Osul: un tesut viu dinamic

Osul: un tesut viu dinamic

In organismul viu, oasele sunt structuri vii. Ele contin nervi si vase de sange si de asemenea celule vii care le ajuta sa creasca si sa se refaca. La fel, osul contine proteine, minerale si vitamine.

Copiii se nasc cu circa 300 de oase moi (majoritatea formate din cartilaj). In timpul copilariei si adolescentei, cartilajul creste si este inlocuit de os dur. O parte din aceste oase fuzioneaza, incat scheletul adultului cuprinde 206 oase dure.

Functiile majore ale oaselor sunt:

Nutritia si sanatatea osului

Osteoporoza este o boala cronica, debilitata in care densitatea si calitatea osului sunt reduse. Oasele devin poroase si fragile, scheletul slabeste si riscul de fractura creste mult. Pierderea de os apare "silentios" si progresiv, adesea fara simptome pana la aparitia primei fracturi, cel mai frecvent de pumn, coloana vertebrala sau sold.

Desi factorii genetici (mosteniti de la parinti) determina in mare parte dimensiunea si densitatea oaselor, factorii legati de stilul de viata precum o buna nutritie, exercitiul fizic regulat si evitarea fumatului si a consumului excesiv de alcool joaca de asemenea un rol important.

In fiecare perioada a vietii, un regim alimentar echilibrat, bogat in principii nutritive joaca un rol important in dezvoltarea si mentinerea unui sistem osos sanatos si puternic. O dieta potrivita include aport caloric si proteic suficient, grasimi si zaharuri, precum si vitamine si minerale – in particular vitamina D si calciu.

In copilarie si adolescenta, o buna nutritie ajuta la construirea unei mase osoase maxime (de varf) care va ajuta la reducerea vulnerabilitatii fata de osteoporoza mai tarziu in cursul vietii. La adultii tineri sau varstnici, o dieta potrivita ajuta la pastrarea masei si rezistentei osoase.

Si la persoanele care au avut o fractura, dieta accelereaza si ajuta recuperarea si reduce riscul de a suferi o alta fractura. Obiceiurile alimentare variate si sanatoase, incluzand alimente bogate in calciu sunt o reteta pe toata durata vietii pentru oase puternice si pentru o calitate superioara a vietii.

Calciul

Calciul este o una din piesele majore de constructie ale tesutului osos, iar scheletul nostru stocheaza 99% din totalul calciului din organism. Calciul din oase functioneaza si ca un rezervor pentru mentinerea nivelelor de calciu din sange, care sunt esentiale pentru functionarea normala a nervilor si muschilor.

Aportul de calciu pe care trebuie sa-l consumam se modifica cu varsta. Necesarul de calciu este mare in adolescenta cand scheletul creste rapid, iar in aceasta perioada capacitatea de absorbtie a calciului din alimente creste. Cu varsta, aceasta capacitate de absorbtie scade, de aceea persoanele in varsta trebuie sa consume o cantitate zilnica mai mare de calciu.

Laptele si alte produse lactate sunt cele mai importante surse de calciu disponibile. Lactatele au de asemenea avantajul de a fi surse bune de proteine si de alti micronutrienti (pe langa calciu) care sunt importanti pentru os si pentru starea de sanatate generala a organismului.

Alte surse bune de calciu includ unele legume, precum broccoli, peste conservat cu oase moi (calciul se afla in oase!) precum sardinele sau ansoa, nuci (mai ales nucile de Brazilia si migdalele), unele fructe precum portocalele, caisele, fructele uscate si preparatele de tofu (branza de soia).

Aportul zilnic de calciu recomandat

 

Calciu (mg/zi)

Sugari si copii:

 

0-6 luni

300-400

7-12 luni

400

1-3 ani

500

4-6 ani

600

7-9 ani

700

Adolescenti:

 

10-18 ani (mai ales in varfurile de crestere)

1300

Femei:

 

19 – menopauza

1000

Postmenopauza

1300

Sarcina (ultim trimestru)

1200

Lactatie

1000

Barbati:

 

19-65 ani

1000

Peste 65 ani

1300

Pe baza datelor din Europa de Vest, America si Canada. Sursa: FAO/OMS: Human Vitamin and Mineral Requirements, 2002

 

Nivelul aproximativ de calciu din alimente

Aliment

Portie

Calciu (mg)

Lapte semidegresat

236 ml

272

Iaurt (degresat)

150 g

243

Branza veche, uscata

28 g

205

Branza telemea

112 g

142

Branza mozzarella

28 g

101

Inghetata, lapte

112 g

112

Broccoli, gatit

112 g

45

Sardele in ulei, intregi, uscate

100 g

500

Migdale

26 g

62

Tofu fiert

100 g

510

Referinta: Food Standards Agency (2002) Mc Cance and Widdowson’s The Composition of Foods, Sixth summary edition. Cambridge: Royal Society of Chemistry

