O mulțime de români își sărbătoresc ziua de nume pe 18 decembrie. Ce sfinți sunt pomeniți în această zi?

Pe 18 decembrie este sărbătoare cu cruce neagră în calendar. În această zi sunt pomeniți mai mulți sfinți, iar numele lor este purtat de o mulțime de români.

Ziua de 18 decembrie reprezintă un prilej de sărbătoare pentru foarte mulți români. În această zi sunt pomeniți Sfântul Daniil Sihastrul, Sfântul Mucenic Sebastian și Zoe, soția acestuia, și Sfântul Ierarh Modest, Patriarhul Ierusalimului.

Cine a fost Sfântul Mucenic Sebastian?

Sfântul Mucenic Sebastian a făcut parte din senatul roman pe vremea împăraţilor Diocleţian şi Maximian.  Acesta s-a născut în oraşul Milan și este cunoscut pentru faptul că a convins o mulțime de persoane să se apropie de credință. Sfântul Mucenic Sebastian a reușit să salveze doi frați care erau închiși pentru credința lor în Dumnezeu,  Marchelin şi Marcu. Pentru că nu s-a ferit să vorbească despre credința sa în Dumnezeu și pentru că încerca să îi convingă și pe alții să se apropie de credință, Sfântul Mucenic Sebastian a fost condamnat la moarte prin săgetare, a fost bătut cu ciomege, iar trupul său a fost tăiat în bucăți.

Cine a fost Sfântul Daniil Sihastrul?

Sfântul Daniil Sihastrul s-a născut la începutul secolului al XV-lea, într-un sat din apropierea orașului Rădăuți. Acesta a petrecut o perioadă la Schitul Sfântul Lavrentie, după care s-a retras pe o stâncă de pe malul pârâului Viteul. Tradiția spune că Sfântul Daniil Sihastrul i-a prezist lui Ștefan cel Mare că va urca pe tron. Sfântul Daniil Sihastrul a fost înmormântat în partea sudică a pronaosului bisericii Mănăstirii Voroneț. iar un deget, ferecat în argint și împodobit cu unsprezece mărgăritare și un granat, se păstrează și astăzi la mănăstirea Putna, potrivit crestinortodox.ro.

Cine a fost Sfântul Ierarh Modest?

Sfântul Ierarh Modest s-a născut în oraşul Sebastia. După nașterea acestuia, tatăl său a fost închis de către împăratul Maximilian pentru credința sa în Dumnezeu. Vizitat de către soția acestuia și de Sfântul Ierarh Modest, care avea doar 5 luni, gardienii au observat că cei 2 părinți au murit. Sfântul Ierarh Modest a fost crescut de un senator și obligat să creadă în zei, dar la treisprezece ani a întâlnit un dascăl creștin și a învățat cuvântul lui Dumnezeu. De-a lungul vieții, Sfântul Ierarh Modest a făcut mai multe minuni și a murit la vârsta de 97 de ani.

Pentru că este sărbătoare cu cruce neagră și toți cei care poartă numele de Sebastian, Zoe sau Daniil își sărbătoresc astăzi ziua de nume, pe 18 decembrie este dezlegare la pește.

Foto: shutterstock.com

Citește și:

Motivul pentru care expresia „a trecut în nefiinţă' este greșită. Preoții au oferit explicația

Minunile Sfântului Nicolae

Cum îți dai seama că ai cununiile legate?

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Spiritualitate