O descoperire a psihologilor: ce se întâmplă cu femeile care au peste 40 de ani

Psihologii susțin că de la vârsta de 40 de ani, femeile trăiesc o a doua adolescență. Că, după turbulențele primei tinereți, generația patruzeci și' se redescoperă, își găsește noi resurse de entuziasm și trăiește o viață mai plină de bucurie.

„Poți fi superbă la 20, fermecătoare la 40 și irezistibilă pentru tot restul vieții tale'- Coco Chanel

Româncele de peste 40 de ani fac parte dintr-o generație specială: au fost șoimi ai patriei, apoi pionieri, comandanți de detașament, au făcut armată în anul I de facultate, au dat treapta I și a II-a, au fost la Cenaclul Flacăra și au ascultat Angela Similea pe vinil, au adus maculatură la școală și au purtat matricolă, au băut brifcor și bragă, au mulțumit cerului când au apărut tampoanele igienice, au folosit farduri „Margareta' și pastă de dinți Optima, au călătorit, mai toate, pe banchetă unei Dacii sau a unui Oltcit, au avut la geamuri perdele de Pașcani și au vopsit ouă de Paști cu frunze de pătrunjel puse în ciorapii mamei.

Între timp au apărut botoxul și acidul hialuronic, ghidurile de nutriție row și cremele cu SPF 50+. Și desigur, a apărut „criza vârstei de 40 de ani'. Să fie ea un standard sau doar un „must have' al unei cifre? Pentru multe dintre ele, viața a însemnat o opțiune în dauna alteia, de fiecare data când au ales ceva au refuzat altceva. Bărbatul lângă care nu au rămas, profesia la care au visat, orașul unde au vrut să ajungă… De multe ori, alegerile nu le-au permis să trăiască adevărat, „au fost trăite', cum spune Eminescu.

Fericirea n-are sens unic

De fapt, spun psihologii, vârsta de 40 de ani este o vârstă a curajului, vârsta celei de-a doua adolescențe. Ea îți dă curajul să-ți îndeplinești dorințele deoarece nu mai există fricile din adolescență. De a încerca experiențe pe care în adâncul sufletului tău ți le-ai dorit dintotdeauna. Poți începe să te preocupi de activitățile care-ți fac plăcere. Poți profita din plin de independența ta. La această vârstă poți iubi la fel de intens ca în adolescență cu mici diferențe: totul este mult mai profund și chiar înțelegi ce se întâmplă cu tine. Iar forța creatoare a sufletului n-are nici o legatură cu vârsta. Datorită ei, afirmă psihoterapeuții, faci mai putine opțiuni greșite și ajungi mai rar în situații dificile. La 20 de ani, aveai câte cincizeci de idei pe oră, dar nu știai care ar fi potrivită. La 40 de ani, ai doar  zece idei pe oră, dar toate sunt corecte. La 20 de ani, trăiau, un amalgam de sentimente confuze, erau cutezătoare și demonstrative și nu realizau adevăratul potențial al frumuseții lor. Lecția pe care o cere mijlocul vieții este să se cunoască pe sine, să fie curioase despre ce se întâmplă cu ele, să alunge plictiseala și nemulțumirea și să-și trăiască marile visuri fiindcă marile visuri încep abia la 40 de ani.

Fiindcă acum îți permiți să spui: „Nu mai trebuie să dovedesc nimic nimănui, am experimentat destul'. Este vârsta marilor „să'-uri: să ai o viață împlinită, să calatorești nu numai pe căi bătătorite, să găsești în tine puterea de a porni din nou. Acum nu mai cauți perfecțiunea, ci fericirea, acum accepți idei noi și nu te mai lași falsificată de stereotipuri impuse. Este metoda perfectă de prevenire a aparitiei ridurilor pe suflet.

Tips-uri pentru generația „patruzeci plus'

 • Simte-te tânără! Nu menţiona mereu câţi ani ai, este negativ şi te duce cu gândul, pe tine şi pe cei din jur, la îmbătrânire.
 • Ia-ţi bicicletă! Un studiu recent a demonstrat că ciclismul este cel mai bun exerciţiu pentru arderea grăsimilor la vârsta medie. E de asemenea blând cu articulaţiile şi ligamentele.
 • Începe-ţi mesele cu aperitivul! Metabolismul încetineşte, dar apetitul creşte la această vârstă, aşa că pentru a evita îngrăşatul, începe cu ceva uşor: supă fără grăsimi sau salată care să te sature.
 • Fă dragoste mai des! Acum nivelul hormonal feminin se schimbă, estrogenii scad iar sexul devine mai plăcut. Şi oxitocina eliberată în timpul orgasmului îţi dă o stare de bine şi o explozie de sănătate.
 • Bucură-te de maturitate! O dată cu vârsta vine şi înţelepciunea: certurile și discuțiile aprinse au fost înlocuite cu stabilitate şi siguranţă. Mult mai plăcut.
 • Păstrează-ţi pielea hidratată! Este un aspect mai important ca niciodată, aşa că investeşte în nişte creme bune pentru ochi şi în creme de zi şi de noapte pentru faţă. Şi purifică-ţi faţa cum trebuie în fiecare noapte, fiindcă porii înfundaţi înseamnă piele care nu poate întineri peste noapte.
 • Nu rămâne blocată într-o rutină vestimentară.
 • Nu mai vrei culori sobre dar nu ești decisă asupra altor nuanțe? Încearcă să ţii în faţa ta, la lumină naturală, câteva piese de îmbrăcăminte mai deschise şi să vezi care îţi face pielea să lucească.
 • „Upgradează' piesele clasice cu accesorii nostime care conferă stilului simplu, o notă de tinerețe. Pune pe mână mai multe brăţări colorate sau răsfaţă-te cu o geantă nouă, cool.
 • Renunță la stilurile învechite. Cu toţii avem piesele noastre preferate pe care le cumpărăm periodic, dar abordarea unor ținute noi este un mod simplu de a-ţi păstra aspectul fresh.
 • Ok, deci nu există un model de lenjerie „magică' care să îţi ofere aspectul unei gimnaste, dar cu siguranţă sunt modele care ar ajuta. Un body îţi va subţia mijlocul fără să se adune în jurul taliei.
 • Nu ocoli anumite magazine pentru că: au haine „prea tinereşti'. Dacă eşti dispusă să scotoceşti, vei descoperi piese de vestimentaţie fără vârstă.
 • Niciodată nu cumpăra ceva doar pentru că este comod: dacă nu te face să te simţi perfect pusă în valoare, uită.

Foto: Shutterstock

Citește și:

Cum să te accesorizezi simplu și corect pe timpul verii

Adevărata cauză a morții lui Dan Spătaru

Sânziene. Tradiții și superstiții specifice acestei sărbători

 

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Dragoste & Sex