O, brad frumos…

Un Craciun fara brad este de neconceput. Molidul si chiar duglasul sau pinul il pot inlocui uneori, fara a-i putea, insa, egala frumusetea. In plus, frunzisul molidului persista mai putin timp pe ramuri, de aceea, in alegerea pomului de Craciun, favorit ramane bradul.

Cum il deosebesti insa de ruda lui foarte apropiata? Nu este prea greu daca acorzi atentie catorva amanunte. Frunzele (acele) bradului, sunt dispuse pe ramuri in acelasi plan, pe doua randuri. Astfel, ramura are aspect de pana. Pe fata supe-rioara frunzele sunt verzi, iar pe cea inferioara prezinta doua dungi albicioase. De asemenea, varful frunzelor de brad este crestat. In schimb, frunzele molidului sunt dispuse spiralat pe ramuri, au patru muchii iar varful este ascutit.

Bradul are o mireasma inconfundabila. Pentru a ne bucura insa mai multe zile de aceasta trebuie ca taierea sa fie facuta cu cat mai putin timp inaintea decorarii.
Un brad "proaspat" il recunosti dupa faptul ca are acele flexibile si de culoare verde-inchis. Poti verifica in doua moduri cat este de vechi pomul. Il scuturi usor, iar daca acele cad in numar mare inseamna ca a fost taiat de mai mult timp si nu se va pastra. Sau poti plimba usor mana de-a lungul unei crengi din apropierea varfului pentru a vedea daca acele sunt elastice si nu cumva se rup.

Ca sa il pastrezi proaspat, in locul suportului clasic foloseste un ghiveci (vas) umplut cu pamant sau nisip pe care-l mentii umed. Asaza bradul intr-o camera cat mai racoroasa sau cel putin departe de sursele de caldura. Nu folosi la impodobirea lui lumanari sau instalatii electrice cu becuri mari, caci acestea produc multa caldura si ii usuca acele.

Pentru a avea an de an, de Craciun, un brad frumos, iti recomandam sa-ti cresti chiar tu unul, in ghiveci. Il poti obtine din samanta sau il poti recolta din natura. Prin ciupirea varfurilor lastarilor tineri determini ramificarea si formarea unei coroane cat mai frumoase. Vara trebuie pastrat in locuri umbrite, racoroase, asigurandu-i totodata umiditatea atmosferica necesara si un substrat permanent reavan.

de Dr. Paula Anastasiu

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Loading...
Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Flori - Gradina