Osteoporoza

Osteoporoza este definita ca leziune osoasa caracterizata printr-o subtiere neteda si rarefiere a trabeculelor osoase, ce se traduce prin scaderea opacitatii radiologice s scheletului. Localizata sau difuza, osteoporoza apare in diferite circumstante: tulburari endocrine, imobilizare prelungita, traumatisme, varsta inaintata. (Dictionar medical, L. Manuila, A. Manuila, M. Nicoulin, Editura CERES)

Densitatea minerala osoasa (DMO)

Deoarece mineralele contribuie la rezistenta osului, densitatea minerala osoasa scazuta este unul dintre cei mai importanti indicatori care arata ca o persoana se afla la risc de a suferi o fractura. DMO a unei persoane este determinata atat de factorii de risc modificabili, cat si de cei ficsi.

DMO scade semnificativ cu varsta, dar daca scaderea este sub un anumit nivel (vezi la diagnostic) aceasta indica prezenta osteoporozei. Masurarea DMO prin absorbtiometrie duala cu raze X (DXA) este in prezent singurul test de diagnostic fidel pentru osteoporoza. Oamenii, in special varstnicii, care au mai multi factori de risc modificabili sau ficsi, ar trebui sa consulte medicul in legatura cu oportunitatea efectuarii unei determinari a DMO. Rezultatele determinarii DMO constituie o baza importanta de plecare pentru a discuta modificarile potentiale de stil de viata si posibilele tratamente.

Osteoporoza – in general

 • Se estimeaza ca osteoporoza afecteaza 75 milioane de persoane in Europa, SUA si Japonia.
 • Pentru anul 2000, s-a estimat producerea a 9 milioane de fracturi osteoporotice noi, dintre care 1,6 milioane au fost de sold, 1,7 milioane au fost de antebrat si 1,4 milioane au fost vertebrale manifeste clinic. 51% din toate aceste fracturi s-au produs in Europa si Americi, in timp ce majoritatea celorlalte au fost inregistrate in regiunea Pacificului de Vest si in Asia de Sud-Est.
 • 1 din 3 femei in varsta de peste 50 ani si 1 din 5 barbati in varsta de peste 50 ani vor experimenta fracturi osteoporotice.
 • Pana in anul 2050, incidenta la nivel mondial a fracturilor de sold este estimata sa creasca cu 310% la barbati si cu 240% la femei.
 • O fractura anterioara creste riscul unei alte fracturi cu 86%.

Osteoporoza la barbati

 • 20-25% din fracturile de sold se produc la barbati. Riscul de deces este de circa 20% in primele 12 luni dupa producerea unei fracturi de sold si este mai mare la barbati decat la femei.
 • Se estimeaza ca riscul calculat pe tot restul vietii ca un barbat in varsta de peste 50 ani sa sufere o fractura osteoporotica este de 30%, similar cu riscul de a dezvolta cancer prostatic de-a lungul intregii vieti.
 • Fracturile vertebrale cauzeaza morbiditate egala la barbati si femei. Fracturile de sold la barbati cauzeaza semnificativ mai multe complicatii si pierderea functiei normale.
 • Desi prevalenta fracturilor de fragilitate este mai mare la femei, barbatii au in general rate mai mari de mortalitate asociata fracturilor.

Fractura vertebrala

 • O femeie alba in varsta de 50 ani are un risc de 16% de a suferi o fractura vertebrala pana la sfarsitul vietii, iar un barbat alb, de 5%.
 • O femeie de 65 ani cu o fractura vertebrala are un risc de 25% de a suferi o alta fractura in urmatorii 5 ani, acest risc reducandu-se la jumatate cu tratamentul potrivit.

Fractura de sold

 • Circa 75% din toate fracturile de sold apar la femei si circa 25% din fracturile de sold la persoane peste 50 ani apar la barbati.
 • Fracturile de sold se asociaza invariabil cu durere cronica, mobilitate redusa, dizabilitate, si un grad inalt de dependenta. Dupa o fractura de sold, 10-20% din pacientii care traiau anterior independent intr-o comunitate necesita ingrijire speciala institutionalizata/la domiciliu pe termen lung, acest procent crescand cu varsta.
 • In fiecare an se produc aproximativ 1,6 milioane de fracturi de sold, acest numar fiind estimat in anul 2050 a se situa intre 4,5 si 6,3 milioane.

