Motiv de îngrijorare pentru părinți: Sindromul inflamator multisistem la copii (MIS-C) asociat cu COVID-19

Sindromul inflamator multisistem la copii (MIS-C) este o afecțiune în care diferite părți ale corpului se pot inflama, inclusiv inima, plămânii, rinichii, creierul, pielea, ochii sau organele gastrointestinale.

Afecțiunea a fost numită și sindromul multisistemului inflamator pediatric (PIMS). MIS-C este o boală care poate apărea după infecția cu COVID-19 și afectează în principal copiii de vârstă școlară. Deși sindromul este rar, acesta poate fi periculos.

Sindromul inflamator multisistem: Ce este MIS-C?

Pediatrul Anna Sick-Samuels spune că MIS-C sau PIMS au caracteristici comune cu sindromul șocului toxic și o boală numită boala Kawasaki, ambele provocând inflamații în tot corpul.

„Sindromul este o reacție inflamatorie în organism la aproximativ patru săptămâni după infectarea cu virusul SARS-CoV-2. Simptomele inițiale includ adesea febră, erupții cutanate, ochi roșii, diaree și vărsături și se pot agrava în câteva zile. Inflamația poate afecta inima, vasele de sânge și alte organe, ceea ce poate face unii copii foarte bolnavi și care au nevoie de îngrijiri urgente.'

Simptome ale Sindromului inflamator multisistem

Adresați-vă imediat medicului de familie sau medicului pediatru dacă copilul dumneavoastră are o febră persistentă de peste 38℃ care durează mai mult de trei sau patru zile și oricare dintre aceste simptome:

  • Senzație neobișnuit de slăbită sau amețeală
  • ochii roșii
  • Erupții cutanate (pete roșii, pete sau umflături)
  • Dureri abdominale semnificative, diaree sau vărsături
  • Somnolență sau confuzie

Iată ce știu medicii și oamenii de știință până acum despre acest sindrom rar:

  • MIS-C este o complicație rară a COVID-19, dar poate fi periculoasă. Simptomele se pot suprapune cu infecții și alte boli. Copiii care prezintă simptome ar trebui să fie văzuți de un medic.
  • MIS-C afectează de obicei copiii de vârstă școlară, cel mai frecvent copiii de 8 și 9 ani, dar sindromul a fost observat și la sugari și adulți tineri.
  • Simptomele MIS-C apar între două și șase săptămâni (în medie patru săptămâni) după infecția cu COVID-19. Majoritatea copiilor cu MIS-C au anticorpi împotriva virusului SARS-CoV-2.
  • MIS-C este o afecțiune tratabilă și majoritatea copiilor se recuperează complet din această boală. Cu o atenție promptă, medicamentele pot controla inflamația și pot ajuta la evitarea deteriorării durabile a organelor, în special implicând inima.

„Acest sindrom rar este tratabil dacă este detectat', spune Sick-Samuels. Medicii pot utiliza medicamente precum imunoglobulina intravenoasă, steroizi și alte medicamente antiinflamatoare pentru a reduce inflamația și a proteja inima, rinichii și alte organe de leziuni de durată. Sick-Samuels explică faptul că MIS-C este declanșat de virusul care cauzează COVID-19.

„Majoritatea copiilor cu MIS-C vor avea anticorpi împotriva virusului SARS-CoV-2, indicând că organismul lor a fost infectat anterior', spune medicul pediatru Sick-Samuels, potrivit Hopkins Medicine.

Foto: 123RF

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Sanatate