Locul din România unde uiți de toate, unde trebuie să ajungi urgent
Locul din România unde uiți de toate, unde trebuie să ajungi urgent când vor da drumul deplasărilorÎn acea zonă este o lume-miracol. O lume unde soarele răsare și apune în adâncuri de ape. O rețea de canale și lacuri, păduri și insule. O lume de valuri tăiate de dune care nu încep nicăieri și care pare că nu au sfârșit.
Pentru cei care nu au fost niciodată aici, Delta Dunării va fi locul întâlnirii cu extraordinarul. Satele, unde singurele căi de acces sunt canalele care le străbat, par a fi neatinse de trecerea timpului. Aici lipovenii își gătesc borșul rusesc până toamna târziu la foc în aer liber, iar turiștii pot ajunge cu barca printr-un labirint de canale înguste, pe lângă plauri acoperiți cu stuf și păduri scufundate, sau prin coloniile de pelicani și cormorani care bat apa cu aripile ca sa prindă pește.
Locul din România unde uiți de toate
Punctul de plecare pentru o aventură în inima Deltei este de obicei Tulcea, un oraș aproape la fel de vechi ca și Roma, iar de aici ai zeci de variante de călătorie și destinații. Poți alege apoi plimbarea de câteva ore cu șalupele pe canalele și ghiolurile ce duc către Sulina, apoi către pădurea scufundată', un canal ce și-a săpat drum printr-o pădure de sălcii și unde trăiesc cormorani, egrete și stârci. Ai de ales drumul către sălbaticul Grind al Lupilor, către lacul Coșnei și grindurile pustii de la Ranec, spre răsărit către mare, de la Capul Midia până în Sahalin, sau spre apus, spre nesfârșitul lac Razim și mai departe spre Capul Dolosman, faleza gigantică de piatră deasupra căreia se ridică zidurile stranii ale cetății Argamum.
Pădurea nebună'
Padurea Caraorman înseamnă în limba turcă pădurea neagră' dar localnicii o știu drept pădurea nebună', locul unde stejarii cresc pe dune de nisip și sunt încolăciți ca la tropice, de liane lungi de 25 de metri. Tot aici cresc și alte plante agățătoare: iederă, hamei, curpen dar și viță de vie sălbatică și trăiesc arbori rarități europene de la stejarii brumării, ce trec de 25 de metri înălțime, la ulmi, plopi albi si negri, arini, sau la frasinii pufoși, unicat botanic mondial. Deși se vorbește puțin despre asta, în Delta Dunării au pătruns specii noi de păsări și animale care îmbogățesc bio-diversitatea României. Astfel, șacalul asiatic, câinele enot, eiderul, peștele soare, bizamul, au apărut în Deltă ca urmare a unor fenomene naturale precum schimbarea climei sau a migrației în căutarea hranei.
- Specii de păsări din România – vezi care sunt cele mai cunoscute specii de păsări din țara noastră!
Locul fără vârstă
Pretutindeni în Deltă ies din nisipuri urmele vechilor civilizatii care au stăpânit succesiv melancolia acestui tărâm din afara timpului. La Chilia Veche poți vedea urmele cetății grecești Achillea pe care apoi genovezii ai numit-o Licostomo, Gura Lupului, iar turcii Eskil-Kale, la Dunavăț runiele anticei Halmyris, nume pe care l-a purtat și lacul Razim, iar la Enisala, vei vedea cetatea bizantină Heracleea, căreia romanii îi spuneau Vicus Novus, refacută de italieni, cucerită de Mircea cel Bătran și apoi de turci sub numele de Yeni Sale. Să nu uiți și de Murighiol, Lacul violet' în limba turcă, numit așa de la culoarea apelor bogate în săruri și cu nămol mineralizat fiind căutat și în scopuri terapeutice nu doar pentru peisajul unic, liniștea zonei și bogăția de pește.
Foto: Shutterstock
Citeste și:
Incursiune în lumea tradițiilor lipovenești, în Delta Dunării