Cancerul de endometru sau cel cervical sunt, în stadiile incipiente, lipsite de simptome. Este principalul motiv pentru care femeile ajung cu mare întârziere la medic, atunci când boala este avansată și, prin urmare, tratamentul va fi mai agresiv. Menstruația abundentă poate fi semnul unei leziuni canceroase, însă, totodată, poate avea o mulțime de alte cauze.
Menstruația abundentă: cele mai frecvente cauze
Conform www.e-sante.fr, una dintre cele mai frecvente cauze ale menstruației abundente este fibromul uterin, o tumoare benignă care se dezvoltă în peretele uterin (endometru).
De asemenea, steriletul din cupru poate determina inflamarea zonei în care este montat, ceea ce duce la creșterea fluxului menstrual.
Sângerări abundente pot apărea și în perioada de lăuzie, cu precădere la femeile care nu alăptează.
Nu în ultimul rând, menstruația abundentă poate avea drept cauză prezența unor tumori canceroase în endometru sau în col, ceea ce poate determina sângerări importante, aceste tumori fiind foarte vascularizate.
Citește și Ce nu ştii despre endometrioza
Când este menstruația abundentă semn de cancer endometrial sau cervical
Sângerarea abundentă poate fi semn de cancer endometrial sau cervical în situația în care se repetă și apare între menstruații. Nicio menstruație abundentă nu trebuie lăsată neinvestigată! Medicul îți va face testul Babeș-Papanicolau pentru a-și da seama dacă este vorba despre o leziune precanceroasă. De asemenea, o ecografie pelvină va evidenția prezența unei tumori uterine.
La nevoie, specialistul îți va recomanda o histeroscopie, asociată cu un chiuretaj biopsic (procedeu prin care se recoltează din cavitatea uterină un fragment de endometru care este supus unui examen anatomopatologic) care poate confirma suspiciunea de leziune canceroasă.
Pe de altă parte, însă, testul Papanicolau trebuie făcut regulat, ideal o dată la 2 ani, pentru a putea depista de timpuriu prezența unui eventual Papilloma Virus sau a unor leziuni precanceroase, în acest stadiu aceste afecțiuni fiind vindecabile.
De reținut că sângerările abundente vin la pachet cu
anemia, întrucât organismul pierde o cantitate de sânge însemnată, pe care nu o poate recupera prin alimentația obișnuită. În aceste situații, se recomandă, pe lângă consumul de alimente care conțin un procent mare de fier, administrarea de suplimente cu fier.
Sursa foto: shutterstock
Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro