Ce nu ştii despre endometrioza

Una din zece femei sufera de endometrioza. Durerile mari si/sau sangerarea abundenta in timpul ciclului, dereglarile de ciclu, contactul sexual dureros si infertilitatea sunt cateva dintre cele mai importante simptome ale bolii.
Multe femei indura ani de-a randul aceste suferinte inainte ca afectiunea lor sa fie diagnosticata si corespunzator tratata.
Endometrioza afecteaza astazi din ce in ce mai multe femei tinere. Ele pot scapa insa de problemele aparute, intrucat s-au facut progrese semnificative in diagnosticarea si tratarea afectiunii.
Cauze
Mucoasa uterina (endometrul) se reface la fiecare ciclu, fiind eliminata o data cu pierderea de sange. Cantitati mici de sange menstrual ce contin bucati de endometru ajung de obicei si in partea superioara a trompelor uterine si, de acolo, in zona pelviana.

Endometrioza este cauzata de fragmentele de mucoasa uterina care, in timpul acestei migratii, se fixeaza pe trompele uterine, ovare, peretii exteriori ai uterului, vezica urinara si, uneori, chiar in cavitatea abdominala, pe intestine. Desi nu si-au urmat cursul firesc, ele sufera aceleasi modificari lunare. Prin absorbtia de sange, se dilata si se ingroasa pana cand se rup si sangereaza.

Migratia in sens invers a resturilor de endometru este un fenomen care se petrece la majoritatea femeilor, dar in unele cazuri creeaza probleme.
O explicatie ar fi ca sistemul imunitar, care de obicei indeparteaza aceste fragmente, nu functioneaza normal la femeile care dezvolta o endometrioza.
Ca urmare, de cele mai multe ori, fragmentele de mucoasa uterina provoaca inflamatii si leziuni in zona pelviana si pot obtura trompele uterine sau le pot lipi de ovare, impiedicand astfel fertilizarea ovulului.
Diagnosticare
Endometrioza poate fi diagnosticata de catre medicul ginecolog, care examineaza direct zona pelviana cu un mic instrument numit laparoscop. Laparoscopia este o procedura rapida, care permite depistarea endometriozei doar atunci cand este vizibila in zona genitala.
In timpul unei asemenea investigatii, ginecologul sesizeaza mici puncte pe vulva, vagin, colul uterin sau intr-o alta sfera genitala. Aceste puncte sau “insule”, cum le mai numesc ginecologii, sunt leziunile cauzate de fragmentele de endometru. Daca fragmentele ajung in afara zonei genitale si se depun pe intestine, depistarea lor este mai dificila.

In aceasta situatie, se recurge la metode speciale de investigare, care impun spitalizarea. Indiferent de locul in care se afla leziunile, pentru stabilirea unui diagnostic corect tebuie facuta si o biopsie. Din pacate, unii ginecologi ezita sa puna diagnosticul atunci cand este vorba despre paciente tinere, din cauza opiniei gresite ca endometrioza apare doar la varste mai inaintate.

Totusi, mai ales in astfel de cazuri, contactul sexual dureros este unul dintre principalele indicii care denota prezenta endometriozei. Daca ai aceasta problema, nu ezita sa-i spui medicului.
Un alt factor care intarzie depistarea endometriozei este absenta simptomatologiei. Aceasta afectiune poate fi extrem de dureroasa sau, din contra, poate trece neobservata.
Dr. Alina Rachitan, medic ginecolog la Policlinica Coltea, afirma ca, de multe ori, endometrioza este descoperita cu totul intamplator, in timpul interventiilor chirurgicale pentru alte afectiuni. Este vorba, mai ales, de persoane care au o forma usoara a bolii.
Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Sport si sanatate