficient, grasimi si zaharuri, precum si vitamine si minerale – in particular vitamina D si calciu.

In copilarie si adolescenta, o buna nutritie ajuta la construirea unei mase osoase maxime (de varf) care va ajuta la reducerea vulnerabilitatii fata de osteoporoza mai tarziu in cursul vietii. La adultii tineri sau varstnici, o dieta potrivita ajuta la pastrarea masei si rezistentei osoase.

Si la persoanele care au avut o fractura, dieta accelereaza si ajuta recuperarea si reduce riscul de a suferi o alta fractura. Obiceiurile alimentare variate si sanatoase, incluzand alimente bogate in calciu sunt o reteta pe toata durata vietii pentru oase puternice si pentru o calitate superioara a vietii.

Calciul

Calciul este o una din piesele majore de constructie ale tesutului osos, iar scheletul nostru stocheaza 99% din totalul calciului din organism. Calciul din oase functioneaza si ca un rezervor pentru mentinerea nivelelor de calciu din sange, care sunt esentiale pentru functionarea normala a nervilor si muschilor.

Aportul de calciu pe care trebuie sa-l consumam se modifica cu varsta. Necesarul de calciu este mare in adolescenta cand scheletul creste rapid, iar in aceasta perioada capacitatea de absorbtie a calciului din alimente creste. Cu varsta, aceasta capacitate de absorbtie scade, de aceea persoanele in varsta trebuie sa consume o cantitate zilnica mai mare de calciu.

Laptele si alte produse lactate sunt cele mai importante surse de calciu disponibile. Lactatele au de asemenea avantajul de a fi surse bune de proteine si de alti micronutrienti (pe langa calciu) care sunt importanti pentru os si pentru starea de sanatate generala a organismului.

Alte surse bune de calciu includ unele legume, precum broccoli, peste conservat cu oase moi (calciul se afla in oase!) precum sardinele sau ansoa, nuci (mai ales nucile de Brazilia si migdalele), unele fructe precum portocalele, caisele, fructele uscate si preparatele de tofu (branza de soia).

Aportul zilnic de calciu recomandat

 

Calciu (mg/zi)

Sugari si copii:

 

0-6 luni

300-400

7-12 luni

400

1-3 ani

500

4-6 ani

600

7-9 ani

700

Adolescenti:

 

10-18 ani (mai ales in varfurile de crestere)

1300

Femei:

 

19 – menopauza

1000

Postmenopauza

1300

Sarcina (ultim trimestru)

1200

Lactatie

1000

Barbati:

 

19-65 ani

1000

Peste 65 ani

1300

Pe baza datelor din Europa de Vest, America si Canada. Sursa: FAO/OMS: Human Vitamin and Mineral Requirements, 2002

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3 4 5

Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Sport si sanatate