Planuri de vacanta

Copii in vacantaDaca in timpul scolii mare parte din timpul copilului era ocupat cu activitati didactice, acum, in vacanta, cei mai multi isi impart programul intre joaca, privit la televizor si stat in fata calculatorului. In general, doar copiii care isi doresc sa faca performanta intr-un anumit domeniu isi scriu temele de vacanta din proprie initiativa. Majoritatea amana temele pentru ca nu le pot asocia cu timpul liber.

Accesul la tehnologia moderna retine copilul in casa, in­­de­par­tandu-l de activitatile in aer liber, extrem de importante. Mai mult chiar, intalnirile cu prietenii au loc in mediul virtual, copilul pierzand interactiunea directa cu ceilalti, stand captiv, pe scaun, in fata calculatorului. Cum folosim perioada de vara pentru a-l ajuta pe copil sa se dezvolte si a-l invata sa descopere bucuria cunoasterii?

Vacanta – timp util pentru educatie. Scoala este cea care ar trebui sa foloseasca energia copiilor si disponibilitatea lor in scopuri educative. Daca in Marea Britanie copiii beneficiaza de programe cu spectru larg de activitati, precum aventuri in aer liber si interactiuni sociale, organizate exclusiv de scoala, in SUA exista deja o concurenta serioasa intre scoli in privinta organizarii vacantelor elevilor. In Romania insa, perioada de vara este lasata, in cea mai mare parte, in grija parintilor.

Prima intrebare ar fi daca tu, ca parinte, esti pregatit sa organizezi eficient trei luni din viata copilului tau, ajutandu-l sa descopere natura si so­cie­tatea si sa se autocunoasca. In septembrie, el ar trebui sa fie mai sanatos, mai dornic sa-si traiasca viata in mijlocul naturii, mai deschis spre nou si sa cunoasca cat mai multe lucruri. O vacanta de vara in­­dreptata spre dezvoltarea copilului si spre cunoastere iti aduce in toam­na doua beneficii majore: copilul tau va creste armonios si isi va descoperi aptitudinile care il pot conduce spre performanta.

Ajuta-l sa-si umple cu folos timpul liber! Gandeste-te la ceea ce ai vrea sa invete copilul tau in aceasta vara, la abilitatile si aptitudinile pe care ti-ai dori sa si le dezvolte. Apoi, propune-i o serie de activitati care sa includa sportul, activitatile in aer liber, concertele, vizita la biblioteca, jocurile educative, excursiile si, desigur, temele pentru vacanta.

Activitati fizice. Fie ca se joaca cu mingea in fata blocului, ca merge la o sala de sport sau urca pe munte, copilul isi va dezvolta armonios fizicul. Mersul pe bicicleta si inotul ii vor dezvolta musculatura, iar dansul il va invata sa-si coordoneze corpul in func­­­tie de ritmul muzicii. Joaca-te impreuna cu cel mic si o sa-ti prinda si tie bine! Daca tu joci tenis pentru a te deconecta, pentru copil acest joc inseamna dezvoltare fizica. In plus, prin sport, copilul va invata sa respecte regulile si sa tinda spre performanta.

Viata la tara. Vizita la bunici il va ajuta sa inteleaga la ce ii folosesc anumite cunostinte. Daca pentru parinte a culege un buchet de flori de c]mp inseamna relaxare, pentru copil presupune cunoastere: vede floarea, o atinge, o pipaie, o miroase si astfel acumuleaza cunostinte, nu numai intelectuale, ci si afective. Spre exemplu, roaga-l sa-ti povesteasca ce stie despre plantele si animalele pe care le are bunica in curte.

Vei fi surprinsa de ideile ingenioase pe care le poate avea copilul tau datorita participarii efective la viata de la tara. Plantati si ingrijiti flori, legume sau chiar pomi! Calculati impreuna cati pomi sunt in gradina si cati ar mai putea fi plantati, tinand cont de suprafata si de specificul fiecaruia. Cunostintele lui despre natura pot fi imbogatite prin cautarea si cultivarea in gradina a unor soiuri de plante mai productive si mai sanatoase. Poti face aceste lucruri chiar si in spatiile verzi de langa bloc. Ai in vedere si o vizita la gradina botanica din apropierea orasului tau sau chiar la o rezervatie naturala. Astfel, copilul va avea ocazia sa vada plante noi si exotice.
 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Copii