Arome la ghiveci

Arome la ghiveci

Plantele aromate sunt vedetele artei culinare – frumos colorate si inmiresmate, dar si foarte usor de crescut. Ele dau o mireasma unica locului in care cresc.

Majoritatea se inmultesc prin seminte, care se seamana direct afara; este, insa, de preferat sa fie cumparate sub forma de rasaduri.
Procura-ti semintele din magazine si verifica, pe plic, data expirarii. Daca sunt prea vechi, exista riscul ca semintele sa nu incolteasca.

In cazul rasadurilor, alege plante sanatoase, cu frunze nepatate, si planteaza-le in locuri insorite. De obicei, rozmarinul si dafinul se planteaza in ghivece. In sezonul rece, toate plantele aromate din ghivece trebuie tinute in casa, pentru ca sunt sensibile la frig.

Cele mai folosite…
Dafin (Laurus nobilis)
INGRIJIRE Tolereaza umbra, dar se simte excelent si in plin soare; prefera solul permanent umed. Alege lastari semilemnificati si taie fragmente de 7-8 cm (dafin) si de 4-5 cm (rozmarin). Planteaza butasii intr-un amestec de nisip si turba si asaza-i in camere semiumbrite, la o temperatura constanta de cca 15sC. Fereste-i de curentii de aer acoperindu-i cu un vas de sticla sau cu folie de plastic transparenta.
FOLOSIRE Adauga o aroma puternica mancarurilor preparate inabusit si sosurilor.
PASTRARE Uscat sau proaspat; tot timpul anului
SFATURI Toamna il poti tunde, obtinand diverse forme ale coroanei (sferica, piramidala etc.)
Patrunjel (Petroselinum crispum)
INGRIJIRE Se inmulteste prin seminte (martie-aprilie); accepta si semiumbra si prefera solul umed.
FOLOSIRE Insoteste aproape toate felurile de mancare, dandu-le un gust deosebit. In general, se adauga proaspat tocat inainte de servire. Dintre toate plantele aromate, contine cea mai mare cantitate de vitamina C, precum si vitaminele A si B.
PASTRARE Proaspat (prin congelare) sau uscat (se tine in pungi de hartie sau de panza).
SFATURI Patrunjelul cret are o aroma mai puternica decat patrunjelul obisnuit. Mestecat dupa mese, improspateaza respiratia.
Menta (Mentha piperata)
INGRIJIRE Prefera locurile umede si umbroase. Este rezistenta la temperaturile scazute din timpul iernii.
FOLOSIRE Este mult apreciata pentru mirosul sau patrunzator, ca si pentru proprietatile tamaduitoare. Din frunzele de menta se prepara ceaiuri, salate sau se orneaza inghetatele si salatele de fructe.
PASTRARE In stare proaspata sau uscata
SFATURI Este foarte utilizata in fitoterapie, fiind un tonic general al organismului.
Rozmarin (Rosmarinus officinalis)
INGRIJIRE Se inmulteste prin seminte sau butasi (vezi “Dafinul”). Prefera soarele puternic si pamantul bine udat. Este sensibil la frig si rezistent la seceta.
FOLOSIRE Da un gust deosebit fripturilor de miel, sosurilor de rosii, legumelor gratinate.
PASTRARE Ca planta verde, pastrata in frigider (aproximativ o saptamana) sau uscata
SFATURI Este o planta odoranta (placut mirositoare) si medicinala. Din tinctura de rozmarin se fac solutii si creme pentru tratarea reumatismului si a migrenelor.
Salvie (Salvia officinalis)
INGRIJIRE Se inmulteste prin seminte, semanate primavara devreme. Prefera locurile calduroase, cu lumina puternica, si solurile fertile, permeabile, bogate in calciu.
FOLOSIRE Intrucat are o aroma puternica, foloseste-o cu masura in sosurile pentru paste, in tocanite si stufat de miel sau in mancaruri cu carne de porc.
PASTRARE Uscata sau congelata
SFATURI Cateva frunze maruntite in preparate grase (umpluturi, carnati) dau acestora o savoare picanta, foarte apreciata.
Cimbru (Thymus vulgaris)
INGRIJIRE Se inmulteste prin seminte (toamna) sau prin separarea tufei (primavara). Prefera terenurile cu soare direct si solul alcalin, bine drenat.
FOLOSIRE Fin tocate, frunzele parfumeaza la fel de bine atat salatele, cat si fripturile. Alaturi de patrunjel si dafin, acompaniaza sosurile marinate, tocanitele si mancarurile din legume.
PASTRARE Frunzele pot fi uscate sau pastrate proaspete in frigider timp de o saptamana.
SFATURI Poti alege mai multe varietati de cimbru. Cel traditional este la fel de bun ca si cel cu aroma de lamaie, folosit la preparatele din paste fainoase.

Alte idei…

  • Bordurile plantate cu busuioc (cel cu inflorescente albe) pot delimita cu succes brazdele cultivate din gradina de legume. Se pare ca aroma busuiocului alunga insectele (muste sau tantari).
  • Chiar daca nu au mirosul puternic al frunzelor, inflorescentele de menta, de culoarea lavandei, inveselesc orice colt al gradinii.
  • Frunzele de un verde crud ale patrunjelului cret au o aroma mai puternica decat cele ale patrunjelului cultivat de obicei la noi.

E bine sa stii…
PLANTE “INVADATOARE”
Unele plante aromate cresc ca “nebunele” si iti pot “invada” gradina daca nu le opresti la timp. Daca nu cresc in vase, este bine sa le aloci un anumit spatiu si sa le supraveghezi cresterea. Din aceasta categorie fac parte coriandrul, menta si hreanul.
CUM SE CONGELEAZA
Plantele aromate pot fi congelate, aceasta fiind o cale de a le conserva aromele naturale si valoarea nutritiva. Taie frunzele, spala-le, usuca-le si pastreaza-le in pungi de plastic, la congelator, timp de maxim trei luni. Busuiocul nu se tine la frigider.
CUM SE USUCA
Toate plantele aromate pot fi uscate fara nici un fel de probleme. Taie ramuri mici, leaga-le in buchetele si pune-le intr-un loc cald, umbrit si bine aerisit. Dupa ce s-au uscat, desprinde frunzele si pastreaza-le intr-un borcan inchis ermetic, la intuneric.

  • Oregano este o alta planta aromata, care poate creste in gradina sau in ghiveci. Este folosit mai ales la condimentarea fripturilor, a sosurilor pentru paste fainoase si a carnii de pui.
  • Planta mediteraneana, ca majoritatea plantelor aromate, levantica prefera locurile insorite si udate din abundenta. Florile cu miros puternic improspateaza aerul si alunga insectele.

Minigradina din bucataria ta
ROINITA este o planta cu aroma patrunzatoare, care aminteste de mirosul de lamaie. Sub forma de ceai, are efect calmant.
ROZMARINUL– aroma deosebita il face de nelipsit in bucatarie, in condimentarea carnii de miel.
SALVIA – recomandata in condimentarea mancarurilor grase sau sub forma de ceai, dupa o masa copioasa
BUSUIOCUL – un excelent condiment, de nelipsit in prepararea sosurilor de rosii, a pastelor si a carnii de pui

Biolog dr. Petronela Varforeanu

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Recomandari
Libertatea
Publicitate
Huff
VIVA!
Retete
Baby
Sfatul parintilor
Mai multe din Flori - Gradina