Mergeti impreuna la inot!

BabySpaINVATAM LUCRURI NOI!
Experienta acvatica le asigura co­­pi­ilor o multime de beneficii. Este foarte im­­portant ca metodele de fa­­miliarizare cu apa sa-i ajute pe acestia sa-si dez­vol­te sen­­ti­­­mentul propriei competente.

Cresterea unui copil este cea mai im­­por­­tanta sarcina din viata unui adult, de aceea o crestere „in­­te­li­gen­ta“ es­te necesara pentru a oferi copilului un start pozitiv in viata. Gimnastica ac­vatica nu il invata pe be­­be­­­­lus sa inoate, ci il ajuta sa-si coordoneze m­is­­­­­­­carile si sa isi dezvolte musculatura si echilibrul.

Astfel, majoritatea su­garilor care incep de mici (de la varsta de doua luni) sa practice acest sport, invata sa mear­­ga fara sustinere, de la zece luni. Acest tip de gimnastica es­­­te recomandat, de asemenea, copiilor care sufera de diverse afectiuni neuro­mo­torii, datorita faptului ca, in apa, reinvie reflexele din viata intrauterina si co­­piii se misca in voie, fara sa mai simta greu­ta­­tea propriului corp. In plus, gimnastica acvatica ajuta la intarirea sistemului imu­ni­tar, la reglarea tulburarilor de ali­­­mentatie si a celor legate de somn.

Copiii sunt pregatiti pentru acest SPORT.
Inotul este considerat cel mai complet sport. Acesta are efecte asupra or­­ganismului, pe termen scurt, mediu si lung, asupra inimii, mus­chilor si mobi­litatii. Deoarece in timpul inotului or­­­ga­­­nis­mul lu­­creaza in pozitie ori­­­­­­­zontala, are loc o descarcare a soli­citarilor arti­cu­la­­­tiilor. Din acest motiv, inotul este indicat in eventualitatea in ca­­­re s-a pro­­­dus un accident in zona ge­­nunchiului, dar si daca o persoana sufera de scolioza (de­­­vie­­rea co­­loanei vertebrale).

EDUCATIA ACVATICA.
Gimnastica sugarului stimuleaza atat dez­­voltarea la nivel psi­­­hic, cat si dezvoltarea neuromotorie. Insotit, de cele mai multe ori, de ma­­­­­­­ma in a­­ce­s­­­­te activitati, be­­­­­­­­belusul se bucura de pre­­zenta acesteia, care il initi­­­aza in di­­ver­se jo­­curi. In acest fel, este stimulata re­­lationarea dintre cei doi, iar micutul are parte de lucruri inedite­­­­:

  •  Se bucura de experiente senzoriale si motrice adecvate fie­ca­­­­rui stadiu de dezvoltare;
  •  Invata prin joc si prin explorarea mediului acvatic;
  •  Se angajeaza intr-o activitate fizica regulata, in compania altor copii;
  •  Invata intr-o ambianta sigura si relaxata, supravegheat de parinti si de profesorii de inot;
  •  Isi dezvolta simtul autonomiei in apa.

Atentie unde inoti!
Securitatea in cadrul sedintelor de inot este deosebit de importanta pentru copiii de var­­sta mi­­ca si foarte mica. Cu cat copilul este cooptat mai devreme in cadrul unui astfel de program, cu atat mai repede acesta va fi capabil sa construiasca o baza de abi­­­litati si de a se proteja singur. Parintii sunt primii profesori ai copiilor. Ei le asigura sprijinul emotional de care au ne­voie pentru a se simti in siguranta.

De aceea, prezenta acestora in cadrul sedintelor este un factor important in asigurarea unui mediu cat mai sigur si lipsit de pericole pentru bebe­lusi si copiii foarte mici. Prevenirea si siguranta poate fi asigurata prin supravegherea permanenta a copilului aflat in apa, crea­rea unui mediu acvatic sigur si asigurarea de asistenta medicala spe­­cializata.

Odata cu venirea verii, suntem din ce in ce mai tentati sa mergem la stranduri. Totusi, trebuie sa fim atenti la locul pe care il alegem, pentru ca putem lua diverse boli dermatologice (ciuperci) din apa, daca aceasta nu este schimbata in mod regulat. Este si motivul pentru care, in cazul copiilor, se recomanda ino­­­tul in piscine si bazine special amenajate. Motivul? Clorul cu care este tratata apa acestor bazine diminueaza incarca­tura microbiana a acesteia si impiedica aparitia unor afectiuni ale pielii. La mare exis­ta, de ase­­menea, ris­­cul con­ta­minarii cu ciuperci de piele, dar apa sarata distruge germenii.

Sedintele de inot destinate copiilor trebuie sa includa nu numai elemente care sprijina dezvoltarea psiho­mo­­­torie, dar si bunastarea psi­ho­­­­sociala. Un copil este privit ca un individ unic, caruia ii e permis sa-si stabileasca propriile limite pentru intensitatea si momentul cand vrea sa evolueze.

Lacramioara tiriblecea; foto: babyspa, Shutterstock.
 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Recomandari
VIVA!
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Copii