Statistici-cheie pentru Europa

 • Determinarile de densitate minerala osoasa sunt subutilizate in majoritatea tarilor europene. Motivele sunt disponibilitatea redusa a osteodensitometrelor, personalul medical putin numeros care are calificarea de a efectua determinari, cunoasterea scazuta a importantei determinarii DMO, limitarea sau lipsa compensarii pretului determinarii.
 • In anul 2000, numarul fracturilor osteoporotice a fost estimat la 3,79 milioane, din care 0,89 milioane au fost fracturi de sold. Costurile totale directe au fost estimate la 31,7 miliarde euro si se estimeaza sa creasca la 76,7 miliarde in 2050 pe seama modificarilor demografice din Europa.
 • Se estimeaza ca in Europa 179.000 barbati si 611.000 femei vor suferi o fractura de sold in fiecare an si ca si ca in termeni de cost, toate fracturile osteoporotice pot fi estimate la aproximativ 25 miliarde euro.

Simptome / Factori de risc

Deoarece pierderea de os este graduala si fara dureri, de obicei nu apar simptome care sa indice ca o persoana dezvolta osteoporoza. Acesta este unul din motivele pentru care osteoporoza este adesea numita epidemia silentioasa.

Cel mai obisnuit, primul semn de osteoporoza este aparitia unei fracturi. In unele cazuri, dar nu in toate, spatele incovoiat ("cocoasa") si pierderea in inaltime pot fi singurele semne vizibile ca o persoana sufera de osteoporoza si are deja, probabil, fracturi vertebrale.

Factorii de risc pentru osteoporoza se impart in doua mari categorii: modificabili si ficsi.

Factori de risc modificabili:

 • consum exagerat de alcool;
 • fumat;
 • indice de masa corporala redus;
 • nutritie deficitara;
 • deficit de vitamina D;
 • tulburari de alimentatie;
 • sedentarism;
 • aport alimentar redus de calciu;
 • caderi frecvente.

Factori de risc ce nu pot fi modificati:

 • varsta;
 • sexul feminin;
 • istoricul familial;
 • fracturi anterioare;
 • rasa/etnia;
 • menopauza/histerectomie;
 • tratament indelungat cu corticosteroizi;
 • poliartrita reumatoida;
 • hipogonadism primar/secundar la barbati.

Preventie

Desi factorii genetici, innascuti, joaca un rol foarte important in a determina daca un individ este la risc inalt de osteoporoza, factorii care tin de modul de viata pot influenta dezvoltarea osului in tinerete si de asemenea rata de pierdere de os mai tarziu in viata. Nutritia, exercitiul fizic si alti factori legati de stilul de viata joaca un rol activ in determinarea sanatatii osului si in cat de bine poate organismul sa inlocuiasca pierderea de os.

 

Copilarie si adolescenta

Preventia osteoporozei incepe cu cresterea si dezvoltarea optima a osului in tinerete.

Copiii si adolescentii trebuie:

 • sa-si asigure un aport adecvat de calciu care sa satisfaca recomandarile de dieta din tara sau regiunea unde traiesc;
 • sa evite subnutritia sau malnutritia proteica;
 • sa mentina un aport suficient de vitamina D prin expunere suficienta la soare sau prin dieta;
 • sa efectueze exercitiu fizic regulat;
 • sa evite fumatul;
 • sa fie educati asupra riscului consumului excesiv de alcool.

Perioada adulta

Masa osoasa construita in timpul tineretii este un determinant important al riscului de fractura osteoporotica mai tarziu in viata. Cu cat este mai mare masa osoasa de varf, cu atat este mai mic riscul de osteoporoza.

Criteriile nutritionale si de si de stil de viata pentru a constitui oase puternice la tineri se aplica de asemenea si la adulti pentru prevenirea pierderii excesive de os:

 • aport adecvat de calciu si vitamina D (recomandarile variaza de la tara la tara, osciland intre 800 si 1300 mg/zi, in functie de varsta);
 • exercitiu fizic regulat, cu sustinerea greutatii corpului;
 • absenta fumatului;
 • evitarea consumului excesiv de alcool.

Tratamentul osteoporozei

Pe langa modificarile stilului de viata si dieta, daca osteoporoza este diagnosticata, medicii pot prescrie terapie medicamentoasa. Astazi exista un numar de optiuni terapeutice eficiente care s-a demonstrat ca actioneaza rapid (in decurs de 1 an sau chiar mai repede) atat pentru mentinerea densitatii minerale osoase cat mai ales pentru reducerea riscului de fractura. Este important ca alegerea tratamentului sa fie dictata in primul rand de nevoile medicale specifice ale pacientului si de stilul de viata al acestuia.

Tratamentele care sunt disponibile in prezent (desi nu in toate tarile) sunt: bisfosfonatii (alendronat, risedronat, ibandronat), calcitonina, raloxifenul, ranelatul de strontiu, teriparatidul si tibolonul.

Terapia de substitutie hormonala (TSH), desi nespecifica pentru tratamentul osteoporozei, s-a demonstrat de asemenea ca are un efect benefic pe os.

Suplimentele de calciu si vitamina D sunt de asemenea prescrise in mod uzual, pentru a asigura aportul adecvat si pentru a asigura eficacitatea maxima a terapiei medicamentoase. Aportul suficient de calciu, vitamina D si proteine nu numai ca ajuta la prevenirea osteoporozei, ci este important in mentinerea densitatii minerale osoase si functiei musculare la pacientii diagnosticati cu osteoporoza.

Cum sa reducem riscul de caderi

Fracturile apar la varstnici din cauza fragilitatii scheletului si riscului crescut de caderi. Unii din factorii de risc pentru caderi la varstnici sunt: forta musculara redusa, instabilitatea posturala, afectarea vederii, utilizarea anumitor medicamente care cauzeaza ameteala sau stare confuzionala, obstacole din locuinta sau din afara ei.

De aceea, pentru populatia varstnica, preventia eficienta implica identificarea si modificarea riscului de caderi, combinata cu exercitii cu sustinerea greutatii corpului si o dieta si un stil de viata sanatoase. Orice os se poate rupe daca forta exercitata asupra lui este suficient de mare, dar reducerea impactului fortei poate preveni fractura.

Odata ce a aparut o prima fractura, riscul de a suferi o alta fractura este mai mare comparativ cu cineva care nu a suferit nicio fractura. Acest "efect de cascada" inseamna ca o femeie care a suferit o fractura vertebrala e la risc de 4 ori mai mare de a suferi o alta fractura in urmatorul an, comparativ cu femeile care nu au avut niciodata o fractura osteoporotica.

Protectorii de sold au fost dezvoltati pentru a reduce impactul traumatismelor si a proteja osul atunci cand survine o cadere din picioare. Studiile au demonstrat valoarea protectorilor de sold atunci cand sunt purtati de femei varstnice vulnerabile si barbati care au suferit deja o fractura, mai ales cei din institutii de ingrijire.

 

Principii de prevenire a caderilor

 • faceti miscare in mod regulat, inclusiv exercitii pentru echilibru, forta si postura;
 • urmati un curs de "prevenire a caderilor" sau de "caderi si echilibru";
 • asigurati-va ca locuinta va este bine luminata asa incat sa vedeti pe unde calcati tot timpul;
 • testati-va anual vederea la medic;
 • eliminati eventualele obstacole din jurul casei;
 • utilizati un baston sau cadru daca e necesar pentru a va mentine echilibrul;
 • instalati maini curente pe scari, in baie si toaleta;
 • urmati un regim sanatos, care include fructe si legume proaspete si alimente bogate in calciu;
 • consultati-va doctorul daca suferiti de ameteli sau va simtiti nesigur pe dvs.;
 • revedeti toate schemele teraputice impreuna cu doctorul d-voastra la intervale regulate;
 • purtati incaltari cu toc lat si papuci non-derapanti;
 • alegeti incaltari care ofera un bun suport pentru picior;
 • daca purtati ochelari, asigurati-va ca ii folositi corect si fiti atenti cand urcati si coborati trepte daca purtati bifocali si trifocali;
 • purtati ochelari de soare in exterior pentru a va proteja de stralucirea soarelui si eventuali pasi gresiti.

Eliminati orice risc de a cadea in casa

Podele: nu deplasati mobilele din locurile lor obisnuite, mascati cablurile si intrerupatoarele. Asigurati-va ca mochetele si covoarele sunt bine fixate si netede.

Baie: instalati bare de sustinere (mana curenta) si un covoras non-derapant in baie sau dus.

Iluminatul: asigurati o buna iluminare pe scari, intrari si holuri. Daca va sculati noaptea, aprindeti luminile. Luminile care se aprind automat la intrarea intr-o incapere pot fi de ajutor.

Bucataria: curatati picaturile de pe podea imediat, iar in dreptul chiuvetei-spalatorului instalati un covor de cauciuc antiderapant. Pastrati vasele/ingredientele pe care le utilizati frecvent la o distanta confortabila, astfel incat sa nu fie necesar sa va urcati pe scaun sau sa va intindeti pentru a ajunge la ele.

Scari: pe langa asigurarea unui iluminat corespunzator, verificati daca treptele si mana curenta sunt sigure.

Asociatia pentru Prevenirea Osteoporozei în Romania – ASPOR
www.aspor.ro

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3 4 5

Recomandari
Libertatea
Publicitate
Huff
VIVA!
Retete
Baby
Sfatul parintilor
Mai multe din Sport si sanatate